Slavko Štimac – Biografija 2019, Visina, Težina, Godište

Kao jedan od najpoznatijih glumaca bivše velike Jugoslavije, Slavko Štimac je uglavnom sarađivao sa poznatim rediteljem Emirom Kusturicom, u čijim je filmovima glumeo.

Jedan od novijih projekata Slavka Štimca je popularna TV serija „Ubice mog oca“ u kojoj ga verna publika može geldati.

Biografija

Slavko Štimac, poznati, kako se izjašnjava, srpsko – hrvatski glumac, rođen je u mestu koje se zove Konjsko Brdo, u Lici u Hrvatskoj.

Loading...

Datum rođenja našeg proslavljenog glumca je 15. oktobar 1960. godine, a njegov otac je bio Pava Štimac. Slavko se tokom svoje duge glumačke karijere ostvario, kako na flimu, tako i na televiziji i u pozorištu.

Iako svoj privatni život krije od očiju javnosti, te o tim temama nevoljno priča, ono što se o njemu zna jeste da je oženjen sa Vesnom Golubović, slikarkom i scenografom. Sa njom Slavko ima sina Vida Štimca, koji je završio Ekonomski fakultet.

Sami počeci glumačke karijere Slavka Štimca vezuju se za 1972. godinu i film „Vuk samotnjak“ u kome je glumeo sa samo 12 godina. Ovaj film je delo čuvenog režisera Obrada Rankovića i u njemu Slavko igra Ranka, dečaka pastira.

Ovu njegovu ulogu uglavnom pamti starija publika, a posle nje Slavko je nanizao i mnogobrojne uloge što u pozorištu, to i na filmi i televiziji.

U flmovima „Salaš u malom ritu“, kao i „Zimovanje u Jakobsfeldu“, Slavka smo mogli da gledamo kao dečaka od 15 godina, da bi kasnije, kao tinejdžer, ostvario i brojne druge role u domaćim filmovima. Prekretnica u njegovoj karijeri, kada je dostigao zapaženiji uspeh, a takođe i jedna od njegovih najboljih uloga, svakako je uloga u filmu „Sjećaš li se Doli Bel“ iz 1981. godine, koji je jedan od kultnih ostvarenja jugoslovenske kinematografije.

Slavko Štimac je glumu upisao i diplomirao na FDU, Univerziteta u Beogradu, a 1996. godine se seli u Ameriku, gde je takođe igrao u dva filma. Nakon tog boravka u Americi, Slavko se vraća u Srbiju, tačnije u Beograd, a u svojoj bogatoj glumačkoj karijeri koja je otpočela te 1972. godine, zaključno sa 2016. godinom, glumeo je u više od 70 filmova, TV serija, a i u pozorištu je ostavio više nego značajan trag.

Među novijim ostvarenjima je već pomenuta serija „Ubice mog oca“ u kojoj Slavko glumi forenzičara, a poslednji film u kom igra je „Ime:Dobrica, prezime:nepoznato“, koji je ostvarenje iz 2017. godine.

Glumačka karijera

Loading...

Počev od 1972. godine, koja je početak glumače karijere Slavka Štimca, on je do danas ostvario veliki broj uloga u, sada već, kultnim filmovima jugosovenske kinematografije, a takođe i u brojnim predstavama i TV serijama. Bogata karijera ovog poznatog glumca obuhvata role kao što su:

Pomenuti film „Vuk samotnjak“ (dečak Ranko), 1972. godina;

„Sutjeska“ (uloga kurira), film koji je prikazan 1973. godine;

Film „Zimovanje u Jakobsfeldu“ (glumi dečaka Milana Maljevića) iz 1975. godine;

Istu ulogu, Milana Maljevića, Slavko ima i u filmu „Salaš u malom ritu“, koji datira iz 1976. godine;

TV serija „Čast mi je pozvati vas“ iz 1976. godine, gde glumi Slavka;

Loading...

