Vera Matović – Biografija 2019, Visina, Težina, Godište

Vera Matović je poznata srpska pevačica narodne i turbo-folk muzike, koja se proslavila brojnim hitovima, i koja i danas ima veoma posećene nastupe u zemlji, regionu i dijaspori.

Poznata pevačica je u svojoj skoro pola veka dugoj karijeri, snimila preko dvadeset albuma i više od petnaest singl-ploča, a neki od njenih najvećih hitova su – „Marko, sunce moje jarko“; „Hajde da se budimo u dvoje“; „Belu bluzu suza kvasi“; „Javi mi se javi“; „Dva jastuka bela“; kao i „Oj, livado, oj zelena“; „Šta ti moja bluza smeta“; „Gledam Čačak, s’ jelice planine“; te i „Pitala sam popa“, i mnoge druge pesme.

Vera Matović – biografija 

Poznata pevačica je rođena u Čačku, 3. juna 1946. godine, kao Vera Ostojić, gde je završila i osnovnu školu, te je rano počela da peva i nastupa sa svojim rođenim bratom Svelom, koji je bio harmonikaš, i sa kojim je još kao neafirmisana pevačica, na festivalu „Raspevano Dragačevo“, dva puta za redom osvojila prvo mesto.

Loading...

Nakon što je završila osnovnu školu, Vera je upisala učiteljsku školu, ali je maštala da bude ili trgovac ili pak pevačica, pa kako je bila veliki talenat za pevanje, ipak se opredelila za muzičku karijeru.

Vera je počela da nastupa već 1971. godine, sa tadašnjim suprugom harmonikašem Ratomirom Matovićem, sa kojim danas živi u Beogradu, i ima sina Miljana Matovića i ćerku Violetu.

Zanimljivo je da je Vera Matović prva žena koja je u tadašnjoj Jugoslaviji, osvojila nagradu koja je bila namenjena do tada samo muškim izvođačima, „Oskar popularnosti“, 1980. godine, za hit pesmu „Belu bluzu suza kvasi“.

Vera Matović se pojavila u ulogama pevačice, u TV seriji „Kamiondžije opet voze“ iz 1983. godine, kao i u istoimenom filmu koji je snimljen 1984. godine.

Takođe je popularna folkerka, učestvovala i u jednom reality šou programu, „Srpska posla“, koji se emitovao na TV „Pink“.

Muzička karijera Vere Matović 

Kako je na početku teksta i navedeno, Vera Matović je muzičku karijeru „zvanično“ započela 1971. godine, uz svog supruga Ratomira Matovića, te je pored brojnih nastupa na festivalima, snimila brojne albume i singlove.

Od perioda svojih prvih muzičkih početaka 1971. godine, pa do 1980. godine, Vera Matović je snimila sledeće singl-ploče: „Sirota sam bez ljubavi““; „Ako si sunce moje“; „Pastirče mlado i milo“; „Sve bih dala da te zaboravim“; „Od nemila do nedraga“; „Sve ili ništa“; „U srcu sam te zaključala“ i „Priznaj, pola ti se prašta“; „Skloni mi se s’ puta“; „Lepi Marijo“ i „Drugarice, ne diraj u sreću“; „Prekide se lanac sreće“ i „ Ne ostavljaj me samu“; „Ne mogu da se odvojim od tebe“ i „ Srećo moja, meni namenjena“; „Nisi me na putu našao“; „Nije greška, već namera“ i „Ja prezime hoću tvoje“; „Najdraži gost“ i „Zakuni se oko moje“.

Loading...

U razdoblju od 1975. godine, kada je Vera Matović izdala svoj prvi album „Ne igraj se vatrom“, do 2016. godine je izdala još 23 albuma, koji su navedeni hronološki – „Hej ljubavi, kud si me povela“; „Srećo moja, meni namenjena“; „Sačekaj me, ljubavi“; „Na prozoru ruzmarin miriše“; „Hajde da se budimo u dvoje“; „Javi se, javi“; „Po mojoj si volji“; „Ja znam lek za ostavljene“; „Halo, halo, gde ideš večeras“; „Samo jedan minut“; „Samo za tebe živim“; „Volim te“; „Kriva sam“; „Živeli zaljubljeni“; „Ljljaj me, sudbino“; „Kakva je ovo godina“; „Moraš doći“; „Čije su ono noći“; „18 dana“; „Vera Matović“; „Klackalica“; „Miki, Milane“ i „Vera Matović“.

