Vlado Kalember – Biografija 2019, Visina, Težina, Godište

Vlado Kalember je hrvatski pop – folk pevač, koji je širim narodnim masama najpre postao poznat kao osnivač grupe ,,Srebrna krila”, nakon čega je započeo i solo karijeru, usputno sarađujući sa nekim od najvećih imena pop i folk scene teritorije bivše Jugoslavije, kao što su, na primer, bili Jurica Pađen, Rajko Dujmić i Alen Islamović u grupi ,,4 asa”.

Biografija

Vlado Kalember je rođen 26. aprila 1953. godine u makedonskom gradu Strumica, u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Tokom svog odrastanja, Vlado Kalember je imao dve strasti, a obe su imale veze sa umetnošću. To su bili slikarstvo i muzika. Kako je njegova starija sestra Mia već uveliko bila profesionalna afirmisana pevačica, pomogla je Vladu da započne svoju muzičku karijeru, te se on, uz njenu pomoć, 1973. godine pridružio nekadašnjem bendu zvanom ,,Helijum”.

Loading...

Nakon što je, uvideći da u bendu ,,Helijum” nema budućnosti, Vlado Kalember napustio isti, započeo je svoju karijeru kao frontmen, bas gitarista i vokal grupe ,,Srebrna krila”, a potom započeo i svoju solo karijeru, tokom koje je i značajno napredovao.

U međuvremenu je sa svojim kolegama Alenom Islamovićem, Juricom Pađenom i Rajkom Dujmićem neko vreme svirao i u bendu ,,4 asa”, nakon čega je svako od njih otišao svojim putem.

Tokom svoje dugogodišnje karijere je Vlado Kalember važio i za jednog od najlepših muškaraca na teritoriji bivše Jugoslavije. Zahvaljujući svom izgledu i glasu je tokom cele svoje karijere iza sebe imao i veliki broj obožavateljki, ali je jednom prilikom na pitanje novinara da li je to ikada pokušao da iskoristi odgovorio odrečno, uz obrazloženje da su mahom sve te devojke, koje su na njegovim nastupima padale u nesvest, tada imale svega 14 do 15 godina.

Vlado Kalember je odlučio da se skrasi tek u svojoj 53. godini. 2006. godine se u opštini Medveščak oženio zagrebačkom violončelistkinjom Anom Rucner, koja je inače domaćoj i svetskoj javnosti poznata po svojim izvođenjima klasične muzike, koje kombinuje sa različitim tradicionalnim i modernim elementima. 24. avgusta iste godine Vlado Kalember i Ana Rucner dobijaju i sina, kom su dali tradicionalno ime Dorijan.

Iako su duže vreme izgledali kao srećno zaljubljeni par, Ana Rucner i Vlado Kalember su 2014. godine javnost iznenadili objavom da je njihovoj ljubavi došao kraj, te da će iste godine doći do razvoda.

Uprkos svemu, njih dvoje su ostali u korektnim i prijateljskim odnosima, te i zajedno odgajaju svog sina Dorijana. Čak, štaviše, u više navrata su Vlado Kalember i Ana Rucner zajedno sa svojim sinom išli na porodične odmore, na kojima još uvek izgledaju kao jedna srećna porodica.

Pored porodičnih odnosa, Ana Rucner i Vlado Kalember su u nekoliko navrata imali i uspešne poslovne saradnje.

Inače, Vlado Kalember je jedan od retkih aktera muzičke scene, koji se može pohvaliti time da ni on, a ni članovi njegove grupe ,,Srebrna krila”, nikada nisu koristili opijate, kao što su droga i alkohol, na svojim nastupima. Tim je još i čudnije kolika energija je iz njih isijavala i još uvek isijava tokom nastupa.

Loading...

Vlado Kalember gaji i veliku ljubav prema sportu, naročito fudbalu, ali ističe i da se smrtno plaši letenja. Kao što smo već napomenuli, Vlado Kalember je veliki protivnik droge i opijanja, ali zato ističe da uživa u svakojakoj pripremi mesa.

