Žika Jakšić – Biografija 2019, Visina, Težina, Godište

Saša, odnosno Žika Jakšić, je svestrani muzičar, koji je, pak, našoj javnosti najpoznatiji kao urednik i producent ,,Zvezda Granda” i voditelj emisije ,,Nikad nije kasno”, u kojoj se takmiče zaljubljenici i veliki talenti za muziku stariji od 45 godina.

Od početka njegove muzičke karijere do danas smo ga gledali u više različitih uloga – kao tekstopisca, kompozitora, producenta, urednika, pa i bas gitariste i ranije veoma popularnom bendu ,,Ritam srca”.

Iako se sada odlučio na drugi put, za sebe Žika Jakšić kaže da je, kao i Aca Lukas, veliki roker među narodnjacima.

Loading...

Pored bogate karijere, Žika Jakšić je poznat i po svom bogatom ljubavnom životu i važi za velikog zavodnika.

Biografija

Saša Jakšić, odnosno Žika Jakšić, je rođen 7. februara 1964. godine u Aleksandrovcu, u SFRJ, u porodici muzičara. U Aleksandrovcu je završio osnovno i srednje obrazovanje, nakon čega je upisao Pedagošku akademiju u Kruševcu, koju je uspešno završio 1983. godine.

Inače, uporedo sa osnovnom školom je Žika Jakšić završavao i muzičku školu, u kojoj je učio da svira klavir.

Nakon završetka Pedagoške akademije, Žika Jakšić je odlučio da upiše još jedan fakultet, te se tako 1984. godine odlučio za DIF. Ipak, krenuo je drugim putem, tako da DIF nikada nije ni završio, te za sebe ume kroz šalu da kaže da je večiti student ovog fakulteta.

Kao što smo već napomenuli, Žika Jakšić nije jedini iz svoje porodice koji je uplovio u muzičke vode. Njegov godinu dana mlađi brat je poznati muzičar Vladimir Jakšić Musa, inače frontmen nekadašnjeg rok benda ,,Revolveri”.

Otac Žike Jakšića je od malena podržavao svoje sinove u njihovim muzičkim ostvarenjima, jer su još od tada pokazivali veliku strast prema muzici, te je tako Žika Jakšić svoju prvu bas gitaru dobio od njega za odličan uspeh u školi. Svirajući u lokalnom rok bendu, uz punu podršku svoje porodice, je Žika Jakšić i zaradio svoj prvi džeparac.

Iste godine kada je upisao DIF počinje i muzička karijera Žike Jakšića i to sa popularnom grupom ,,Ritam srca”, u kojoj je svirao bas gitaru sve do njenog raspada 2001. godine.

U jednom periodu svog života je Žika Jakšić prešao da živi u Nemačkoj, gde je najpre upisao kurs za spasioca. Uporedo sa tim je svirao i u jednom lokalnom rok bendu, a ovo vreme je iskoristio da prati sve muzičke programe i ”hvata” njihove koncepte i proučava ih. Na taj način je i došao na celu ideju o ,,Zvezdama Granda”, koju će kasnije prezentovati Saši Popoviću.

Loading...

Svoju prvu suprugu je Žika Jakšić upoznao baš u tom periodu i par je nakon venčanja dobio sina Andriju. Nakon razvoda od njegove majke, Andrija je sa njom ostao u Nemačkoj, u kojoj i sada živi, a inače je tamo i najmlađi enolog.

Nakon što je Žika Jakšić započeo emisiju ,,Nikad nije kasno”, Andrija je posebno za njega napravio novu sortu vina i nazvao je jednostavno ,,Nikad nije kasno”.

Nakon razvoda od svoje prve supruge, Žika Jakšić nije dugo ostao sam. Već tokom snimanja emisije ,,Zvezde Granda”, ovaj producent i urednik date emisije je započeo romansu sa takmičarkom Slavicom Ćukteraš.

Naravno, par je izvesno vreme morao da krije vezu, a, nakon što je njihova veza obelodanjena, krenule su optužbe da Slavica Ćukteraš uživa brojne privilegije na takmičenju.

Zbog pritiska javnosti je ovaj par imao malo burniju vezu, prošaranu sa nekoliko raskida i pomirenja, da bi nakon 2 godine romanse stavili tačku na istu.

Loading...

2009.godine je, tokom snimanja jedne emisije ,,Granda”, Žika Jakšić upoznao pop – folk pevačicu i voditeljku Dajanu Paunović, sa kojom je ubrzo započeo romansu. S obzirom na to da je ona čak 24 godine mlađa od nje, par je u početku krio svoju vezu, ali su ubrzo digli ruke i obelodanili je.

