Djordje Balašević – Biografija 2019, Visina, Težina, Godište

Panonski mornar, kako ga mnogi nazivaju, je obeležio detinjstva većini ljudi sa prostora bivše Jugoslavije i današnje Srbije.

Njegov opus, mahom inspirisan ljubavlju prema supruzi Oliveri, obuhvata brojne apekte života, te se svako od nas pronašao barem u jednoj njegovoj pesmi.

Svestran i uvek zabavan, Đorđe Balašević ipak najviše uživa u svojoj porodici, vodeći skroman i miran život u ulici Jovana Cvijića u Novom Sadu.

Loading...

Biografija

Đorđe Balašević je rođen 11. maja 1953. godine u Novom Sadu, u porodičnoj kući u kojoj je do sada stasalo već 6 generacija, sa ocem Jovanom, majkom Veronikom Elvirom Matildom Dalenc i 5 godina starijom sestrom Jasnom, koja je, nažalost, kasnije preminula, a pored koje je Đorđe Balašević kao mali, još pre početka osnovne škole, naučio da čita.

Prezime Balašević ima par generacija staru tradiciju i iza njega se krije interesantna priča. Naime, deda Đorđa Balaševića, po kom je on i dobio ime, se prezivao Balaš. Zbog trenutne političke situacije, Đorđe Balaš je pokušao da izbegne da ga kao pravoslavca ”pomađare”, te je otišao u opštinu, kako bi svom prezimenu dodao -ić. Potom je sledeća generacija dodala i ono -vi, tako da danas ova porodica nosi prezime Balašević.

Od samog početka osnovne škole, Đorđe Balašević je pokazivao veliku strast prema fudbalu i muzici. Još u školskoj klupi je počeo da piše pesme, a bio je i veoma miran i primeran đak. Ipak, uporedo sa početkom srednje škole, otac Đorđa Balaševića je otišao u inostranstvo da radi, a kako je njegova majka bila izuzetno popustljiva, ponašanje Đorđa Balaševića se naglo promenilo, te je čak u trećoj godini srednje škole odlučio da napusti školu i završi je kao vanredni učenik.

Nakon završetka srednje škole, Đorđe Balašević je na nagovor svoje majke upisao Prirodno matematički fakultet u Novom Sadu, odsek geografija, ali, iako je imao sve desetke, njegova jedina i prava ljubav je bila muzika, te se nikad nije bavio svojom strukom.

Inače, Đorđe Balašević je sa 18 godina počeo da svira gitaru i pisao tekstove za svoje pesme, iako nikada nije ni pomislio da će one nekada biti objavljene, a njegova prva napisana i odrađena pesma je bila posvećena jednoj običnoj muvi, koja ga je mnogo nervirala kada je ležao jednom prilikom prehlađen u svom krevetu. U to vreme mu je najveća zanimacija bilo obrađivanje pesama koje su se često ”vrtele” u radio emisiji ”Muzički klub”.

Nakon završetka fakulteta, Đorđe Balašević je sa nekoliko drugova iz škole oformio grupu ,,Žetva”, sa kojom je snimio pesmu ,,U razdeljak te ljubim”. Iako je on lično nije voleo, igrom slučaja je pesma puštena na RTV Ljubljana i ubrzo postala veliki hit, te je grupa ,,Žetva” te godine uspela da proda singl ploču sa ovom pesmom u 180.000 kopija, a ovime je započeta i muzička karijera Đorđa Balaševića.

Sledeće godine sa Vericom Todorović, Borom Đorđevićem i Biljanom Krstić Đorđe Balašević je oformio i grupu ,,Rani mraz”, prema sibirskoj poslovici ,,Ako se nadaš dobroj žetvi, treba da se čuvaš ranog mraza”. Mada su smatrali da su im ovo tek počeci i da njihova slava neće biti dugog veka, grupa ,,Rani Mraz” je ubrzo postala izuzetno popularna, a, iako se raspala, njeni članovi imaju zavidne karijere.