Film „Vlak u snijegu“ iz 1976. godine, gde glumi Marić Ljubana;

Jugoslovenski film iz 1976. rađen po scenariju Siniše Pavića, „Lepše od snova“, gde Slavko ima ulogu dečaka;

Film „Gvozdeni krst“, snimljen 1977. godine, uloga ruskog dečaka koji se zove Mihail;

Takođe film iz 1977. godine, „Specijalno vaspitanje“, gde mu je poverena uloga Pere „Trte“;

U filmu „Tigar“, jugoslovenske produkcije iz 1977. godine, Štimac igra ulogu Čoka;

1978.godine, u filmu „Tamo i natrag“, poverena mu je uloga Marka Jovanovića;

Fima „Dvoboj za južnu prugu“, snimljen je 1978. godine gde je Slavko igrao Baneta;

U Šijanovom filmu, „Kost od mamuta“, iz 1979. godine, glumeo je Dušana;

Takođe 1979. godine je igrao i u filmu „Godišnja doba, Željke, Višnje i Branke“;

Ulogu Partizana je ostvario u flimu „Pakleni otok“ iz 1979. godine;

U kultnom ostvarenju Slobodana Šijana iz 1980. godine, „Ko to tamo peva“, glumeo je Mladoženju;

Zatim sledi 1981. godina i jedna od najboljih uloga, Dina, u kultnom filmu „Sjećaš li se Doli Bel“;

Mladić u kolicima je uloga koju je imao u filmu „Živeti kao sav normalan svet“ iz 1982. godine;

U filmu iz 1983. godine, „Igmanski marš“, glumeo je Ganeta Trubu;

Film „Čudo neviđeno“ iz 1984. godine, gde mu je poverena uloga Brata Kondića;

Zatim dolazi 1984. godina i još jedno od kultnih ostvarenja jugoslovenske kinematografije, „Varljivo leto ’68“ gde je Štimac igrao Petra Cvetkovića. Iste godine je po uzoru na film, snimljena i istoimena serija, u kojoj je takođe glumeo Slavko Štimac;

U periodu od 1985. godine, pa do 1989. godine, Slavko Štimac glumi u sledećim filmovima: „Ovni i mamuti“, I to će proći“, „Držanje za vazduh“, „Svečana obaveza“, „The Misfit Brigade“, „Na putu za Katangu“, „Dogodilo se na današnji dan“, jedna od bitnijih uloga je bila u filmu „Braća po  materi“ iz 1988. godine, ,a 1989. godine je prikazivana TV serija „Dome, slatki dome“ u kojoj je takođe imao zapaženu rolu.

Razdoblje od 1991. do 1999. godine, bilo je veoma značajno karijeru Slavka Štimca, ostvarivši uloge u filmovima poput „Kaži zašto me ostavi“, „Noć u kući moje majke“, „Tri letnja dana“, a pored ovih filmova, glumeo je i u seriji „Bila jednom, jedna zemlja“.

Filmovi u kojima je glumeo od 2000. do 2010. godine, bili su: „Optimisti“, „Život je čudo“, „Konji vrani“, „Od danas do sutra“, „Turneja“, „S.O.S – Spasite naše duše“, „Đavolja varoš“, „Točka bez povratka“, a što se tiče serija: „Jesen stiže, Dunjo moja“, „Od danas do sutra“, „Život je čudo“.

U ostvarenjima kao što su: „Neprijatelj“, „Stevan M. Živković“, „Top je bio vreo“, „Kariolan“ (Ralf Fajns), „Sve to“, „Zlatna petorka“, „Najlepša je zemlja moja“, „Ime: Dobrica, prezime: nepoznato“, Slavko Štimac je glumeo u periodu od 2010. pa do 2017. godine. U ovom periodu, pored filmova, glumeo je i u serijama: „Montevideo, vidimo se“, „Turneja“, „Ubice mog oca“.

Što se tiče pozorišnih uloga, Štimac je glumeo u sledećim predstavama: „Klaustrofobična komedija“, Čekajući Godoa“, Korešpodencija“ (i danas glumi ovde), a i tokom 90tih godina je nastupio u nekoliko predstava.

Privatni život

Iako je javna ličnost, Slavko Štimac važi za osobu koja se ne eksponira po medijima. Ovaj bard srpskog i jugoslovenskog glumačkog miljea je u stvari tiha i povučena osoba, pa su i intervjui sa njim prava retkost.

Danas živi u Beogradu, sa svojom suprugom Vesnom Golubović i 35-ogodišnjim sinom Vidom. Slavko Štimac živi skromno, i ističe da glumom nije počeo da se bavi zbog slave i novca, već iz čiste ljubavi. Iako nije profitirao od glume, Slavko Štimac je napravio zaista veliku karijeru, po kojoj će svakako zauvek biti upamćen u, kako srpskoj, tako i jugoslovenskoj kinematografiji.

Datum rođenja: 15. oktobar 1960. godine

Visina: /

Težina: /

Sponzorisano:

Loading...