Goran Karan – Biografija 2019, Visina, Težina, Godište

Goran Karan je balkanski muzičar hrvatskog porekla, koji je igrom slučaja rođen u Beogradu, ali je ceo svoj život proveo radeći kao pevač, kompozitor i tekstopisac u Hrvatskoj.

Široj javnosti je ovaj muzičar, koji u svom opusu kombinuje pop, rok i disko muziku, poznat po svojim hitovima ,,Vagabundo” i ,,Ružo moja bila”, sa kojom je pobedio 2005. godine na ,,Muzičkom festivalu u Splitu” i ,,Sunčanim skalama” u Herceg Novom.

Biografija

Goran Karan je rođen 2. aprila 1964. godine u Beogradu. Naime, njegovi otac i majka su u to vreme bili na putovanju po celoj tadašnjoj SFRJ, te su se zatekli baš u Beogradu onog momenta kad je počeo porođaj. Goran Karan je u srpskoj prestonici ostao samo par dana, dok se njegova majka, Milena, oporavila od porođaja, nakon čega se sa ocem i majkom vratio u Split, u kom je proveo detinjstvo.

Loading...

Inače, Goran Karan ima i mlađu polusestru Ivonu Urošević, koja živi i radi u Hamburgu.

Celo svoje detinjstvo i, naravno, školovanje, Goran Karan je proveo u Splitu. Iza sebe ima jedan zakonski brak, a sa svojom tadašnjom suprugom Suzanom ima dvojicu sinova – Roka, rođenog 1991. godine, i Ivana, rođenog 5 godina kasnije, tačnije 1996. godine.

Danas, Goran Karan živi u vanbračnoj zajednici sa nevenčanom suprugom Meri, sa kojom ima blizance Miranu i Ivora.

Goran Karan je poznat po tome što sa novinarima može razgovarati o bukvalno bilo kojoj temi, ali da naširoko izbegava bilo koji razgovor o svom privatnom životu.

Osim ovih detalja, lako otkriva i da obožava svoj Split, da zaigra picigin na plaži ,,Bačvice” u Splitu, a da mu je od samog početka karijere najlepše kada svoju majku Milenu vidi u publici.

Osim toga, Goran Karan se maksimalno trudi da zadrži svoj privatan život za sebe, a novinari, začudo, poštuju njegovu intimu i ne zapitkuju previše.

Karijera

Goran Karan je svoju muzičku karijeru započeo 80 – ih godina u heavy metal/hard rock bendu ,,Crna udovica”, sa kojim je snimio i album ,,Sudbina” 1987. godine i to u izdanju beogradske izdavačke kuće ,,PGP RTB”. Na ovom albumu su se našle pesme ,,Povedi me”, koja je izdata i kao singl, ,,Gladijatori”, ,,Kad ona plače”, ,,Sudbina”, ,,Pogodili su te”, ,,Crna udovica”, ,,Obala tuge”, ,,Proklet od svih” i ,,Fantazija”.

Loading...

Ipak, bend ,,Crna udovica” se raspao 1990. godine, ali su se ponovo okupili 2008. godine, kako bi na dubrovačkoj tvrđavi Revelin održali koncert povodom 25 – ogodišnjice od osnivanja benda.

Već dve godine kasnije Goran Karan uveliko nastupa sa bendom ,,Zippo”, sa kojom 1989. godine izdaje i kompilaciju pod nazivom ,,Zippo lighter”, a potom prelazi u bend ,,Big Blue”. Sa ovim bendom Goran Karan objavljuje album ,,Na putu za rajski grad” 1995. godine, sa pesmama – ,,Na putu za rajski grad”, ,,Bubnjevi me bude”, ,,Vještice”, ,,Ugasi me”, ,,Samo za tebe”, ,,Laku noć, Suzana”, ,,Kad ona plače”, ,,Priznaj mi”, ,,Girls are on fire”, ,,Valovi dolaze”, ,,Samo ti” i ,,Parobrodom”, a zahvaljujući ovom albumu, grupa ,,Big Blue” beleži gostovanja, kako na prostoru bivše SFRJ, tako i Austrije, Nemačke, Italije, Francuske i Sjedinjenih Američkih država, nakon čega započinje svoju solo karijeru. Inače, 1995.. godine za pesmu ,,Priznaj mi” Goran Karan dobija i nagradu za rock – hit godine, kao i poziv da glumi glavnu ulogu u filmu ,,Sarajevski krug”.

Od početka svoje solo karijere, 1997. godine, pa sve do danas, Goran Karan je izdao 10 albuma, počev od albuma ,,Kao da te ne volim”, izdatog 1999. godine. Na njegovom solo albumu prvencu su se našle pesme ,,Lipa si, lipa”, ,,Nisam te vrijedan”, ,,Kao da te ne volim”, ,,Uvelo lišće”, ,,Tu non liores, mi querida”, ,,Kazna mi je što te ljubim”, ,,Od ljubavi san duša ranjena”, ,,Malena”, ,,Splitska serenada”, ,,Kad ti u oči zaronim”, ,,Bolero” i ,,Da mi se providi”. Te iste godine pobeđuje na festivalu ,,Melodije hrvatskog Jadrana” sa pesmom ,,Prozor kraj đardina”, a u anketi ,,Slobodne Dalmacije” je proglašen Pevačem godine. Sa pesmom ,,Lipa si, lipa” pobeđuje na festivalu ,,Hit ljeta” u Puli. U međuvremenu 1998. godine odnosi pobedu na ,,Zadar festu” sa pesmom ,,Kazna mi je što te ljubim”, a potom dobija i glavnu mušku ulogu u mjuziklu ,,Rock it” u teatru Ronacher u Beču.

