Branislav Lečić – Biografija 2019, Visina, Težina, Godište

Nekima poznat kao sudija Starčević u seriji ,,Porodično blago”, nekima kao Teja ,,Profesionalac”, neki ga čak pamte i kao Fikreta iz ,,Specijalnog vaspitanja”, a neki su, pak, skoncentrisani na njegov privatni život – njegovo političko angažovanje i brak sa 30 godina mlađom Ninom Radulović. Ipak, jedno je sigurno – niko ne može da kaže da ovog čoveka ne bi prepoznao na ulici – da, to je Branislav Bane Lečić. Šta sve znamo, a šta ne znamo o ovom proslavljenom glumcu, političaru i velikom šarmeru?

Biografija

Branislav Lečić je rođen 25.08.1955. godine u gradu Šapcu. Njegov otac Aleksandar je inače rodom iz Kosjerića, a majka Živana sa planine Cer. Nakon 15 godina braka, Lekini roditelji su se razveli, a on je ostao da živi sa majkom, koja je po zanimanju bila krojačica.

Često je kao mali odlazio kod maminih roditelja na planinu Cer, gde se stalno sa dečacima iz kraja igrao rata, a neretko su pronalazili i oružje ostalo još od Cerske bitke. Kao mali se bavio i sportom, ali ga nisu toliko interesovali, za razliku od motora, u koje je bio zaljubljen, a bio je i u prilici da provoza nekoliko modela. Ipak, on i majstor karatea Toma Kojić formiraju klub ,,Napredak’.

Loading...

S obzirom na to da dolazi iz radničke porodice, Branislav Lečić Leka je živeo u skromnim uslovima, mada mu nikada nije ništa zafalilo u životu. Ipak, sa 16 godina je odlučio da uporedo sa školovanjem počne i da radi, te da se, uprkos naporu koji je morao da uloži, na neki način i osamostali, ali i pomogne svojoj majki oko svakodnevnih troškova.

Nakon završetka srednje Mašinsko – tehničke škole, Branislav Lečić je odlučio da upiše Mašinski fakultet u Beogradu, ali je jednom prilikom prošao pored ,,Šabačkog pozorišta”, te mu se javila pomisao da bi možda uspeo i kao glumac. Za donošenje ove odluke je imao potpunu podršku svoje okoline, a najviše mu je pomogla njegova profesorka književnosti, koja mu je kao zadatak dala da nauči ceo ,,Gorski vjenac” i javno ga izrecituje. Ogroman aplauz koji je dobio posle nastupa mu je bio jasan znak da je gluma njegov poziv, te je krenuo putem zvezda.

Iste jeseni, Branislav Lečić na prijemni ispit dolazi sa recitacijom jedne ljubavne pesme i upisuje Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Minje Dedića, zajedno sa svojim sadašnjim koleginicama Danicom Maksimović, Sonjom Knežević, Enver Petrovci i Darom Džokić.

U nekim trenucima je sve to za Leku bilo preteško, te i sam priznaje da je u više navrata želeo i da odustane od glume. Ipak, nikad se nije predao i već po završetku studija započeo najpre pozorišnu, a potom i filmsku karijeru, gde je mahom glumio zavodnike, čime je veoma brzo pobrao simpatije ženskog dela publike.

Sredinom 90 – ih godina je Branislav Lečić Leka na Kopaoniku upoznao Ivanu Vujadinović, pripravnicu koja je inače 18 godina mlađa od njega. Njih dvoje su počeli da se zabavljaju, a kasnije, 1994. godine, uz blagoslov koji je Branislav Lečić zbog razlike u godinama tražio od patrijarha Pavla lično, svoju vezu krunisali brakom i dvoje dece – sinom Ivanom, rođenim 1998. godine, i ćerkom Anom.

Nažalost, njihova idila nije dugo trajala, te se ovaj par razišao početkom 2000 – ih godina, tačnije 2007. godine, a poznati glumac nikada nije demantovao da je taj razvod teško podneo, naročito zbog činjenice da je do raspada braka došlo zbog Ivanine afere sa mladim stjuardom.

Ipak, život je Branislavu Lečiću dao još jednu šansu, kada 2008. godine u klubu ,,Santo Domingo” upoznaje Ninu Radulović, voditeljku, koja je čak 30 godina mlađa od njega. Pored poziva voditelja, Nina Radulović se u to vreme bavila i muzikom i modelingom.

Zbog prirode svog posla, ali i razlike u njihovim godinama, ovaj par je izvesno vreme krio svoju vezu od očiju javnosti, ali su mediji vremenom posumnjali da se iza njihovog odnosa krije nešto mnogo više.