U toku svoje karijere, Vera Matović je učestvovala na brojnim muzičkim festivalima, a širom tadašnje Jugoslavije – „Ilidža“ u Sarajevu (1977.; 1978. godine); „Hit parada“ (1979.; 1980.; 1981.; 1982.; 1983. i 1984. godine); „MESAM“ (1985. i 1986. godine); „Šumadiski sabor“ (1989.; 1990; 1992. godine); „Moravski biseri“ (2001.; 2006; 2007; 2011. i 2014. godine) i festival „Banja Luka“ (2002. godine).

Najveći uspeh je Vera ostvarila 2014. godine na festivalu „Moravski biseri“, kada je odnela prvu nagradu publike ali i stručnog žirija, za pesmu „Otkopčaj mi jelek“.

Privatni život Vere Matović 

Iako je na sceni puna energije i vrlo „vrcava“ i harizmatična, Vera Matović je privatno sasvim drugačija, te je njena jedina i prava ljubav od mladosti pa do danas, njen suprug Ratomir Raca Matović, poznati harmonikaš i kompozitor.

Kako Vera kaže, svog supruga je upoznala još dok je nastupala sa svojim bratom, te da su od prvog poznanstva postali nerazdvojni, i ubrzo su vezo i ozvaničili brakom.

U jednom periodu je Verin suprug bio u veoma teškom zdravstvenom stanju, zbog divertikuloze creva, te je podvrgnut operacijama koje su mu spasile život, a što je Vera i proslavila tako što je umesto žurke za useljenje, objasnila kolegama i prijateljima, da slave Racin „drugi rođendan“.

Loading...

Vera sa svojim suprugom i sinom Miljanom, danas živi u elitnom prestoničkom naselju Dedinje, a njena je vila smeštena u blizini Titovog muzeja, i kako sama pevačica kaže u nju su uložene sve njene i racine godine rada na estradi.

Vera je poznata kao veliki ljubitelj poznatih umetničkih dela, te u svojoj kolekciji ima slike Paje Jovanovića; Uroša Predića i Save Šumanovića, i prema pisanju nekih medija, njena zbirka vredi oko 3 miliona evra.

Međuti, sama pevačica je u jednom od svojih intervjua, navela kako je svoje dragocene kolekcije morala da se odrekne, a kako bi obezbedila ostatak novca za velelepnu kuću u kojoj danas i živi.

Pre nekoliko godina, Vera Matović je doživela veliku neprijatnost, kada su lopovi opljačkali njenu kuću u Beogradu, dok je ona bila na porodičnom odmoru na Zlatiboru, ali su na sreću sve umetnine ostale netaknute, a odnet je samo zlatni nakit, jer Vera novac ne drži u kući već u banci.

Poznata pevačica je i danas aktivna na brojnim nastupima i gostovanjima, ali kako kaže, pošto je ušla u osmu deceniju, te je stekla dovoljno za sebe i svoju porodicu, pokušava da uživa u svojoj kući i da se druži sa porodicom i prijateljima.

Vera je vrlo požrtvovana i vredna osoba, te su njeni veliki prijatelji iz sveta estrade, Predrag Živković Tozovac; Lepa Brena; Šaban Šaulić; Saša Popović; Miroslav Ilić i Vesna Rivas.

Poznata pevačica je veliki humanitarac, te je ostala upamćena kada je ljudima u poplavljenim područjima 2014. godine, poslala pakete sa vodom i hranom, a što su mnogi „dočekali na nož“, jer su Verini plakati bili nalepljeni na humanitarne pakete, pa je pevačica kasnije izjavila da je to bio potez njenog menadžmenta, i da ona u to uopšte i nije bila upućena, te da joj je bio cilj da pomogne ljudima, a ne da se promoviše, jer uostalom posle toliko duge karijere na estradi, za to i nema potrebu.

Ime i Prezime: Vera Matović (rođena Ostojić)

Nadimak: Verka

Datum i mesto rođenja: 3. jun 1946. godine, Čačak, Jugoslavija

Zanimanje: narodna i folk pevačica

Visina: /

Težina: /

Facebook: /

Instagram: https://www.instagram.com/explore/tags/veramatovic/

Twitter: /

YouTube: /

Sponzorisano:

Loading...