Njegov sledeći album izlazi 2000. godine i nosi naziv ,,Vagabundo”, a na njemu su otpevane pesme ,,Ja sam samo vagabundo”, ,,Jubin te, jubin”, ,,Prozor kraj đardina”, ,,Di me mladost ostala”, ,,Sve je bilo zbog tebe”, ,,Putujem tamo”, ,,Kada zaspu anđeli”, ,,Splitski tango”, ,,Kako da te zaboravim”, ,,Kada jesen dođe”, ,,Bilo cviće”, ,,Novi dan” i ,,Stay with me”. Ovaj album je prethodno najavljen hitom ,,Ja sam samo vagabundo”, a ista pesma je na festivalu ,,Melodije hrvatskog Jadrana” osvojila prvo mesto.

Te 2000. godine je Goran Karan održao 4 solistička koncerta u zagrebačkoj dvorani ,,Vatroslav Lisinski”, nakon čega je krenuo i na turneju po zapadnoj obali Sjedinjenih Američkih Država, a završio ju je u Zagrebu, na Trgu bana Jelačića. Iste godine je dobio 3 nagrade ,,Porin” – za najbolji album zabavne muzike, za najbolju vokalnu saradnju na duetskoj pesmi sa Oliverom Dragojevićem i najbolje muško vokalno izvođenje.

Ono što je naročito značajno u karijeri Gorana Karana tokom 2000. godine je pobeda na ,,Dori 2000” sa pesmom ,,Kad zaspu anđeli”, sa kojom se i takmičio na izboru za pesmu ,,Evrovizije” u Stokholmu, kada je osvojio 9. mesto.

Loading...

Njegova sledeća turneja je podrazumevala nastupe u Hrvatskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Nemačkoj, Švajcarskoj i Francuskoj.

Najpoznatija pesma Gorana Karana, ,,Ostani”, je prevedena na engleski jezik – ,,Stay with me” i u Turskoj je bila jedan od najvećih hitova, a potom su je obradili i umetnici u Južnoj Koreji i Nemačkoj.  U sklopu promotivne turneje, Goran Karan je imao i više nastuupa na teritoriji Turske, a promocija je praćena i sa više od 10 različitih radio, magazin i TV intervjua, među kojima se našao i prestižan časopis Cosmopolitan.

Krajem iste godine, Goran Karan je objavio i album ,,Dalmatinske suze”, koji je zapravo kompilacija kompilacija njegovh najlepših i najpopularnijih pesama, a sa singlom ,,Ahoj!”, koji će se naći na njegovom sledećem albumu, Goran Karan je pobedio na festivalu ,,Melodije hrvatskog Jadrana”. Album ,,Dalmatinske suze” je čak prodat u zlatnom tiražu, a te godine je Goran Karan nastupao i na festivalu ,,Melodije Hrvatskog Jadrana”, na kom je osvojio nagradu ,,Zlatni galeb”.

Potom je još jedna njegova pesma prevedena na engleski jezik – ,,Potonut ću u mrak”, a Goran Karan je sa njom nastupio na festivalu ,,Megahit” u Turskoj, na kom je osvojio drugo mesto.

Usledila je turneja na teritoriji Kanade, Novog Zelanda i Australije, a Goran Karan je dobio poziv da igra glavnu mušku ulogu u mjuziklu ,,Grgur”, Zdenka Runjića.

2002.godine i album ,,Ahoj”, sa pesmama ,,Ahoj! Lipi galebe moj”, ,,Samo moru virujen”, ,,Gori noć”, ,,Još uvek vjerujem da ljubav postoji”, ,,Kad ti srce ne piva”, ,,Potonut ću u mrak”, ,,Koga ljubiš sad”, ,,Probudi me u svitanje”, ,,Lolita”, ,,Ne zaboravi me ti”, ,,Partenca” i ,,Dalmatinske suze (Remix)”.

2003.godinu je Goran Karan pauzirao sa snimanjem novog materijala, te se odlučio za svojevrsnu promociju i iskorišćavanje potencijala njegovih ranijih radova. Tako je ovu godinu započeo turnejom na teritoriji Kanade, koju je dalje produžio i na Novi Zeland i Australiju. Iste godine, on dobija i glavnu ulogu u još jednom mjuziklu – ,,Grgur”.

