Šeki Turković – Biografija, Visina, Težina

Šeki Turković je bio jedan od najpopularnijih pevača osamdesetih i devedesetih godina, a po svojoj nezaboravnoj pesmi „Poslednji boem“, od svojih brojnih fanova i sam je dobio takav nadimak.

U dosadašnjoj karijeri koju je započeo davne 1980. godine, Šeki Turković je snimio oko 25 albuma, i neke od nezaboravnih hitova – „Poslednji boem“; „Da su meni 22“; „Dotaknuću“; „Čovek sa srca dva“; „Spomenar“; „Poklanjam ti ostatak života“; „Ti u sebi imaš nešto“, i mnoge druge pesme.

Šeki Turković – biografija 

Poznati pevač je rođen u mestu Krnja Jela kod Sjenice, 27. novembra 1953. godine, kao Šućro Turković, te je malo poznato da mu je Šeki u stvari nadimak iz detinjstva a ne lično ime, a on ima i brata Huseina Turkovića.

Loading...

Kako je svoje rano detinjstvo i mladost proveo na selu, te je pomagao roditeljima u mladosti oko održavanja imanja, Šeki nije uopšte maštao o tome da će ikada postati pevač ili zvezda, te je radio sa osem, a kasnije je počeo da samostalno radi na građevini kao pomoćnik majstorima.

Šeki sa sa svojom porodicom preselio najpre 1973. godine u Novi Pazar, a odatle je sa svojim bratom od strica Munidom, pošao u Beograd da bi našao neki valjan posao.

  1. godine su se Munid i Šeki zaposlili u firmi „Hidrotehnika“, te su noću obilazili prestoničke restorane i kafane, a kako je Munid veoma voleo muziku, nagovarao je svog brata od strica da on počne da peva, jer ima vrlo lep glas, što je Šeki uporno odbijao.

Kada je Šeki sa svojim društvom jedne prilike bio u prestoničkom restoranu „Smederevo“, sa tadašnjim orkestrom je u kafani otpevao nekoliko pesama, te je imao sreću da se za jednim od stolova nalazio i sekretar udruženja „Melos“, koji ga je najpre pozvao da dođe na audiciju za pevača, te mu i dodelio člansku kartu istog udruženja, te i diplomu za takozvanog „KV pevača“.

Muzička karijera Šekija Turkovića 

Kada je poznati pevač dobio člansku kartu udruženja „Melos“, počeo je da na poziv harmonikaša Dobrivoja Tanasijevića, uz njegov orkestar nastupa u prestoničkom restoranu „Tri golubice“, da bi već tokom svog prvog nastupa zaradio uz bakšiš čitavu mesečnu platu koju je imao u „Hidrotehnici“.

Jedno vreme je pevač radio danju i noću nastupao, ali je vrag odneo šalu kada je jednom prilikom zaspao od umora na gradilištu, te su ga za malo i zazidali u temelje jedne radionice koju je gradila njegova tadašnja firma, pa je Šeki i odlučio da napusti posao u „Hidrotehnici“, i posveti se samo pevačkoj karijeri, te se kasnije ispostavilo da u svojoj odluci nije pogrešio.

Dok je nastupao u restoranu „Šumatovac“, Šeki Turković je upoznao kompozitora i harmonikaša Mikija Mitrovića, pa je od njega zatražio pomoć i uspeo da snimi prvu singl ploču sa pesmama – „Ostani i posle mene“ i „Noćas smo oboje budni“.

Loading...

U vreme kada je Šeki počinjao muzičku karijeru, za uspeh nije bio potreban novac ili poznanstva, već isključivo izvanredan pevački talenat, a pravi dokaz za to su bila imena muzičara koji su bili zvezde u vreme dok je Šeki bio sasvim anoniman pevač, a to su bili – Safet Isović; Lepa Lukić; Šaban Šaulić i Nedeljko Bikić.

  1. godine je izašao prvi album Šekija Turkovića „Dok sam te voleo“, a u saradnji sa poznatim kompozitorom Radomirom Mitrovićem Barajevcem.

Međutim, pravi uspon u karijeri Šekija Turkovića je nastao onda kada je on upoznao u toj istoj kafani „Šumatovac“, tadašnjeg poznatog kompozitora Budimira Jovanovića Bucu, kod koga se i preselio i od koga je stekao osnovne muzičke veštine i obrazovanje, te je sa njim i snimio svoj drugi solo album „Ostanimo prijatelji“, 1983. godine, a na kome su se našli hitovi „Spomenar“ i „Krčmo stara“, a album je objavio PGP RTS.