1979.godine je Đorđe Balašević bio pozvan da gostuje na jednoj novosadskoj televiziji, gde je, pored njega, gošća bila i vrsna gimnastičarka i reprezentativka Olivera. Njih dvoje su se odmah zaljubili i ubrzo započeli zajednički život.

Loading...

Olivera je od samog početka bila njegova velika podrška u muzičkoj karijeri, za razliku od njegovih roditelja, koji su se od formiranja njegove prve muzičke grupe protivili njegovoj muzičkoj karijeri. Oni su smatrali da on treba da se bavi svojom strukom, odnosno geografijom, te se iz revolta nikada nisu pojavljivali na njegovim nastupima, dok im je on uvek ostavljao dva prazna mesta na svojim koncertima.

Olivera i Đorđe su ubrzo dobili ćerku Jovanu, ali su odlučili da se ne venčavaju, jer su zakonski brak smatrali običnom formalnošću. 1980. godine je majka Đorđa Balaševića preminula, a potom su Đorđe i Olivera odlučili da svoj brak ipak učine formalnim. S obzirom na sve okolnosti, ali i činjenicu da nisu previše ”zagrejani” za formalnosti, plan Đorđa Balaševića i Olivere je bio da pozovu samo kumu Bilju i Đoletovog dugogodišnjeg saradnika kao svedoke i venčaju se u tajnosti u sred radne nedelje. Odabrali su četvrtak, 7. maj 1981. godine, a Đorđe je svedocima rekao samo da ponesu lične karte, dok je svom saradniku dodao da se radi o nekom snimanju. Ipak, kada su došli kod matičara, Đorđa i Oliveru su čekali najbliži prijatelji, te se slavlje nastavilo u njihovoj porodičnoj kući.

Kasnije su Đorđe i Olivera dobili još dvoje dece – ćerku Jelenu i sina Aleksu, a 2013. godine su prvi put postali baka i deka, nakon što se porodila njihova najstarija ćerka Jovana i dobila devojčicu, kojoj je dala ime Simona, a kasnije je na svet došla još jedna beba.

Danas, Đorđe i Olivera žive u porodičnom domu u novosadskoj ulici Jovana Cvijića, u kojoj se Đorđe rodio i u kojoj je odrastao, a koju je opevao u brojnim pesmama.

Karijera

Karijera Đorđa Balaševića počinje 1977. godine, kada je, zajedno sa nekoliko školskih drugova, oformio grupu ,,Žetva”. Iako nije bio naročito oduševljen njome, prva pesma grupe ,,Žetva”, ,,U razdeljak te ljubim”, je nakon objavljivanja postala veliki hit, a prodata je u preko 180.000 primeraka, a Đorđu Balaševiću su se otvorila mnoga vrata.

Loading...

Sledeće godine je zajedno sa koleginicom Vericom Todorović Đorđe Balašević oformio grupu ,,Rani mraz”, čiji su članovi bili i Bora Đorđević, Vladimir Knežević Knez i Biljana Krstić. Iako su pretpostavljali da je njihova slava kratkotrajna, nakon nastupa na muzičkom festivalu u Opatiji, na kom su nastupili sa svojom pesmom ,,Prva ljubav”, shvatili su da je ispred njih uspešna karijera.

Nakon festivala u Opatiji, grupa ,,Rani mraz” je nastupila i na festivalima u Zagrebu, sa pesmom ,,Marina” i u Subotici, sa pesmom ,,Računajte na nas”. Grupa je u ovom periodu objavila još nekoliko popularnih singlova – ,,Oprosti mi, Katrin”, ,,Ljubio sam snašu na salašu” i ,,Kristifore, crni sine”, ali su grupu ubrzo napustili članovi Bora Đorđević i Verica Todorović.

