Željko Joksimović – Biografija 2019, Visina, Težina, Godište

Jedan od najpopularnijih pevača koji su danas aktuelni na našoj muzičkoj sceni je svakako Željko Joksimović.

Popularan je kako po svojoj muzici i pesmama tako i po učešću na „Pesmi Evrovizije“, muzičkom takmičenju koje se održava svake godine, a Željko je 2004. godine bio drugoplasirani i tom prilikom je nastupao sa već sada čuvenom pesmom „Lane moje“.

Takođe je 2012. godine, kada je takmičenje održano u Azerbejdžanu tj. u Bakuu, bio trećeplasirani sa pesmom „Nije ljubav stvar“.

Loading...

Osim što komponuje i peva, Željko je takođe i vlasnik „Minacord Records“. U pitanju je muzički studio koj nosi ime po njegovoj ćerci iz prvog braka, Mini, koja pohađa studije na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Željkova izabranica sada je poznata voditeljka, Jovana Joksimović, sa kojom ima ćerke bliznakinje Srnu i Anu, i njihovog starijeg brata Kostu.

Biografija

Čuveni pevač i kompozitor rođen je u Beogradu, 20. 4. 1972. godine. Željkova majka Vesna poreklom je iz Bijelog Polja, dok je njegov otac iz Uba. Željkov devet godina mlađi brat, Aleksandar poznat i po nadimku Saša, se proslavio kao glumac.

Pored činjenice da je rođen u Beogradu, Željko detinjstvo nije proveo u prestonici već u gradu Valjevu. Upravo tu je završio osnovnu školu. Srednja škola koju je pohađao bila je čuvena valjevska Gimnazija a takođe je bio đak i osnovne muzičke škole u kojoj je pohađao odsek za harmoniku. Tako je Željka put naveo na takmičenje „Prva harmonika Evrope“, koje je održano u Parizu i na kome je on bio pobednik sa tek 12 godina.

Nakon završene osnovne muzičke škole, Željko je upisao i srednju i to u Podgorici, takođe odsek za harmoniku. Nakon nekog vremena prešao je u Beograd, u kome je, nakon što je završio srednju muzičku školu, postao student Muzičke Akademije.

Nažalost (ili na sreću, zavisi kako se posmatra) Akademiju Željko nije završio. Nije mnogo poznata činjenica da talentovani pevač zna da svira 14 instrumenata, a takođe mu dobro idu i jezici, kojih tečno govori čak pet, a to su engleski, grčki, poljski, francuski i ruski.

Prva supruga Željka Joksimovića bila je Vesna Avramović, po zanimanju psiholog, a venčali su se 1995. godine. Te godine su dobili i čerku, Minu. Ipak, brak nije dugo trajao, pa se par ubrzo i razveo ali su Vesna i Željko ostali u dobrim odnosima, najpre zbog ćerke Mine.

Nakon pobede Marije Šerifović na „Pesmi Evrovizije“ 2007. godine kada je izvodila numeru „Molitva“, sledeća „Evrovizija“ je održana u Beogradu. Taj muzički spektakl su vodili upravo Željko i Jovana i tada su se i upoznali. U to vreme Željko Joksimović je bio u ljubavnoj vezi sa manekenkom Adrijanom Čortan. Međutim, Jovana i Željko su se zaljubili jedno u drugo i ubrzo su započeli vezu.

Par godina kasnije, tačnije 14. 02. 2011. par se verio. Javnost je pak bila iznenađena zbog toga što je nakon par dana objavljeno da je veridba raskinuta, zbog Jovaninih optužbi da čuveni pevač ima sklonost ka muškom polu. A takođe su se javile i spekulacije da je Jovana prevarila Željka sa čuvenim Aleksandrom Sašom Đorđevićem.

Loading...

Pored ovih optužbi, Željko se javno priklonio Jovaninoj strani i nedugo zatim su se i pomirili. 21. 01. 2012. godine na Maldivima je održano venčanje, a ceremonija je bila veoma intimna. Par dana kasnije u Srbiji je održano i građansko venčanje, a 2014. godine u septembru je održano i venčanje u crkvi.

Nakon ovog venčanja, mladenci su nastavili proslavu u čuvenom beogradskom restoranu. U pitanju je restoran „Franš“, a inače Željkov kum je bio Bane Obradović, njegov menadžer, dok je Jovanin(a) kum(a) bio Srđan Predojević, njen blizak kolega i prijatelj. Nakon ove proslave, Jovana i Željko su otputovali na Sejšele, gde su proveli svoj medeni mesec.

Sina Kostu Čuveni par je dobio 2014. godine u aprilu, a 02. 10. 2017. godine dobili su i bliznakinje Srnu i Anu. Ovaj porođaj je pratile jedna prestižna privatna beogradska klinika.