Karijera

Kao što smo već napomenuli, Vlado Kalember je još od malih nogu naginjao ka umetnosti. I, dok se u njemu neko vreme vodila bitka između ljubavi prema slikarstvu i ljubavi prema muzici, ljubav za muzikom je na kraju prevagnula, otkrivajući pun potencijal Vlada Kalembera u ovoj sferi. On je još kao dečak počeo da svira bas gitaru i uči da peva.

Starija sestra Vlada Kalembera je inače afirmisana pevačica Mia, koja je odlučila da iskoristi svoja poznanstva i iskustvo i pomogne svom mlađem bratu da se ostvari u svom pozivu. Tako je Vlado Kalember postao član grupe ,,Helijum”, ali, uz sav uložen napor i trud, grupa ,,Helijum” nikada nije postigla neki naročit uspeh.

Svestan da u grupi ,,Helijum” napretka nema, Vlado Kalember je odlučio da promeni kolektiv, te počinje da peva i svira bas gitaru sa svojim kolegama i dugogodišnjim poznanicima Alenom Islamovićem, Juricom Pađenom i Rajkom Dujmićem u bendu ,,4 asa”, sve do njegovog raspada, kada je svako od članova benda otišao na svoju stranu.

Vlado Kalember će nakon raspada benda ,,4 asa” iskoristiti svoju trenutnu popularnost i osnovati bend ,,Srebrna krila”, koji su savremenici nazivali i ,,Jugoslovenski Bitlsi”. Ovaj prvi pravi hrvatski boj bend je osnovan 1978. godine i svirao je tada popularne žanrove pop, rok, pop – rok i novi talas.

Loading...

Od samog osnivanja benda ,,Srebrna krila”, Vlado Kalember je imao titulu vokalnog soliste i bas gitariste, a te prve godine postojanja benda su članovi bili i Dado Jelović, Duško Mandić, Adi Karaselimović, a izvesno vreme i Milan Popović, široj publici poznatiji kao Daniel, koji je nakon izvesnog vremena bio izbačen iz sastava ,,Srebrna krila” jer se ”previše pravio važan”. Prve tri godine od osnivanja benda ,,Srebrna krila”, grupa nije imala neki naročit uspeh.

Tih prvih godina, članovi benda su često nosili demo snimke diskografskoj kući ,,Jugoton”, ali bi ih komisija svaki put iznova odbijala, sve dok na kraju Vlado Kalember nije uspeo da dođe do kompozitora Đorđa Novkovića i lično ga upoznao sa njihovim muzičkim ostvarenjima. Oduševljen onime što čuje, kompozitor Đorđe Novković je Vladimiru Kalemberu obećao da će im lično napisati pesmu i istog dana je iz njegovog nalivpera proizašla pesma ,,O, Ana”, koja je ubrzo postala jedan od najvećih hitova tog leta, ali i svevremeni hit uz koji su odrastale brojne generacije.

U grupi ,,Srebrna krila” je Vlado Kalember ostao sve do 1986. godine, a za to vreme je bend objavio čak 11 albuma.

U međuvremenu je Vlado Kalember zbog svog fizičkog izgleda dobio ponudu da igra u filmskom ostvarenju ,,Vedro nebo”, ali je on ovu ponudu odbio, kasnije obrazloživši kako bi zbog potreba filma morao da ošiša svoje lokne, koje su mu bile svojevrstan pečat.

1984.godine je Vlado Kalember sa sprskom pop pevačicom Izoldom Barudžijom, sada Izolda Barudžija Manojlović, otišao kao jugoslovenski takmičar na takmičenje za izbor za pesmu Evrovizije. Iako su na ovom takmičenju osvojili tek 18. mesto, duet Izolde Barudžije i Vladimira Kalembera ,,Ciao Amore” je postao veliki hit na našim prostorima.

Iste godine Vlado Kalember učestvuje i na festivalu ,,MESAM”, na kom nastupa sa numerom ,,Oprosti za sve”, a potom i 1985. godine sa numerom ,,Nataša” učestvuje na ,,Zaječarskom festu” i 1986. godine na ,,Makfest” – u sa numerom ,,Dobra noć, ljubavi”.