Loading...

Na kraju su Branislav Lečić i Nina Radulović obelodanili svoju vezu zbog Ninine trudnoće i krunisali je brakom 2010. godine u restoranu ,,Kolonijal San” na Senjaku ispred 200 zvanica. Neretko je Nina izjavljivala kako je u Branislavu Lečiću našla pouzdanog i stabilnog muškarca, te da ta razlika u godinama nije smetala nikada ni jednom ni drugom.

Od samog početka, majka Nine Radulović je u potpunosti podržavala ovu vezu, dok joj se njen otac protivio jer je po njemu bila ”društveno nepodobna”, ali nije pravio nikada scene, jer je sreću svoje ćerke uvek stavljao na prvo mesto.

1. aprila 2012. godine, Nina Radulović i Branislav Lečić postaju roditelji malog Lava. Kako je navedeno, Branislav Lečić je tokom celog porođaja bio uz svoju suprugu, a potom slavio tri dana.

Ipak, 2016. godine, iz razloga ne u potpunosti poznatih javnosti, razvode. Ono što ipak ostaje kao pretpostavka, jeste slika koja datira iz jula 2015. godine, na kojoj se jasno vidi da starleta Atina Ferari sedi u krilu Branislava Lečića. U prvi mah je za novine Branislav Lečić izjavio da je ne poznaje, a Nina Radulović da mu u potpunosti veruje, 2017. godine su se zvanično razveli, a starateljstvo nad malim Lavom je dobila Nina Radulović.

Osim toga, Leku su povezivali i sa glumicom Marijom Vicković, mada je ona to negirala, dok su pretpostavke o Nininoj vezi sa Filipom Krajinovićem (poznatim teniserom) na kraju potvrđene.

Loading...

Inače, nakon tragedije koja je zadesila porodicu Jurić, Branislav Lečić je kontaktirao Tijaninog oca i počeo sa njim da se bori za ,,TIjanin zakon”, te je danas i jedan od ambasadora.

Septembra 2015. godine se takmičio u humanitarnoj vožnji kartinga akcije novina ,,Blic” – ,,Srce za decu”, na kojoj je osvojio prvo mesto, a za vreme ove trke je sakupljeno 101.000 dinara. Iste godine je u novoj humanitarnoj akciji odgovarao građanima na pozive, a sakupljeni novac je otišao deci sa retkim genetskim oboljenjima u Republici Srpskoj.

Branislav Lečić vodi relativno zdrav život – ide u teretanu, spava 7 sati dnevno i vodi računa o ishrani. Priznaje javno da je presadio kosu, ali demantuje da je imao bilo koju drugu estetsku korekciju.

Danas Branislav Lečić radi kao redovni profesor i prodekan za razvoj na Akademiji lepih umetnosti i multimedija u Beogradu, a osnovao je i edukativni centar ,,Lekart00, u kom vodi odsek ,,Program gluma i režija”.

Politika

Zgrožen političkom scenom 90 – ih godina, Branislav Lečić Leka je zajedno sa svojim kolegama iz pozorišta započeo protest, time što su kolektivno odbili da igraju predstave u ,,Zvezdara Teatru”, a potom se pridružio i opoziciji, koja se borila da sa vlasti svrgne ozloglašenog Slobodana Miloševića.

Zajedno sa svojim kolegom Žarkom Jokanovićem predvodio demonstraciju, odnosno građanski protest, pod nazivom ,,Plišana revolucija”. Ovaj miran protest je trajao 4 dana, a sastojao se u tome da je Leka organizovao časove fizičkog vaspitanja oko Terazijske česme i tu sa učenicima radio vežbe, dok su im lokalni pekari donosili kifle i jogurte. U tom periodu je upoznao i profesora Zorana Đinđića, na čiji nagovor je ušao u Demokratsku stranku.

Nakon famoznog 5. oktobra 2000. godine, Branislav Lečić Leka postaje i veliko ime političke scene, a dolaskom demokrata na vlast 2001. godine, pod vladom Zorana Đinđića, Branislav Lečić dobija mesto ministra za kulturu. Ovaj posao je Branislav Lekić shvatio baš ozbiljno, te je sa svojim saradnicima detaljno pripremio 10 novih zakona u oblasti kulture i medija, koji, nažalost, nikada nisu usvojeni zbog atentata na Đinđića. Na ovoj poziciji je ostao sve do 2003. godine.