Muzička karijera

Može se reći da je Željkova karijere počela kada je on imao tel pet godina, i od tada uvek je išla uzlaznom putanjom. Svoju muzičku karijeru Željko je započeo svirajući harmoniku i tom prilikom je osvojio mnoge nagrade. Kasnije, tokom devedesetih , Željko Joksimović se oprobao i kao kompozitor, tako da je komponovao brojne numere koje su pevači izvodili na „Beogradskom proleću“, i to ’93., ’96. i ’97. godine.

Prvo takmičenje na kome je Željko učestvovao kao pevač bio je festival „Pjesma Mediterana“, održano u ’98. godine u Budvi. Tom prilikom je izvodio pesmu „Pesma sirena“ i to je bila numera koja je bila i najbolja interpretacija na festivalu tj. Željko je za to dobio nagradu. ’99. godine poznati pevač je bio učesnik dva festivala i to u Belorusiji. U pitanju su festivali u Mogiljovu i Vitepsku i na oba festivala je Željko bio pobednik i osvojio Grand Prix.

Loading...

Muzička kuća „City records“ izdala je 1999. godine Željkov album prvenac, koji nosi naziv „Amajlija“. Na albumu je bilo osam pesama a pesma „Habanera“ se posebno izdvojila. Ovaj album je te godine bio najprodavaniji kako u našoj tako i u okolnim zemljama, tako da se može reći da trenutak kada je Željko Joksimović počeo da sarađuje sa „City records – om“ predstavlja prekretnicu u njegovom solističkom radu vezano za pop muziku. Rezultat ove uspešne saradnje je više nego očigledan.

Željka je oduvek privlačilo i komponovanje, tako da se posvetio i komponovanju pozorišne muzike. Neke od predstava za koje je radio kao muzički kompozitor su: Mandagra, Ljubinko i Desanka, Rob ljubavi, Nemam da platim, neću da platim. Sa numerom „Zvone tambure“, koja je komponovana za potrebe predstave „Pešice“, 2000. godine učestvovao je u Novom Sadu na festivalu pod nazivom Zlatna Tamburica, na kome je bio pobednik.

2001.godine Željko Joksimović je izdao drugi album, solo, kao i prvi. Album nosi naziv „Vreteno“ i nekoliko pesama sa ovog albuma su se naročito istakle, a neke od njih su: Vreteno, Rintam, Gadura, Petak na subotu itd. Za pesmu Rintam je snimljen i spot, a u njemu se pojavljuje Sani Armani, tj. jedna od u to vreme najpopularnijih voditeljki na TV – u, Sandra Drašković.

Sa Harisom Džinovićem, koji je pevačev dobar prijatelj, snimio je duet 2001. godine pod nazivom „Šta će meni više od toga“. 2002. godine izdaje novi album koji nosi naziv „111“ a na njemu su se istakle pesme „Varnice“, „Drska ženo plava“, „Tanana“ itd.

2003.godine Željko Joksimović je komponovao numeru „Čija si“, za svog dobrog prijatelja i velikog umetnika koji je nažalost tragično nastradao. U pitanju je Toše Proeski koji je sa ovom pesmom učestvovao i pobedio na „Beoviziji“ te godine. Takođe, iste te godine, Željko je objavio CD koji je zapravo kompilacija njegovih najpoznatijih hitova.

Naredne godine i uspeh koji Željko postiže, pomogle su mu da ostane na vrhu srpeske pop scene. Upravo 2004. godina predstavlja prelomnu godinu u njegovoj uspešnoj karijeri.

2004.godine je sa numerom „Lane moje“ je prevo učestvovao i pobedio na nacionalnom takmičenju na kome je biran predstavnik Srbije i Crne Gore koji će se takmičiti na „Pesmi Evrovizije“. Posle višegodišnje pauze, Srbija i Crna Gora su konačno imale predstavnika na ovom takmičenju za najbolju pesmu Evrope. Željko je tako učestvovao i osvojio drugo mesto na „Pesmi Evrovizije“ koje je te godine bilo održano u Istanbulu, što predstavlja njegov najveći uspeh. Ovu numeru je komponovao zajedno sa Leontinom Vukomanović, sa kojom je u to vreme bio u emotivnoj vezi.

Na ovom takmičenju Željkova pesma je bila jedan od najvećih favorita, ali je ipak bila drugoplasirana. Bez obzira na to, pesma je postala izuzetno popularna kako kod nas tako i širom sveta i Željku je donela neviđenu slavu.

Takođe, Željko je osvojio i specijalnu nagradu koja se dodeljuje najboljem kompozitoru na „Eurosong – u“, a u pitanju je nagrada The Macel Bezencon Press award, što je takođe doprinelo tome da mu se sva vrata na evropskoj muzičkoj sceni otvore.

Sva ova dešavanja su imala ogroman uticaj na dalji tok Željkove karijere ali i na pesme koje je stvarao u narednom periodu i na neki način celom njegovom radu daju neki naročiti pečat. U prilog tome idu i rezultati koje je ostvario tokom sledećih godina u oblasti komponovanja.

Iste, 2004. godine, Željko je otvorio „Minacord records“, svoj muzički studio, i snimio je duetsku pesmu „Supermen“ zajedno sa Dinom Merlinom a takođe je snimio još jedan hit „Leđa o leđa“.

