Vesna Zmijanac – Biografija 2019, Visina, Težina, Godište

O životu i karijeri jedne od najpoznatijih folk pevačica Jugoslavije i Srbije, mogla bi se sigurno napisati knjiga, ali će u nastavku teksta biti iznet samo deo onoga što je poznata estradna zvezda do sada postigla i ostvarila.

Ime Vesne Zmijanac, sa godinama je postalo sinonim za vrhunsku narodnu muziku, a pevačica je postala i baka predivne devojčice Ree, te svoje „penzionerske dane“, kako sama navodi provodi u miru u svom domu na Bukulji, i uživa u druženju sa svojom unukom, a povremeno i nastupa u raznim TV emisijama muzičkog karaktera.

Vesna Zmijanac – biografija 

Poznata pevačica je rođena 4. januara 1957. godine u Nikšiću, u Crnoj Gori, a od oca Dušana i majke Kovine, koji su u ovom gradu živeli zbog posla kojim se Vesnin otac bavio.

Loading...

Kada je Vesna imala samo godinu dana, njeni roditelji su se razveli, te je ona sa majkom otišla da živi u selo Kovačica kod Kraljeva, i u Ribnici je pohađala osnovnu školu, te je kasnije završila i daktilografski kurs.

Vesnina majka je odlučila da se odseli u Austriju, i da živi u Beču, pa je Vesna odrastala sa majčinim roditeljima, i svoj prvi pevački angažman je imala sa samo petnaest godina, u tada popularnoj kafani u Bivolju kod Kruševca.

Kada je njena majka za to saznala, nikako nije mogla da podrži ćerkin izbor, te je ona tada Vesnu odmah odvela u Beč, kako bi se kod nje školovala, pa je i upisala u srednju tehničku školu, koju pevačica nikada nije završila, već se zaposlila u jednoj popularnoj fabrici kompanije Siemens.

Uprkos protivljenju svoje majke, a shvatajući da je muzika njena jedina i prava ljubav, Vesna se ubrzo vratila u tadašnju Jugoslaviju, te nastavila da nastupa u kafanama duž Ibarske magistrale, a koje su iznedrile brojna velika imena estradne scene, među kojima i Silvanu Armenulić i Tomu Zdravkovića.

Na jednom od svojih nastupa, Vesna je upoznala Šabana Šaulića, koji joj je kao već afirmisan pevač veoma pomogao u karijeri, te je po njegovom savetu snimila i svoje prve singlove.

Muzička karijera Vesne Zmijanac 

Vesna Zmijanac se smatra jednom od najvećih zvezda muzičke scene 80-tih i 90-tih godina, te je svoju „zvaničnu profesionalnu“ karijeru, započela 1976. godine, kada je izdala singl „Vetar duva oko kuće“, te i pesmu „Ko nam se u ljubav meša“.

Već 1979. godine, na nagovor Šabana Šaulića, i uz njegovu nesebičnu pomoć, Vesna je sa tada poznatim ansamblom Branimira Đokića, snimila singlove „Hvala ti za sve“ i „Ti nisi čovek koji zna da voli“, da bi kasnije iste godine sa muzičkim ansamblom Aleksandra Ace Stepića, snimila i numere „Pođi sa mnom, il΄ ostani sa njom“, i „Ostavljena žena“.

Loading...

1981. godine, Vesna je učestvovala kao pevačica i u jednom kultnom jugoslovenskom filmu „Sok od šljiva“, gde je otpevala pesmu „Uveli su rumeni obrazi“, koji je potpisala kao tekstopisac vrlo poznata Marina Tucaković.

Upravo je pomenuti film, otvorio Vesni Zmijanac vrata u karijeru i uspehe koje iza sebe ona ima danas, kada ju je kao veliki potencijal primetio reditelj Branko Baletić, te joj omogućio da potpiše ugovor sa tadašnjim muzičkim i izdavačkim gigantom – PGP RTB-om.