2005.godine Leka napušta Demokratsku stranku, nakon što iz iste prethodno izbačen njegov prijatelj Čedomir Jovanović, a potom njih dvojica odlučuju da oforme ,,Liberno – demokratsku partiju”, na čijoj osnivačkoj skupštini u Domu sindikata Leka biva izabran za člana predsedništva.

2006.godine Branislav Lečić napušta i ovu partiju, kako bi osnovao pokret ,,Moja Srbija”, koji 2010. godine pridružuje ,,Demohrišćanskoj stranci”, čiji je predsednik i osnivač bio Vladan Batić, koji ga je pred smrt zamolio da mu očuva partiju. Ipak, 2012. godine Leka odlučuje da se vrati svojim korenima i pridružuje svoju stranku Demokratskoj stranci, te one potpisuju ugovor o koalicionoj saradnji, a jula 2014. godine i prelazi u istu.

Karijera

Od početka svoje karijere, tačnije od 80 – ih godina, Branislav Lečić je glumio u ,,Jugoslovenskom dramskom pozorištu”, ,,Ateljeu 212”, ,,Zvezdara teatru”, ,,Narodnom pozorištu” i dečijem pozorištu ,,Boško Buha”.

U istim je Branislav Lečić odigrao uloge u predstavama ,,Unosno mesto”, ,,Samoudica”, ,,Zmajovini pangalozi”, ,,Rođendan gospodina Nušića”, ,,Ludi od ljubavi”, ,,Pseći valcer”, ,,Prometej u okovima”, ,,Pred penzijom”, ,,Pijana noć 1918.”, ,,Otelo”, ,,Nora!”, ,,Nije smrt biciklo”, ,,Kanjoš Macedonović”, ,,Indigo”, ,,Hamlet”, ,,Korešpodencija”, ,,Dnevnik o Čarnojeviću”, ,,Dnevna zapovest”, ,,Generalna proba samoubistva”, ,,Bure baruta”, ,,Brod za lutke”, ,,Bliže” i ,,Amerika”.

Što se njegovih televizijskih uloga tiče, Branislav Lečić se prvi put na televiziji pojavio 1977. godine u filmu ,,Ančika Dumas”, u kom je glumio milicionera, a potom su usledile i sledeće uloge:

 • Fikret, u ,,Specijalnom vaspitanju” 1977. godine;
 • Uloga u filmu ,,Ti, međutim, stojiš na velikoj reci” 1979. godine
 • Kapetan Topolac u filmu ,,Hajduk” 1980. godine
 • Film ,,Interesi” 1980.godine
 • Pantić u ,,Kraljevskom vozu” 1981. godine
 • Igor u filmu ,,Piknik u Topoli” 1981. godine
 • Karatista u filmu ,,Dečko koji obećava” 1981. godine
 • Maksa Banak u seriji ,,Baza na Dunavu” 1981. godine
 • Đura Ljocić u seriji ,,Svetozar Marković” iz 1981. godine
 • Alija Alijagić u seriji ,,Sedam sekretara SKOJ – a” iz 1981. godine
 • Uloga u filmu ,,Venerijanska raja” iz 1982. godine
 • Uloga u jugoslovenskom filmu ,,Direktan prenos” iz 1982. godine
 • Španac u ,,Igmanskom maršu” iz 1983. godine
 • Vlajko Simić u drami ,,Ubica” iz 1984. godine
 • Uloga u seriji ,,Formula 1” iz 1984. godine
 • Kapetan Braun u filmu ,,Srebrena lisica” iz 1985. godine
 • Nenad u filmu ,,Miloševićeve sirene” iz 1985. godine
 • Uloga u filmu ,,Tombola” iz 1985. godine
 • Uloga u seriji ,,Ljubavne priče” iz 1985. godine
 • Ivan Đaković u seriji ,,Priče iz fabrike” iz 1985. godine
 • Milan Gorkić Zomer u filmu ,,Vrenje” iz 1986. godine
 • Zenit u filmu ,,Crna Marija” iz 1986. godine
 • Lepršić u filmu ,,Rodoljupci” iz 1986. godine
 • Crni u seriji ,,Sivi dom” iz 1986. godine
 • Uloga u ,,Rezervistima” iz 1987. godine
 • Uloga u filmu ,,Na kraju puta” iz 1987. godine
 • Uloga u ,,Krizantemi” iz 1987. godine
 • Lepi u ,,Oktoberfestu” iz 1987. godine
 • Hajduk Veljko Petrović u seriji ,,Vuk Karadžić” iz 1987. godine
 • VInko Maglica u ,,Životu sa stricem” iz 1988. godine
 • Stimjanovićev otac u ,,Čavki” iz 1988. godine
 • Uloga u filmu ,,Rudi” iz 1988. godine
 • Bajazit u ,,Boju na Kosovu” iz 1989. godine
 • Doktor Milorad Cvijović u ,,Masmediologiji na Balkanu” iz 1989. godine
 • Aranđel Isaković u ,,Seobama” iz 1989. godine
 • Doktor Milorad Cvijović u ,,Balkanskoj perestrojki” iz 1990. godine
 • Zefir u ,,Ljetu za sjećanje” iz 1990. godine
 • Armani u ,,Metli bez drške” 1991. godine
 • Crveni Božo u ,,Čarugi” iz 1991. godine
 • Aleksa Šantić u filmu ,,Moj brat Aleksa” iz 1991. godine
 • Uloga u filmu ,,Holivud ili propast” iz 1991. godine
 • Dragan u ,,Bulevaru revolucije” 1992. godine
 • Mitar u drami ,,Prvi put s ocem na jutrenje” iz 1992. godine
 • Aleksa Šantić u seriji ,,Aleksa Šantić” iz 1992. godine
 • Gavrilo Milentijević u filmu ,,Tri karte za Holivud” 1993. godine
 • Čarls Bukovski u filmu ,,Pokvarenjak” 1994. godine
 • Uloga u filmu ,,Rođen kao ratnik” 1994. godine
 • Stojan Janković u filmu ,,Ni na nebu, ni na zemlji” iz 1994. godine
 • Epizodna uloga doktora Gazivode u seriji ,,Otvorena vrata” 1994. godine
 • Mustafa u ,,Podzemlju” 1995. godine
 • MUstafa u ,,Bila jednom jedna zemlja” 1996. godine
 • Aleksa Lazarević u filmu ,,Balkanska pravila” iz 1997. godine
 • Jovan Sterija Popović u filmu ,,Sudbina jednog razuma” 1998. godine
 • Ljubomir Starčević, zvani Ljuba Ris, u seriji ,,Porodično blago” iz 1998. godine, pa sve do 2002. godine
 • Milan Aksentijević u filmu ,,Lavirint” iz 2002. godine
 • Teodor Teja Kraj u ,,Profesionalcu” iz 2003. godine
 • Knez Miloš Obrenović u ,,Šejtanovom ratniku” iz 2006. godine
 • Premijer Srbije u filmu ,,Zavera” iz 2007. godine
 • Horst u filmu ,,Na lepom plavom Dunavu” iz 2008. godine
 • Jusuf u ,,Pečatu” iz 2008. godine
 • Pera u seriji ,,Vratiće se rode”
 • Kapetan Tasić u ,,Sveti Georgije ubiva aždahu” iz 2008. godine
 • Uloga u ,,Human Zoo” iz 2008. godine
 • Vladan u telenoveli ,,Zaustavi vreme” iz 2008. godine
 • Kralj Aleksandar Karađorđević u filmu ,,Montevideo, Bog te video” iz 2010. i 2012. godine
 • Uloga u ,,Oktobru” 2011. godine
 • General Nikola Stefanović u seriji ,,Vojna akademija” 2012. i 2014. godine
 • Stenli u ,,Zvezdari” 2013. godine
 • Direktor škole u ,,Sinđelićima”
 • Učitelj Rajica u ,,Zmajovinim pangalozima” iz 2014. godine
 • Ivašjuk u filmu ,,Branio sam mladu Bosnu” iz 2015. godine
 • Ivan Galo u seriji ,,Lud, zbunjen, normalan” iz 2015. godine
 • Uloga u filmu ,,Apsurdni eksperiment”

Za svoje uloge, Branislav Lečić je dobio sledeće nagrade:

– Gran pri na ,,Prvom međunarodnom festivalu glumaca” u Nikšiću 2001. godine

– Nagrada na festivalu ,,Borini pozorišni dani” 2001. godine

– Nagrada na 14. Mediteranskom festivalu u Italiji 2001. godine

– 4 ,,Godišnje nagrade JDP – a”

– Sterijina nagrada

– Car Konstantin

– Zlatna Arena 

Ime i prezime: Branislav Lečić

Nadimak: Bane, Leka

Datum rođenja: 25. avgust 1955. godine

Mesto rođenja: Šabac, nekadašnja Jugoslavija

Zanimanje: Pozorišni i filmski glumac

Visina: oko 180 cm

Facebook: https://www.facebook.com/branislavlecic.drugiprofil

Twitter: https://twitter.com/lecicbranislav

Instagram: https://www.instagram.com/branislavlecic/

Sponzorisano:

Loading...