Safet Isović – Biografija, Visina, Težina

Ime Safeta Isovića, poznatog bosanskog i jugoslovenskog pevača, povezano je sa sevdalinkama, čijim se izvanrednim izvođenjem i proslavio, i koje su mu do smrti ostale zaštitni znak muzičke karijere.

Safet Isović – biografija 

Safet Isović je rođen 6. januara 1936. godine u mestu Bileća, u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, ali je zbog Drugog svetskog rata, morao da napusti svoje rodno mesto, te se nastanio kao izbeglica u Banja Luci, u kojoj je i pohađao osnovnu školu „Šesta pučka škola“.

Po završetku rata, Safet Isović se vratio u rodnu Bileću, gde je završio gimnaziju, a onda je u Trebinju upisao tadašnju višu gimnaziju, pa se po završetku šestog razreda preselio i u Slavonski Brod, da bi nastavio školpvanje u gimnaziji „Zlatko Šnajder“, gde je 1955. godine i maturirao, kao jedan od najboljih učenika.

Loading...
  1. godine poznati pevač se preselio u Sarajevo, i upisao je Pravni fakultet, i u tom gradu je ostao do kraja života, a i izgradio svoju uspešnu muzičku karijeru.

U vreme rata u Bosni od 1992. do 1995. godine, poznati pevač je bio teško ranjen 1992. godine u svojoj kući u Sarajevu, i ponovoi je morao kao izbeglica da se preseli u Zagreb, ali se nakon kraja rata ponovo vratio u Sarajevo.

Poznati pevač je preminuo 2. septembra 2007. godine, u Sarajevu, a iza sebe je ostavio suprugu Eminu Isović i sina Benjamina, koji je poznat kao vrsni pesnik, i koji je svom ocu i napisao neke od najlepših pesama koje je otpevao.

Muzička karijera Safeta Isovića 

Svoju karijeru pevača sevdalinki, Safet je počeo još za vreme studija u sarajevu, ali se ipak kao zvanična godina početka profesionalne karijere navodi 1956. godina, te je pevač od tada pa do smrti, snimio preko 20 albuma, učestvovao na brojnim festivalima, i prepevao neke od najlepših sevdalinki svih vremena.

  1. godine mladi Safet Isović je nakon audicije Radio Sarajeva za pevača amatera, posle druge prilike i pobede, snimio za radio dve pesme – „Kasno prođoh kraj Morića hana“ i „Kad ja pođem iz Sarajeva grada“, a koje su emitovane upravo na dan oslobođenja Sarajeva 1957. godine.

Svoj prvi solistički koncert, Safet Isović je održao u Beogradu u „Domu sindikata“, 1963. godine, kada je postigao veliki uspeh i počeo karijeru pevača sevdalinki.

Najpoznatije numere koje je u svojoj dugogodišnjoj karijeri snimio ovaj pevač su – „Malenim sokakom ne prolazim više“; „Da sam sjajna mjesečina“; „Zelen lišće goru kiti“ (duet sa Milom Petrovićem); „Jablani se povijaju“; „Kad sretneš Hanku“; „Bosna moja“; „Zelen orah od roda se savija“; „Šta se ovo Bosnom čuje“; „Oj Safete, Sajo Sarajlijo“ (duet sa Nadom Mamulom); „Oči moje kletvom bih vas kleo“; „Sjetuje me majka“; „Pjevaj Bosno pa me razveseli“; „Na mezaru majka plače“; „Šeher grade, Banja Luko mila“; a pre ovih svojih novokomponovanih numera koje su inspirisane sevdalinkama, Safet je otpevao neke od najpoznatijih sevdalinki – „Put putuje Latif-aga“; „Akšam mrače, moj po Bogu brate“; „Haj kakve Ajka, crne oči ima“; kao i „Zmaj od Bosne“; „Vrbas voda, nosila jablana“; „Kolika je šeher Banja Luka“; „Slavuj ptica mala“; kao i „Vozila se po Vrbasu lađa“; „Mujo đogu po mejdanu voda“; „Od sveg’ me je sačuvala majka“; „Moj dilbere“; „Kiša bi pala“; „Dvi planine viš’ Travnika grada“; „ Đul Zulejha“; „Grana od bora, pala kraj mora“; „Djevojka sokolu zulum učinila“; „Mujo kuje konja po mjesecu“, i mnoge druge pesme.

Loading...

Za svoje stvaralaštvo i doprinos očuvanju bosanskog tradicionalnog melosa, poznati pevač je bio nagrađen „Estradnom nagradom“ Bosne i Hercegovine, i „Estradnom nagradom“ Jugoslavije, a dobitnik je i „Zlatnog mikrofona“, te čak 35 „zlatnih i srebrnih ploča“.

Safet Isović je ušestvovao i pobeđivao na brojnim muzičkim festivalima, a najčešće na „Ilidži“, gde se predstavio čak sedam puta – 1964.; 1965. ; 1966. ; 1970; 1971.; 1974. i 1975. godine sa numerama – „Jablani se povijaju“; „Sevdahom sam goru okitio“; „Po zvjezdanom nebu mjesec se kreće“; „Sjaj mjeseče žut“; „Hajro, hajrija, curo najmilija“; „Kraj bagrema“; „Lovačka pesma“.

Na „Beogradskom saboru“, Safet Isović je učestvovao 1970. godine (sa pesmom „Kad sretneš Hanku“) i 1976. godine (sa numerom „Dok je tvoga Đula).

Privatni život Safeta Isovića 

O privatnom životu poznatog pevača, zna se veoma malo, osim činjenice da je bio u braku sa suprugom Eminom do svoje smrti, te da ima sina Benjamina, sa kojim je i sarađivao na nekim od svojih albuma.

Safet se od 1990. godine bavio i politikom, te se izjašnjavao kao antikomunista, a jedan je od osnivača Stranke demokratske partije u Bosni.

Poznati pevač je bio i republički i federativni poslanik, ali se 1998. godine povukao iz političkog života, a pre svega zbog neslaganja sa tadašnjim političkim režimom.

Pevač je preminuo u Sarajevu, u Kliničkom centru 2. septembra 2007. godine, a sahranjen je po muslimanskim običajima 4. septembra 2007. godine na groblju u okviru Alipašine Džamije u Sarajevu.

Ime i Prezime: Safet Isović

Loading...

Nadimak: Sajo

Datum i mesto rođenja: 6. januar 1936. godine, Bileća; Kraljevina Jugoslavija (današnja Bosna i Hercegovina)

Datum i mesto smrti: 2. septembar 2007. godine, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Zanimanje: pevač sevdalinki

Visina: /

Težina: /

Facebook: /

Instagram: /

Twitter: /

YouTube: /

Sponzorisano:

Loading...