Toma Zdravković – Biografija, Visina, Težina, Godište

Toma Zdravković je jedan od najvećih jugoslovenskih i srpskih pevača, pesnika, tekstopisaca i kompozitora, a  koga sa pravom i danas nazivaju „poslednjim boemom“, i koji je sve svoje vrlo velike „ljubavne jade“, opisivao u svojim mnogobrojnim hitovima, koji i danas žive i koje rado pevaju sve generacije njegovih obožavalaca.

Poznati pevač je preminuo na VMA 1991. godine, nakon duge borbe sa karcinomom prostate.

Toma Zdravković – biografija 

Jedan od najvoljenijih jugoslovenskih pevača, rođen je kao Tomislav Zdravković u Aleksincu, 20. novembra 1938. godine, od oca Dušana i majke Kosane, i imao je tri brata (Aleksandra, Ivana i Novicu) i jednu rođenu sestru, Mirjanu.

Loading...

Pred sam početak rata, porodica Zdravković se preselila u selo Pečenjevce nadomak Leskovca, gde je Toma završio osnovnu školu i tada popularan kurs za traktoriostu.

Kako je Tomina porodica živela veoma teško i u nemaštini, on je kao vrlo mlad počeo da radi teške fizičke poslove, ali je istovremeno počeo da nastupa i u okolnim kafanama, te je bio i član amaterskog Narodnog pozorišta u Pečenjevcima.

Toma je odlučio da se sa 18 godina, iz Pečenjevaca preseli u Leskovac, kako bi se oprobao kao pevač, te je u poznatoj kafani „Radan“ nakon što ga je upoznala tada poznata koleginica Silvana Armenulić, te ga uputila u repertoar starogradskih, narodnih i zabavnih pesama, on 1958. godine počeo da nastupa, i sve se više pronosio glas, kako „u tamo nekoj vrlo poznatoj kafani, peva baš dobro jedan mladi i mršavi Toma“.

Toma Zdravković se ženio četiri puta, imao nebrojene ljubavi koje je opisao u svojim pesmama, a do svoje smrti je ostao u braku sa frizerkom Gordanom, sa kojom je dobio sina Aleksandra, dok sa bivšom suprugom Olgicom, ima ćerku Žaklinu.

Popularni pevač je preminuo 30. septembra 1991. godine, na Vojno-mediinskoj Akademiji u Beogradu nakon dugogodišnje borbe sa karcinomom prostate, i sahranjen je na Centralnom groblju u Beogradu.

U Leskovcu je 2011. godine, podignuta spomen-ploča poznatom pevaču, a u selu Pečenjevce u kome je Toma odrastao, stoji ploča sa natpisom – „Dao sam vam svoju dušu“.

Muzička karijera Tome Zdravkovića 

Tomina karijera pevača, počela je i završila se u kafani, koja je u tadašnje vreme bila sinonim za koncertne dvorane, pozorišta i imala je status kultnog mesta.

Loading...

Svoj prvi album Toma je snimio 1971. godine, a do svoje smrti, izdao je još 10 albuma, te je pak i objavio više od 28 singlova, i napisao je neke od najlepših ljubavnih pesama svih vremena.

Najveći hitovi Tome Zdravkovića su pesme – „Dotak’o sam, dno života“; „Pesme moje“ (koju je za Tomu napisao njegov veliki prijatelj, pevač Kemal Monteno); „Buket belih ruža“ (pesma koja je posvećena njegovoj velikoj ljubavi Slavici Radić); „Hej, Branka, Branka, Branka“ (pesma koja nije tomina autorska, a koja je opevala pevačicu Branku Sovrlić); „Danka“ (ljubavna pesma koju je pevač posvetio tada čuvenoj voditeljki Danki Novović); „Jelena“ (pesma koja je posvećena pevačevoj supruzi Jeleni Zdravković); „Sve bih dao za Ljiljanu“ (pesma posvećena tada čuvenoj glumici Ljiljani Blagojević, u koju je pevač bio beznadežno zaljubljen, ali koja je već bila udata); „Svirajte noćas, samo za nju“; „Umoran sam od života“ (koju je za Tomu napisao Bora Đorđević alias Bora Čorba); „Kafana je moja sudbina“; „Prokleta je ova nedelja“; „Dal’ je moguće“, i baš veliki broj drugih hitova.

Albumi Tome Zdravkovića su – „Toma Zdravković“ (iz 1971. i iz 1973. i 1979. i 1984. godine); „Nikad necu da te zaboravim“ (iz 1976. godine); „Čekaj me“ (iz 1981. godine); „Dva smo sveta različita“ (iz 1983. godine); „E moj brate“ (iz 1986. godine); „Dal’ je moguće“ (iz 1987. godine); „Evo me opet“ (iz 1988. godine); i „Kafana je moja istina“ (iz 1990. godine).