Baveći se komponovanjem, Željko Joksimović je sarađivao sa brojnim kolegama naše estradne scene. Za Romanu Pavić je uradio kompoziciju za pesmu „Kao mlijeko“ i sa ovom numerom ona je osvojila prvo mesto na „Sunčanim skalama“, muzičkom festivalu koji se održava u Herceg Novom. 2005. godine je za Jelenu Tomašević komponovao pesmu „Jutro“. Sa ovom numerom Jelena je bila pobednik „Beovizije“, ali pošto nije dobila ni jedan poen od Crne Gore nije imala pravo da bude predstavnik SCG na „Eurosong – u“.

Sa Tamee Harrison, pevačicom iz Austrije, Željko je sarađivao i snimio i duetsku kompoziciju. U pitanju je numera „I live my life for you“, koja je bila veoma slušana duž čitave Evrope. Worner, izdavačka kuća, je ovu numeru izdala na kompilaciji zajedno sa drugim veoma popularnim pesmama, kao što su na primer pesme grupe ABBA, pevača Robija Vilijamsa i mnogih drugih.

U decembru 2005. godine Željko je izdao još jedan album koji je zabeležio neverovatan uspeh a izdat je u fantastičnom tiražu od više od 500 hiljada primeraka. Što se tiče kvaliteta, ovaj album predstavlja značajan korak napred u karijeri poznatog pevača. Kao vrlo talentovan umetnik, Željko Joksimović je poželeo da se oproba i kao kompozitor za muziku za film. Tako je došlo do saradnje sa „Cobra“ produkcijskom kućom i na taj način je komponovao muziku namenjenu za film „Ivkova slava“.

2006.godine je za Harija Varešanovića, poznatijeg kao Hari Mata Hari, komponovao numeru „Lejla“ i sa ovom pesmom je on bio predstavnik Bosne i Hercegovine na „Evroviziji“, koja je održana u Atini, i tom prilikom je bio trećeplasirani. Pored toga što ova numera nije bila pobednička, Željko Joksimović to jest pesma, je ponela titulu Composeraward 2006, titulu koja se dodeljuje najboljem kompozitoru.

Tokom 2006. godine, sa svojom produkcijskom kućom „Minacord“ Željko je zabeležio dodatne uspehe. Naime, te godine je bio producent a takođe je i komponovao muziku za seriju „Jet set“. Na „Sunčanim skalama“ koje se održavaju u Herceg Novom, Milena Vučić je sa numerom koju je Željko komponovao, „Dal ona zna“, pobedila obe festivalske večeri.

Singl numere „Devojka“ i „Nije do mene“ Željko je objavio 2007. godine.

Kao što je već pomenuto, 2008. godine Željko Joksimović je zajedno sa Jovanom (u to vreme Janković) bio vditelj 53. „Evrovizije“. Te godine naša predstavnica bila je čuvena pevačica Jelena Tomašević, koja je izvodila numeru „Oro“, koju je opet Željko komponovao i koja je bila šesta na konačnoj listi. Iste godine Željko je uradio kompoziciju za numeru „Miljacka“ koja je postala ogroman hit a izveo ju je Halid Bešlić.

2009.godine čuveni pop pevač je snimio album pod nazivom „Ljubavi“. Naslovna pesma koja nosi isti naziv kao i album, postala je ogroman hit, a pored nje sa ovog albuma se istakla i numera „Žena za sva vremena“.

2010.godine sa numerom „Nije ljubav stvar“, Željko je bio predstavnik Srbije na „evroviziji“ i tom prilikom je osvojio treće mesto, a nakon toga je doneo odluku i izjavio je da se u ulozi izvođača više neće pojavljivati na ovom prestižnom festivalu.

Privatni život

Prva Željkova supruga bila je Vesna Avramović, po zanimanju psiholog, i iz braka sa njom čuveni pevač ima ćerku Minu. Drugi brak je sklopio sa poznatom TV voditeljkom, Jovanom (Janković) Joksimović i iz braka sa njom ima Kostu, i bliznakinje Srnu i Anu.

Pored ova dva braka, poznati pevač je imao i brojne romanse sa više ili manje poznatim lepoticama. Jedna od njih je Svetlana Ceca Slavković, zatim Leontina Vukomanović sa kojom je bio u vezi koja je trajala četiri godine. Vezu sa Leontinom je okončao zbog modela Adriane Čortan, a ovu pak vezu je okončao 2008. godine upravo zbog Jovane Janković.

Željko Joksimović ima brojne prijatelje kako sa naše estrade tako i iz sveta i regiona, a neke od tih ličnosti su: Emina Jahović, Ceca Ražnatović, Mustafa Sandal, Haris i Melina Džinović, Toni Cetinski, Antonis Remos kao i brojne druge ličnosti.

Datum rođenja: 20. 04. 1972. godine

Visina: 183 cm

Težina: 78 kg

Sponzorisano:

Loading...