Vesna je 1982. godine za pomenutu izdavačku kuću, objavila svoj prvi solo album i učestvovala na „Hit paradi“, sa pesmom Ljubi me ljubi, lepoto moja“. Pored pomenute pesme na Vesninom prvom albumu se našlo još devet numera – „Ne mogu te preboleti“; „Vetar duva oko kuće“; kao i „Kaži mi, kaži“; „Nema za nas više srećnog jutra“; „Ostavljena žena“; „Prolećne večeri“; „Sve smo bliži času pomirenja“; „Suviše sam mlada da bih patila“ i „Čuvaću te u svom srcu“.

Već naredne 1983. godine, Vesna ponovo učestvuje na „Hit paradi“, sa pesmom „Ti mali“, te i u filmu „Kamiondžije 2“, koji je obeležila njena pesma „poznati me nikad neće“.

Svoj drugi solistički album, Vesna Zmijanac je snimila sa orkestrom Miroljuba Aranđelovića Kemiša, za PGP RTB, a na kome su se izdvojile i pesme „Uvenuće šljiva ranka“; „Zoveš me u mrak“; „Odlazim od tebe“; „Stari sat“; „Šta si učinio sa mojim srcem“; „Ne daj da uvenem“; „Sve moje neka bude tvoje“ i „Verujem u bolje dane“:

Saradnju sa orkestrom Kemiša i sa izdavačkom kućom PGP RTB, Vesna je nastavila i 1984. godine, kada je objavila svoj treći album, sa hit numerama „Šta će meni šminka“; „Mika harmonikaš“; „Koga volim, ja ga voilim“; „Ajde idi, traži drugu“; „Malo po malo“, te je iste godine sa pesmom „Šta bi ti bez mene“ učestvovala na popularnom „MESAM-u“, i takođe se ponovo oprobala kao glumica, u seriji „Kamiondžije ponovo voze“.

Loading...

Ponovno učešće na „Hit paradi“, 1985. godine, obeležila je pesma „Ori Mile, al duboko“, nakon čega je Vesna snimila jedan od svojih najvećih hitova u karijeri, „Nevera moja“, koju je za nju napisao i komponovao Miroljub Aranđelović Kemiš, a iste godine je izdala i svoj četvrti solo album, sa hitovima poput – „Šta bi ti bez mene“; „Prazne su mi bele ruke“; „Zar bi me lako drugome dao“.

Prekretnica u karijeri Vesne Zmijanac, bio je njen album „Dođi što pre“, koji je 1986. godine snimila sa orkestrom Dragana Stojkovića Bosanca, a na kome su se istakle numere poput – „Nek me nema“; „Crne oči“; „Kraj nogu ti umirem“; „Šta je ljubav“; „Tri noći ne apavam“, i ovaj album je prodat u neverovatnih 750 hiljada kopija, a Vesna je bila na vrhuncu karijere, i dobila je MESAM-ov Grand prix, te se iste godine slikala obnažena za magazin „Zum reporter“, što je u ono vreme izazvalo brojne oprečne reakcije javnosti.

Vesna Zmijanac nije dopustila da je ponese stečena slava, te je već naredne 1987. godine, za istu izdavačku kuću, snimila album „Kunem ti se životom“, na kome se nalaze upravo neki od njenih najvećih hitova u karijeri, kakvi su pesme – „Sebe sam ranila“; „Idi, široko ti polje“; „Nose me vetrovi ludi“; „Još jednom da te vidim“.

I ovaj Vesnin album je prodat u neverovatnih pola miliona kopija, a za pesmu „Idi, široko ti polje“, pevačica je dobila tada vrlo prestižnu nagradu „Oskar popularnosti“, te i svoj sopstveni TV šou.

Nakon pomenutog albuma, Vesna Zmijanac je održala svoju prvu koncertnu turneju koja je trajala tačno sto dana, i u toku koje je tri puta uspela da napuni „Halu Pionir“ u Beogradu.

Poznata pevačica je dalje nizala uspehe, te je od 1988. do 2011. godine, snimila još 9 albuma, sa velikim hitovima, od kojih je svakako jedan od najpoznatijih, duet sa Dinom Merlinom iz 1988. godine, „Kad zamirišu jorgovani“.