Toma je veliki hit „Šta će mi život, bez tebe dragi“, napisao za svoju veliku prijateljicu Silvanu Armenulić, koja se ovom pesmom proslavila, ali je ubrzo poginula, te je Toma jednom prilikom izjavio da bi više voleo da joj nikada nije napisao pesmu, a da je ostala živa.

U ulozi pevača, Toma se pojavio u filmovima „Balkan ekspres“ i „Bolje od bekstva“, te i u filmu „Kako je propao rokenrol“, a igrao je i u dve TV serije – „Doktorka sa sela“ i „Bolji život“.

Privatni život Tome Zdravkovića 

Toma je bio veliki boem, zaljubljenik u život i kafane, a kako kažu svi oni koji su ga poznavali, družio se sa svima, od akademika do zemljoradnika, jer je sve oko sebe smatrao samo ljudima, koji bez obzira na svoje obrazovanje, uvek imaju „iste jade“.

Loading...

Kako je i napomenuto, poznati pevač se ženio ukupno četiri puta, a kako je bio veoma zaljubljive prirode, sve svoje neostvarene romanse, pretakao je u najlepše kafanske pesme.

Tomina prva velika ljubav, bila je jedna Slavica, u koju se beznadežno zaljubio pevajući u hotelu „Bristol“ u Tuzli, te ju je poveo sa sobom u Novi Sad.

Međutim tada je saznao da mu je Slavica često bila neverna, te ju je brzo i ostavio, i zaljubio se u Olgicu, sa kojom se vrlo ubrzo i oženio i 1963. godine je dobio ćerku Žaklinu.

Međutim, ni Tomina ljubav sa prvom suprugom nije potrajala dugo, pa je brak ubrzo okončan u Osijeku, a Toma je otišao da nastupa u Crnoj Gori, na „Svetom Stefanu“.

Tada je kako je sam govorio, od svih bio pobegao, ali iznenada je dobio telegram da je Slavica, prva i najveća njegova ljubav teško bolesna, i da ga poziva da dođe u Sarajevo da je vidi pre njene smrti što je Toma i uradio, ali je na žalost „zakasnio“, te je Slavica umrla pre nego što ju je pevač posetio.

Tada je nastala jedna od najlepših pesama Tome Zdravkovića, „Buket belih ruža“, koju je pevač i posvetio Slavici.

Kako je svoju karijeru Toma nastavio u Nišu, u hotelu „Park“, odakle je prešao da nastupa u Beogradu, u „Gradskom podrumu“, na jednom svom nastupu je upoznao drugu suprugu Milicu, koja ga je kako je pevač priznao sasvim promenila i zbog koje se „smirio“, te je manje pio i baš je prestao da se kocka i da živi boemski život.

Drugi brak popularnog pevača, okončan je februara 1970. godine, te se Toma vratio svim svojim porocima, i njegovo zdravlje je počelo da se pogoršava.

U Budvi je 1972. godine, Toma upoznao svoju treću suprugu Nadu Radanović, sa kojom se ubrzo razveo, ali je i shvatio da mu zdravlje postaje veoma loše, te je odlučio da se barem na neko kraće vreme povuče iz pevanja, i otišao je u Kanadu verujući da će tamo i dočekati smrt.

Međutim, u Kanadi je upoznao svoju četvrtu suprugu Gordanu, sa kojom se venčao 1978. godine, i sa kojom je u Torontu dobio sina Aleksandra.

Iste godine, Toma se vratio u tadašnju Jugoslaviju, te je ponovo počeo da nastupa u kafanama duž Ibarske magistrale, i da peva u hotelu „Šumadija“.

Svoj prvi veliki solistički koncert, Toma Zdravković je održao u Domu sindikata, 1982. godine, a zatim je 1987. godine imao seriju koncerata i turneju pod nazivom „Oproštajni koncerti Tome Zdravkovića“, kada je čak dvadeset puta za redom, napunio veliku dvoranu beogradskog Doma sindikata.

Svoj poslednji pevački nastup, Toma je održao 10. septembra 1991. godine u Podgorici, da bi nakon punih sedamnaest godina lečenja i borbe sa karcinomom prostate, preminuo na VMA, 30. septembra 1991. godine.

Ime i Prezime: Toma Zdravković (rođeno ime Tomislav)

Nadimak: Toma; Dado; „poslednji boem“; „kralj kafana“

Datum i mesto rođenja: 20. novembar 1938. godine, Aleksinac, Jugoslavija

Datum i mesto smrti: 30. septembar 1991. godine, Beograd, SFRJ

Zanimanje: pevač narodne i folk muzike; pesnik; kompozitor i tektopisac

Visina: 172 cm

Težina: 65 kg

Facebook: /

Instagram: /

Twitter: /

YouTube: /

Sponzorisano:

Loading...