Tokom postojanja je grupa ,,Rani mraz objavila 3 albuma, a prvi od njih, ,,Mojoj majci umesto maturske slike u izlogu”, su snimili za PGP RTS, a na njemu su se našle pesme ,,Uvod”, ,,Jedan Saša iz voza”, ,,Neki novi klinci”, ,,Stara pesma”, ,,Mnogo mi znači to”, ,,Uticaj rođaka na moj životni put”, ,,Drago mi je zbog mog starog”, ,,Sve je dobro, kad se dobro svrši”, ,,Prodaje se prijatelj”, ,,Brakolomac” i ,,Moj frend ima rock and roll bend”. Iste godine grupa ,,Rani mraz” učestvuje na splitskom festivalu, na kom pobeđuje sa pesmom ,,Panonski mornar, koji i dan danas obeležava ime Đorđa Balaševića.

Sledeća dva albuma su objavljena 1980. godine – ,,Panonski mornar”, na kom su se, pored istoimene pesme, nalazile i pesme ,,Hej, haj, baš nas briga”, ,,Pile moje, pače moje malo”, ,,Lagana stvar”, ,,Moja draga sad je u Japanu”, ,,Prvi januar” i ,,Marina”, i album ,,Odlazi cirkus”, sa pesmama ,,Odlazi cirkus”, ,,Priča o Vasi Ladačkom”, ,,Nisam bio ja za nju”, ,,Život je more”, ,,Mirka”, ,,Ostaje mi to što se volimo”, ,,Odlazi cirkus”, ,,O, kako tužnih ljubavi ima”, ,,Pa dobro, gde si ti”, ,,Menuet” i ,,Još jedna gorka pesma”.

Na ovim albumima su radili i članovi nekadašnje ,,Korni grupe”, a bend je potpuno rasprodao 8 koncerata u nizu, a na njima je kao gost bio i naš poznati pesnik Miroslav Mika Antić. Đorđe je tada dobio i uloge u serijama ,,Kost od mamuta” i ,,Poletarac”, a napisao je i pesmu ,,Zbog tebe”, koju je poklonio Zdravku Čoliću, koji je tad još uvek bio zvezda u usponu. Nakon ovoga, Đorđe Balašević je morao da pođe na obavezno služenje vojnog roka u Požarevac, a potom i Zagreb, a tada je dobio ulogu i bio kompozitor za seriju ,,Vojnici”.

Nakon što je 1980. godine objavio singl ,,Triput sam video Tita”, Đorđe Balašević je odlučio da započne solo karijeru, te je već sledeće godine nastupio na festivalu u Opatiji, kada je otpevao svoju pesmu ,,Priča o jednom petlu”, čime je zvanično započeta njegova solo karijera.

1982.godine Đorđe Balašević objavljuje svoj prvi solo album, pod nazivom ,,Pub”. Na njemu su se našle pesme ,,Boža zvani Pub”, ,,Ilona”, ,,Ratnik paorskog srca”, ,,Lepa protina kći”, ,,Za sve je kriv Toma Sojer”, ,,Za treću smenu”, ,,Pesma o jednom petlu”, ,,Na pola puta” i ,,Predlog”. Te iste godine, Đorđe Balašević je pozvan i da komponuje muziku za film ,,Pop Ćira i po Spira” po istoimenom romanu Stevana Sremca, u kom je dobio i jednu od glavnih uloga, a u kom je glumila i njegova supruga Olivera, koja je tumačila ulogu Juce. Inače, kako bi najmerodavnije odglumio ulogu, reditelj je Đorđu Balaševiću rekao da sam odabere glumicu koja će glumiti Jucu. Ipak, Đorđe je ovaj zadatak prepustio Oliveri, a kada ih je reditelj video zajedno, shvatio je da će takve hemije jedino biti između njih dvoje.

Prvi solistički koncert u ,,Sava Centru” je Đorđe Balašević održao 1983. godine, što će kasnije postati i njegova tradicija, a koncertu je prethodio i album ,,Celovečernji the kid”. Na ovom albumu su se našle i pesme ,,Celovečernji the kid”, ,,Vi ste jedan obični miš”, ,,Crni labud”, ,,Blues mutne vode”, ,,Svirajte mi jesen stiže, dunjo moja”, ,,Medena vremena”, ,,Don Francisko long play”, ,,Lunjo”, ,,Nikad kao Bane” i ,,Neko to od gore vidi sve”.

