Vida Pavlović – Biografija 2019, Visina, Težina, Godište

Muzički talenat pevačice Vide Pavlović je nešto što se retko sreće u današnje vreme. Reči kojima bi se moglo opisati njeno  pevačko umeće moraju biti isključivo u superlativu.

Vida Pavlović je za svog života i bogate muzičke karijere, ostavila neizbrisiv trag, harajući muzičkom scenom ovih prostora.

S obzirom na činjenicu da se pevanjem počela baviti vrlo mlada, njen život je bio pun trnja.

Loading...

Biografija

Legenda naše muzičke scene, Vida Pavlović, je bila romska pevačica. Rođena je u tadašnjoj Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji, 22. avgusta 1945. godine u Futogu, mestu nedaleko od Novog Sada.

Zajedno sa svojim ujakom, koji je bio muzičar i u to vreme svirao po kafanama, Vida Pavlović je načinila svoje prve korake u pevanju, te je prvi put nastupila kad je bila veoma mlada. Sa samo 14 godina, ona je prvi put nastupila zajedno sa pomenutim ujakom. Nakon samo godinu dana, Vida se udaje za Aleksandra Pavlovića, takođe muzičara.

Njih dvoje su nakon venčanja otišli u Sarajevo, gde nastavljaju sa životom i radom, a sama Vida počinje da peva po sarajevskim kafanama. Vida je imala i pravi muzički pedigre, s obzirom na činjenicu da je njena porodica bila u muzičkim vodama.

Naime, njen otac je takođe pevao, a pored toga je odlično svirao i gitaru, a majka je bila izvrsna pevačica. Stoga, uopšte ne čudi to što su, kako Vida, tako i njene sestre, nasledile ogroman muzički talenat.

Ljubavni život kraljice romske muzike nije bio naročito srećan. Vrlo brzo nakon što se udala, ona se i razvodi od Aleksandra Pavlovića, ističući tada da je u braku sa njim bila veoma nezadovoljna.

Posle prekida sa njim, Vida se vraća u Beograd, a kako je jednom prilikom izjavila, sa sobom je tada imala samo dva kofera.

Kada se vratila u Srbiju, nedugo nakon rastanka od Aleksandra, ona se u Beogradu upoznaje sa svojim budućim mužem.

Vida Pavlović je sa Stevom Jovanovićem bila u braku skoro pa 3 decenije, tačnije, čitavih 27 godina. Iako je njihov brak trajao izuzetno dugo, Vida nikada nije skrivala svoje nezadovoljstvo, najviše zbog toga što nije uspela da se ostvari u ulozi majke.

Loading...

Kada se njihov brak okončao, Vida i Stevo su odlučili da nastave da žive u istoj kući, ali svako u svom zasebnom delu.

Muzička karijera

Kako je već rečeno, Vida je u pevačke vode ušla sa samo 14 godina, gde je veliku ulogu odigrao njen ujak, koji se isto tako bavio muzikom. Sa njim je Vida išla na nastupe i pevala kada god se ukazala prilika za tako nešto.

Tokom svoje bogate karijere, Vida Pavlović je dosta dugo pevala u restoranu koji se zove „Romanija“, a pored toga nastupala je i u „Hamam baru“, koji je u to vreme važio za veoma prestižni lokal.

Tada su ovo mesto posećivali isključivo uvaženi gosti i poznati biznismeni. Kako je jednom prilikom Vida izjavila, tu su dolazili gosti odeveni u frakove, a ona sama je svoje nastupe izvodila u dugačkoj večernjoj haljini.

U to vreme, njene nastupe su posećivali i poznati pevači, koji su tada važili za velikane muzičke scene. Tako su se među posetiocima nalazila imena poput Zaima Imamovića, Zahre Deović i Safeta Isovića, koje je Vida sa nestrpljenjem iščekivala da vidi kako bi čula njihove komentare na njeno izvođenje. Ovi legendarni muzičari su uživali u njenim nastupima i pesmama koje je pevala i nikada nisu sakrivali svoje oduševljenje Vidinim talentom.

Loading...

Neki od komentara kojima su oni opisivali ovu vrsnu pevačicu, uglavnom su bili tipa: „Mala Vida je čudo!“. Vida je jednom prilikom izjavila da nakon „Ilidže“ nije postojala šansa da joj u posetu ne dođu velikani tadašnje muzičke scene, među kojima su se našli i Toma Zdravković i Bora Spužić Kvaka.

Svoju prvu ploču je snimila nakon velikog broja nastupa po kafanama. Tek posle deset godina nastupanja, izlazi njena prva ploča koja na kojoj se našla pesma „Gledala sam sa prozora“, sa kojom Vida Pavlović postiže neverovatan uspeh i nailazi na više nego pozitivan odgovor publike. Ova ploča Vide Pavlović se prodala u čak 500 000 primeraka, što je bilo zaista neverovatno.

Vida je nakon toga postala ekskluzivni pevač PGP-a, a upravo za ovu produkcijsku kuću snimila je neke od pesama koji su kasnije postali ogromi hitovi. Na ovoj listi se nalaze i numere kao što su; „Teku časi bola“ i „Došli dani tugom rasplakani“, a u tom periodu svoje karijere, ogromnu podršku je imala u Budimiru Jovanoviću. Sve do njegove smrti, Vida Pavlović nije imala potrebu da sama vrši odabir kompozicije.

Naime, Budimir Jovanović je tačno znao kakva pesma bi najviše odgovarala Vidinom glasu, to jest šta je to sa čime bi njeno pevanje najviše došlo do izražaja. Pesme koje je ona pevala su uglavnom bile lagane, lepe kompozicije, poznatije pod imenom „dvojke“, koje su, kako se tada pričalo, mogle i da se pevaju sedeći za stolom.

Ogroman uspeh koji je vida postigla baveći se tokom celog svog života muzikom, omogućio joj je da uživa u hvalama publike, a takođe da bude obožavana i veoma tražena među istom. Singlovi koje je Vida snimila tokom svoje karijere su: 1972. godine „Ljubav mi daj“, 1976. godine „Ne lažimo jedno drugo“, te i 1982. godine „Aven, Aven, Romalen“ i 1986. godine pesmu pod nazivom „Tužna majka“.

U toku svoje više nego bogate i uspešne muzičke karijere, Vida je nastupala i na brojnim muzičkim festivalima. Svoj prvi nastup na jednom takvom dešavanju, Vida Pavlović je zabeležila 1973. godine na Beogradskom saboru kada je izvela numeru pod nazivom „Najlepši dar majci“.

Nakon ovoga, Vida je nastavila svoje redovno učešće na muzičkim festivalima. Ona je od 1975. godine do 1984. godine bila učesnica Hit parade, preskočivši svega par godina.

Kako njen privatni život, nije bio ni blizi tako uspešan kao njena muzička karijera, ona je na ovom polju celog svog života ostala neostvarena. Upravo to je prouzrokovalo da se Vida okrene konzumiranju alkohola, upravo zbog čega je u kasnijem periodu svog života imala popriličnih problema sa zdravljem.

Pred kraj svog života, Vida Pavlović je upravo iz ovih razloga imala velikih problema sa hipertenzijom. 10. maja 2005. godine, napustila nas je „Kraljica nad kraljicama“, po kom je nadimku ostala upamćena legendarna Vida Pavlović.

Datum rođenja: 22. avgust 1945. godine

Visina:

Težina:

Sponzorisano:

Loading...