Njih dvoje su se venčali 2010. godine, a Žika Jakšić je za kuma tada uzeo Sašu Popovića, dok je njegova mlada supruga za svoju venčanu kumu izabrala svoju koleginicu i dobru prijateljicu Ildu Šaulić. Žika i Dajana Jakšić su 2012. godine dobili sina Dušana, a već 2014. godine je počelo da se šuška o njihovom razvodu, prvo zbog navodnog neverstva Žike Jakšića, a potom i zbog problema sa alkoholom koji je imala Dajana.

Par je sve ove tvrdnje demantovao, ali je ipak 2017. godine objavio da dolazi do razvoda, ali da će zajedno brinuti o svom sinu Dušanu.

Karijera

Kao što smo već pomenuli, Žika Jakšić je još kao školarac, nakon što je od svog oca kao nagradu za odličan uspeh u školi dobio svoju prvu bas gitaru od svog oca, počeo da se bavi muzikom, svirajući u lokalnom rok bendu. Naime, tako je i zarađivao za svoj prvi džeparac.

Iako je upisao Pedagošku akademiju, a potom i DIF, Žika Jakšić je bio svestan da je muzika ono čime želi da se bavi, te je tako 1984. godine počeo da svira bas gitaru u grupi ,,Ritam srca”, u kojoj je ostao 17 godina, do njenog raspada 2001. godine. U tih 17 godina je grupa ,,Ritam srca” objavila 3 albuma:

– 1995. godine album ,,Marija”, na kom su se, pored naslovne numere, našle i pesme ,,Ostavljam te”, ,,Kaži, zvezdo”, ,,Hajdemo svi da pevamo”, ,,Švercer”, ,,Mače moje”, ,,Kao magla”, ,,Hoću da samujem”, ,,Beogradska” i ,,Kovačko kolo”.

– Sledeće godine, odnosno 1996. godine, grupa ,,Ritam srca” objavljuje album pod nazivom ,,Od Boga si stvorena”, a naslovna numera je ostala veliki hit do danas. Pored nje, na albumu su se našle i numere ,,Kažeš mi”, ,,Jovana”, ,,Volim, volim”, ,,Karanfil”, ,,Lako ti je”, ,,Ja nemam para”, ,,Stani”, ,,Malena moja”, te i jedan duet sa Suzanom Jovanović pod nazivom ,,Maramče”.

-Posle dvogodišnje pauze, grupa ,,Ritam srca” objavljuje i svoj poslednji album 1998. godine ,,Ja hoću sad”, takođe veliki svevremenski hit, a tu su bile i pesme ,,Hej, nemački policajci”, ,,Život nije to”, ,,Opasna si”, ,,Kada bih se”, ,,Vinom ću da se ubijem”, ,,Nataša”, ,,Morava”, ,,Nađite me, cigani” i ,,Moj golube”.

Nakon raspada grupe ,,Ritam srca” 2001. godine, Žika Jakšić je otišao u Nemačku, gde je proveo izvesno vreme na kursu za spasioca, dok je uporedo sa tim i svirao u jednom lokalnom rok bendu.

Tamo je on, proučavajući koncepte tamošnjih emisija, došao na celu ideju o emisiji ,,Zvezde granda”. Nakon što je detaljan plan izneo Saši Popoviću, nije odmah naišao na razumevanje.

Ipak, posle kratkog vremena je Saša Popović ipak uvideo ceo potencijal emisije, a Žika Jakšić je postao producent i urednik iste od njenog početka 2003. godine.

Danas je emisija ,,Zvezde Granda” najgledaniji muzičko – takmičarski show program u Srbiji.

Posle dugogodišnjeg rada kao producent i urednik ,,Zvezda Granda”, Žika Jakšić je uvideo da postoji još jedna emisija identičnog koncepta koja može veoma brzo steći popularnost, ali i pomoći mnogima.

Na taj način je došao do ideje o nastanku muzičke emisije takmičarskog karaktera ,,Nikad nije kasno”, koja je počela da se emituje 2015. godine, a na kojoj je jedini kriterijum za prijavu starosna granica od minimum 45 godina.

Ovaj takmičarski program se, pored TV ,,Prva”, emituje na TV ,,OBN” u Bosni i Hercegovini” i ,,Kanalu 5” u Makedoniji. Žika Jakšić inače rado ističe da je na ovaj program najponosniji i da mu je izzuetno drago što je na ovaj način dao jednake prilike i mlađim i starijim osobama, koje su zbog spleta životnih okolnosti morale da odustanu od muzike, da pokažu svoj talenat i postignu uspeh u onome što vole.

Ime i prezime: Saša Jakšić

Nadimak: Žika

Datum rođenja: 6. februar 1964. godine

Mesto rođenja: Aleksandrovac, SFRJ

Zanimanje: bas gitarista, tekstopisac, kompozitor, muzički producent, voditelj, urednik emisija

Instagram: https://www.instagram.com/zikajaksic/

Sponzorisano:

Loading...