1984.godinu je Đorđe Balašević posvetio svojoj glumačkoj karijeri, te snimio film ,,Celovečernji kid” i dve serije – ,,Vojnici” i ,,Ulični pevači”.

Njegov 3. solistički album izlazi 1985. godine i nosi simboličan naziv ,,003”. Na ovom albumu su se našle pesme ,,Olivera”, ,,Put u središte zemlje”, ,,Mani me se, lepa Nasto”, ,,Baby blue”, ,,Noć kada sam preplivao Dunav”, ,,Morao sam da se odselim”, ,,Bela lađa”, ,,Al’ se nekad dobro jelo”, ,,Badnje veče” i ,,Slovenska”.

1986.godina je na neki način bila prekretnica u njegovoj karijeri. Te godine je formirao bend koji će ga pratiti na snimanjima i koncertima, a izdao je i album ,,Bezdan”, na kom su se našle numere ,,Nema više benda kao Neoplanti”, ,,Sve je otišlo u Honduras”, ,,Stari orkestar”, ,,Slow motion”, ,,Narodnjaci”, ,,Ne lomite mi bagrenje”, ,,Virovitica”, ,,Ne volim januar” i, naravno, naslovna numera ,,Bezdan”. Još značajnije u ovom periodu je ipak bilo snimanje Đorđa Balaševića sa decom iz sirotišta ,,Sonja Marinković” u Novom Sadu i famozne pesme ,,Samo da rata ne bude”, a iste godine je snimio i singl ,,Poluuspavanka”.

1987.godine Đorđe Balašević objavljuje kompilaciju svojih balada i to pod nazivom ,,U tvojim molitvama”, a tu su se našle pesme ,,Slow motion”, ,,Olivera”, ,,Neki novi klinci”, ,,Ne lomite mi bagrenje”, ,,Protina kći”, ,,Ne volim januar”, ,,Bezdan”, ,,Samo da rata ne bude”, ,,Priča o Vasi Ladačkom”, ,,Život je more”, ,,Neko to od gore vidi sve”, ,,Slovenska”, ,,Prva ljubav”, ,,Svirajte mi Jesen stiže, dunjo moja”, ,,Odlazi cirkus” i ,,Poluuspavanka”.

Album ,,Panta Rei” je izašao 1988. godine i naišao je na brojne kritike, jer je mahom govorio o politici, a naročito protiv Tita i njegovog režima, a praćen je albumima ,,Tri posleratna druga” iz 1989. godine i ,,Marim ja” iz 1991. godine. 1992. godine je ipak dobio poziv da ode u rat. Zgranut ratnim stanjem i mržnjom među bivšim sunarodnicima, Đorđe Balašević je žustro odbio poziv, zbog čega su mu se vlasti osvetile, zabranivši izvođenje i puštanje njegovih pesama.

Uprkos tome, Đorđe Balašević sledeće godine objavljuje album ,,Jedan od onih života”, pa 1996. godine album ,,Naposletku”, 2000. godine album ,,Devedesete”, 2001. godine ,,Dnevnik starog momka”, 2002. godine ,,Ostaće okrugli trag na mestu šatre”, album ,,Rani mraz” 2004. godine i album ,,Da l’ je sve bilo samo fol?”.

Đorđe Balašević je uvek bio dosledan sebi i svojim trenutnim standardima i mišljenjima, uprkos različitim režimima koji su vladali u različitim periodima. Zbog sve iskrenosti kojom odišu, radovi Đorđa Balaševića ostaju zauvek njegov portfolio i nauk, te i neki način zbirka instrukcija,  novim muzičkim nadama.

Ime i prezime: Đorđe Balašević

Nadimak: Đole, Panonski mornar

Datum rođenja: 11. maj 1953. godine

Mesto rođenja: Novi Sad, Srbija

Zanimanje: Kantautor, kompozitor, tekstopisac, voditelj, glumac, pevač šansona, rok, pop rok, folk rok i pop muzike

Web stranica: https://www.balasevic.info/

Sponzorisano:

Loading...