Kako je kasnije i sam Šeki Turković često navodio, Buca je od njega napravio zvezdu u tadašnjoj Jugoslaviji, te je Šeki sa njim snimio još četri svoja albuma – „Neobična“ (iz 1985. godine); „Žao mi je“ (iz 1986. godine); „Srećo moja, još neprežaljena“ (iz 1987. godine) i „Ko je krivac“ (iz 1988. godine).

Nakon toga, poznati pevač je snimio svoja tri albuma za PGP RTS – „Čovek sa srca dva“ (1989. godine); „Stani, čoveče stani“ (1990. godine) i „Ljubav je tvoje ime“ (iz 1991. godine), te se on ponovo vratio u „Diskos“ sa albumom „Nisam ti rekao sve“ (1992. godine).

Šeki Turković se u PGP RTS vraća 1993. godine sa albumom „U vinu je istina“, te za tog istog izdavača snima i album „Evo me, ljudi“, 1994. godine.

Za diskografsku kuću „Diskos“, popularni Šeki Turković je na dalje snimio albume – „Dolaze bolja vremena“ (iz 1995. godine) i „Ja sam momak za devojke sve“ (iz 1996. godine).

Od 1997. godine, pa sve do 2013. godine kada je i završena njegova uspešna muzička karijera, Šeki je snimio sledeće albume za razne izdavačke kuće – „Proklela me, proklela“ (iz 1997.); „Čovek dobre duše“ (iz 1999.); „Molićeš za oproštaj“ (iz 2000. godine); „Ništa nije slučajno“ (iz 2001.); „Uspori živote“ (iz 2002.); „Šeki Turković“ (iz 2004.); „Geni“ (iz 2005. godine); kao i „Unikat“ (iz 2006.); „Šeki Turković“ (iz 2008.) i „Muške suze“ (iz 2013. godine).

Loading...

Sa kompozitorom Draškom Savićem, Šeki je imao jedno od lošijih iskustava u karijeri, kada je on istu pesmu „Ja sam tvoj“, dao i Šekiju Turkoviću i pevačici Jani Todorović, te je došlo do sukoba oko toga ko je koga „plagirao“, da bi se ispostavilo da je sam kompozitor prevario i pevača., kao i njegovu koleginicu Janu.

Kako je karijera nekada poznatog pevača bila sve lošija i on nije imao pak nastupa ni angažmana, odlučio je da 2010. godine ode u Ameriku, ali je na kratko taj put odložio, jer je čekao da mu neki tamošnji prijatelji ugovore nastupe u gradovima u kojima žive najviše naši ljudi.

  1. godine, Šeki Turković je bio učesnik pete sezone reality programa „Farma“ na TV „Pink“, te je otišao iste godine u Ameriku gde je u početku imao brojne nastupe i dobro zarađivao, ali je na kraju i njegov pevački posao u SAD-u propao, te je Šeki počeo da radi u jednoj kurirskoj firmi što su mediji u Srbiji i doznali, te objavili naslovnice sa natpisima „Sunovrat poslednjeg boema“.

Privatni život Šekija Turkovića 

O privatnom životu poznatog muzičara se zna dosta malo, osim to da je bio oženjen Eminom sa kojom ima ćerku Almu, i od koje se pevač i razveo.

Danas Šeki radi u Americi kao dostavljač i ne stidi se svog posla, jer ga radi pošteno, i ima lepu zaradu, a vikendom nastupa po kafanama ili restoranima kada za to ima pozive, te kako je njegov brat Husein izjavio za medije, u Americi pevač ima ženu sa kojom je otpočeo život posle razvoda od Emine, koja sa njihovom ćerkom živi u Srbiji.

Šeki Turković je i ponosni deda unuka Admina, koga je njegova jedinica Almina dobila u braku sa Nerminom Lončarevićem, a koji se rodio 2007. godine u Nemačkoj, u kojoj Šekijeva ćerka sa suprugom živi još od 2004. godine.

Ime i Prezime: Šućro Šeki Turković

Nadimak: Šeki; poslednji boem

Datum i mesto rođenja: 27. novembar 1953. godine, Sjenica, Jugoslavija

Zanimanje: narodni i folk pevač

Visina: /

Težina: /

Facebook: /

Instagram: /

Twitter: /

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCz2iB3ZEHAsUSVmIlAg0yDg

Sponzorisano:

Loading...