Vesna Zmijanac je u svojoj bogatoj karijeri, izdala i autobiografsku knjigu „Kad zamirišu jorgovani“, 2000. godine, te je otpevala duetske pesme sa Sinišom Vučom („Vrati se, vrati); sa Slavkom Banjcem („Ja imam nekog, a ti si sam); sa Rambom Amadeusom („Idemo na more“), te i pesmu sa Mirom Škorić i Lepom Brenom („Muškarci“).

Privatni život Vesne Zmijanac – ljubav i poroci 

Iako je na vrhuncu popularnosti Vesna Zmijanac po pisanjima tadašnjih medija imala velike probleme sa alkoholom, ona kaže da to nije tačno, te da iako jeste volela da se opusti uz neku „čašicu više“, nije sebi dozvolila da je alkohol „uzme pod svoje“.

U svojoj autobiografiji je Vesna otvoreno priznala i da je probala kokain, ali da nikada nije imala probleme sa drogama, niti ih je koristila.

Prva ljubav Vesne Zmijanac, bio je harmonikaš Miroljub Aranđelović Kemiš, za koga se udala nakon što su snimili Vesnin prvi album, ali je njihov brak potrajao nepune tri godine, a kao glavni krivac se navodila Vesnina bliska prijateljica, i Kemišova sadašnja supruga Zorica Brunclik.

Iako godinama nisu govorile, pevačice su se pomirile 2014. godine, kada su na Zoricinom koncertu duetski otpevale pesmu „Idem preko zemlje Srbije“, te kasnije u „Zetri“ pesme „Nevera moja“ i „Kad zamirišu jorgovani“.

Iako su svi pretpostavljali da je pesma „Nevera moja“ posvećena Kemišu, Vesna je godinama kasnije otkrila da je bila ludo zaljubljena u pevača Halida Muslimovića, te da je navedena numera upravo njemu i posvećena.

Nakon kraha svog braka sa Kemišom, Vesna se udala 1986. godine za manje poznatog Vladimira Jovanovića, nekadašnjeg šefa marketinga PGP RTB-a, sa kojim je nakon dva pobačaja, uspela da dobije kćerku jedinicu, Nikoliju Jovanović, koja je danas takođe pevačica. Iako se vesna ubrzo razvela i od svog drugog supruga, sa njim je ostala u doličnim odnosima, te i danas za njega uvek ima samo lepe reči, jer je on bio njena velika ljubav, i otac je njene mezimice Nikolije.

Od ostalih poznatih muškaraca, Vesna se dovodila u vezu i sa nekadašnjim političarem Ivanom Stambolićem, te sa jednim od lidera SPS-a, Miloradom Vučelićem, a takođe je bila i povezivana sa pripadnikom „zemunskog klana“, Radetom Ćaldovićem Ćentom, koji je ubijen 1997. godine.

Kratko vreme, Vesna je bila u emotivnoj vezi i sa ocem poznatog pevača Saše Kapora, Nenadom Kaporom, te i sa biznismenom Željkom Rstićem, sa kojim je čak bila i verena, ali je veridba raskinuta 2014. godine, kada je Vesna saznala da je Željko Rstić prevario sa 16 godina mlađom prelepom voditeljkom Tamarom Stojimirov.

Vesna je trenutno sama, i uživa u svom miru na planini Bukulji, a pre nego što se povukla iz javnog života, učestvovala je u dva reality formata – „VIP Surviver“ (2010. godine) i „Farma 7“ (2016. godine).

Ime i Prezime: Vesna Zmijanac

Nadimak: Zmiki

Datum i mesto rođenja: 4. januar 1957. godine, Nikšić, Crna Gora

Zanimanje: pevačica

Visina: /

Težina: /

Facebook: https://sr-rs.facebook.com/VesnaZmijanacOfficial/

Instagram: https://www.instagram.com/vesnazmijanacofficial/

Twitter: https://twitter.com/vesna_zmijanac

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCmWis7PzWflIx78-9a7v_HQ

Sponzorisano:

Loading...