Vlado Kalember 1986. godine predaje štafetu klavijaturisti benda ,,Srebrna krila”, Mustafi Ismailovskom – Mucu, i posvećuje se solo karijeri. Svoju solističku karijeru je Vlado Kalember obeležio objavljivanjem 2 albuma: ,,Vino na usnama” i ,,Čija si u duši?”, kao i učešćem na ,,Festivalu u Zagrebu”, na kom je nastupao sa numerom ,,Da imam srca dva”. Sledeće godine učestvuje i na festivalu ,,Cavcat”, na kom izvodi pesmu ,,Tužno srce”, a njegov album ,,7 ruža” biva objavljen 1990. godine, nakon čega Vlado Kalember počinje da niže solo albume – ,,Sve je to zbog tebe” – 1991. godine, ,, Evo noći, evo ludila” – 1994. godine, ,,Pevaj i raduj se!” – 1996. godine, ,,Ponoć otkucava” – 1997. godine. 1999. godine izlazi novi album Vladimira Kalembera pod nazivom ,,Za ljubav me ne pitaj”, a ujedno i Vlado Kalember učestvuje na 2 festivala – ,,Zagrebfest” i ,,Hrvatski radio festival”.

Naredne dve godine Vlado Kalember provodi u pripremi novog materijala, da bi se 2001. godine publici predstavio sa novim albumom ,,Rano mi je zaspati”, kao i kompilacijom hitova ,,Zlatna kolekcija”. 2002. godine Vlado Kalember izdaje još 1 kompilaciju hitova pod nazivom ,,Zvuk 80 – ih”, a potom i ,,Zlatna kolekcija Inventura” 2004. godine.

Iste godine Vlado Kalemberg izdaje i svoj poslednji solistički album ,,Volim te do neba”, te se narednih godina koncentriše na nastupe i kompilacije, te tako objavljuje kompilacije ,,Hitomanija 1” – 2005. godine, ,,Tulum za dušu vol. 2” – 2006. godine, ,,Đorđe Novković – Gold collection” – 2007. godine, ,,Hit kolekcija” – 2009. godine i ,,Najlepše ljubavne pesme” – 2013. godine.

Nakon višegodišnje pauze, Vlado Kalemberg je 2012. godine ponovo okupio svoju grupu ,,Srebrna krila” zbog učešća na zagrebačkom ,,Bundek” – u. U sastav povratnika grupe ,,Srebrna krila” su, pored Kalembera, kao vokala i basiste, ušli i Dado Jelavić, kao gitarista, i  Slavko Pintarić, na mestu bubnjara.

Nakon što su svojim prvim hitovima, kao što su ,,O, Ana” i ,,Ja nisam kockar” ponovo osvojili srca publike, članovi grupe ,,Srebrna krila” su organizovali još 10 – ak koncerata širom Hrvatske i regiona, a u saradnji sa diskografskom kućom ,,Kroacija rekords” su krajem avgusta 2012. godine objavili i nov album pod nazivom ,,Srebrna krila 2012”, na kom su se našle numere ,,Ponoć je”, ,,Pričaj mi”, ,,Jesi li ikog voljela tako?”, ,,Noćas sam nesrećan”, ,,Ti više nisi ti” i duet sa Nušom Derendom ,,Svako ima nekog kog više nema”.

Kada su kasnije novinari pitali Vladimira Kalembera da da svoj komentar o raspadu i ponovnom okupljanju grupe ,,Srebrna krila”, on je jednostavno odgovorio: ,,Mi se nikada nismo raspali, samo smo napravili pauzu od 25 godina”.

Ime i prezime: Vladimir Kalemberg

Nadimak: Vlado

Datum rođenja: 26. april 1953. godine

Mesto rođenja: Strumica, u nekadašnjoj Jugoslaviji

Zanimanje: Pevač i bas gitarista

Instagram: https://www.instagram.com/vladokalember/

Sponzorisano:

Loading...