Sledeće, odnosno 2004. godine, Goran Karan je sa pesmom ,,Pristajem na sve” nastupao na ,,Splitskom festivalu”, na kom odnosi drugo nagradu stručnog žirija, da bi kasnije, zajedno sa koleginicom Ivanom Banfić, nastupio na internacionalnom festivalu ,,Sunčane skale” sa duetskom numerom ,,Ljubav trebam svaki dan”. Sa ovom numerom su osvojili drugo mesto na festivalu, a sam Goran Karan je do kraja godine učestvovao i na još jednom festivalu i to ,,Ohridfestu”, na kom je odneo prvu nagradu otpevavši numeru ,,Svit je luda balota”.

U saradnji sa izdavačkom kućom ,,Menart” Goran Karan izdaje 2 albuma – ,,Od srca do usana” 2005. godine, na kom su se našle pesme ,,Ružo moja bila”, ,,Cvijet među stijenama”, ,,Nima vrimena”, ,,Kuća slomljenog srca”, ,,Nisam ti sve reka”, ,,Lipo misto”, ,,Drugo lice ljubavi”, ,,Nije nam se dalo”, ,,Bijele zastave”, ,,Ne šalji lađe”, ,,Uvijek čekam te”, ,,Od srca do usana”, ,,Moja si, ti to znaš”, ,,Suđeni na pola”, ,,Modro more” i ,,Nessun dorma”, a potom i album ,,Dite jubavi” 2008. godine. Na albumu ,,Dite jubavi” je Goran Karan otpevao pesme ,,Trag od jubavi”, ,,Anđele”, ,,Dite jubavi”, ,,Di si rasla”, ,,Pali s oblaka”, ,,Takni me”, ,,Vitre moj”, ,,Zašto sam još uvik sam”, ,,Dica”, ,,Jesen stiže, dunjo moja”, ,,Da me pojubiš”, ,,Ovo srce”, ,,Oprostila si”, ,,Un segno dell amore” i ,,Antalya”. Promociju albuma ,,Od srca do usana” je Goran Karan odradio nastupajući sa singlom ,,Bijele zastave”, na ,,Dori 200500, te sa svojom pesmom ,,Ružo moja bila” sa albuma ,,Od srca do usana” učestvovao na ,,Splitskom festivalu”. Ovde je odneo ubedljivu pobedu i osvojio Grand Prix.

Pored brojnih nastupa i novog materijala, Goran Karan osniva i humanitarnu akciju koja nosi naziv njegovog albuma – ,,Od srca do usana”. U sklopu ove akcije je Goran Karan sve do sredine 2006. godine obilazio domove za nezbrinutu decu, koju je pritom na različite načine pomagao.

2006.godine je Goran Karan ostvario saradnju sa veoma popularnim makedonskim bubnjarom i pevačem pop muzike Martinom Vučićem, što je rezultiralo u kasnije veoma popularnom singlu ,,Tiše kucaj, srce moje”. Sa ovom pesmom su se Goran Karan i Martin Vučić pojavili i na ,,Festivalu dalmatinske šansone” u Šibeniku, na kom su dobili najviše glasova publike i od strane iste odneli titulu pobednika.

Iste godine, Goran Karan je ušao u finale ,,Hrvatskog radijskog festivala” sa pesmom ,,Ovo srce”, a potom se sa pesmom ,,Da me pojubiš” dospeva do samog superfinala ,,Festivala zabavne muzike u Splitu”, na kom dobija nagradu Srebrno jedro publike.

U narednih nekoliko godina, Goran Karan prestaje da se pojavljuje sa novim materijalom, što ne znači da se u međuvremenu i u potpunosti povukao iz javnog života. Naprotiv. S obzirom da su brojne pesme koje je do tada izdao naišle na veliko odobravanje, kako publike, tako i mnogo stručnijih lica, Goran Karan je ove trenutke iskoristio, kako bi natenane radio na novom materijalu, a za to vreme se samo bavio nastupima.

Tako je 2007. godine došao do samog finala ,,Hrvatskog radio festivala” sa pesmom ,,Vitre moj”, a potom i na festivalu ,,Dalmatinske šansone” osvojio drugu nagradu stručnog žirija za pesmu ,,Dica”. Ovu godinu je Goran Karan zaključio velikim koncertom u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Sedmi solistički album Gorana Karana izlazi 2011. godine i nsi naziv ,,Romanca pod zvizdama”, a potom, 2012. godine i album ,,Melodie znad Adriatytu”, na kom su se, od novijih pesama, našle i ,,O, sole mio”, ,,Granada”, ,,Kad ti srce ne piva”, ,,Naše malo misto” i ,,Amigos para siempre”.

2013.godine Goran Karan objavljuje album ,,Čovik tvoj” sa pesmama ,,Par je Božji dar”, ,,Serenada u ponoć”, ,,Prijatelju”, ,,Ljubav čuvaj”, ,,Čovik tvoj”, ,,Zaboravi”, ,,Pomalo”, ,,Kad mrak mi oprosti”, ,,Digni me”, ,,Adam i Eva” i ,,Nevera”.

Ime i prezime: Goran Karan

Datum rođenja: 2. april 1964. godine

Mesto rođenja: Beograd, SFRJ

Sponzorisano:

Loading...