Radiša Urošević – Biografija 2019, Visina, Težina, Godište

Od svog prvog nastupa na školskoj priredbi, pa sve do velikih koncerata koje je održavao širom države, Radiša Urošević već 40 godina uživa poštovanje na srpskoj muzičkoj sceni.

Pogledajmo sada njegovu biografiju.

Biografija

Radiša Urošević je rođen 1. oktobra 1951. godine u Resniku, kod Kragujevca, u bivšoj Jugoslaviji, gde je odrastao pored oca Obrada i majke Ljubice.

Loading...

Ljubav prema pesmi je Radiša Urošević pokazivao još od malih nogu, kada je nastupao na jednoj priredbi u svojoj osnovnoj školi.

Sa 11 godina, Radiša Urošević je učestvovao u radio emisiji ,,Selo, veselo”, u kojoj je otpevao pesmu ,,U livadi, pod jasenom”, uz pratnju orkestra Dušana Radančevića.

Inače, u orkestru Dušana Radančevića je u to vreme klarinet svirao Božidar Boki Milošević, za kog se ispostavilo da je u to vreme predavao i u Muzičkoj školi ,,Josip Slavenski” u Beogradu.

Božidar Boki Milošević je odmah prepoznao da Radiša Urošević ima veliki talenat, te mu je predložio da upiše Muzičku školu u Beogradu po završetku osnovne škole.

Ipak, iz ličnih razloga je Radiša Urošević po završetku osnovne škole najpre upisao srednju Učiteljsku školu u Kragujevcu, ali je i istu morao da napusti posle 3 meseca zbog materijalnih razloga, morao da napusti, te je upisao trogodišnji zanat u ŠUP – u, odnosno srednjoj školi ,,Toza Marković” za automehaničare, gde je dobio i stipendiju.

Paralelno sa školom, Radiša Urošević je pevao i po lokalnim gradskim restoranima i kafanama.

Po završetku srednje škole, Radiša Urošević je odlučio da definitivno započne svoju muzičku karijeru, a ovde je imao i dosta sreće.

Naime, prvi komšija Radiše Uroševića je bio poznati tekstopisac Panta Radivojević, koji je za njega napisao pesmu ,,Poletela ptica golubica”, a koju je on kasnije snimio sa ,,Jugotonom” i na taj način započeo svoju muzičku karijeru.

Loading...

Danas je Radiša Urošević srećno oženjen Milankom, sa kojom ima troje dece – Nikolu, Luku i Andreja, a ima i unučiće Luku, Milenu i Dunju.

Karijera

Prvi singl Radiše Uroševića je, kao što smo već pomenuli, bila je pesma ,,Poletela ptica golubica”, koju je za njega napisao njegov komšija tekstopisac Panta Radivojević, a snimio ju je sa izdavačkom kućom ,,Jugoton”, a iste, 1970. godine, objavljuje i pesmu ,,Šta čekaš, krčmarice?”

Sledeće, 1971. godine, Radiša Urošević je objavio novu singl ploču, na kom su se našle numere ,,Draga, laku noć” i ,,Prva ljubav se ne gasi”, a 1974. godine i ploču sa pesmama ,,Grehe činim, grehe praštam” i ,,Ostare se, druže moj”, kao i singl ,,Sve sam dao i nije mi žao”.

1975.godine Radiša Urošević snima još nekoliko singlova – ,,Seti se” i ,,Ne pusti me, draga, zaboravu”, ,,Ljubim sliku sa venčanja” i ,,Stigle su me kletve tvoje” i 1976. godine ,,Doviđenja, ljubavi moja”.

1976.godine Radiša Urošević učestvuje na festivalu ,,Hit parada”, na kom učestvuje sa numerom ,,Mislim o njoj dan i noć”, a na takmičenju ,,Zlatna značka Diskosa” u Subotici odnosi pobedu, a kao nagradu snima i svoju prvu ploču za diskografsku kuću ,,Diskos”.

Loading...

Posle snimanja prvog albuma za diskografsku kuću ,,Diskos”, Radiša Urošević odlazi na odsluženje vojnog roka, te se 1979. godine vraća sa singl pločom, na kojoj se nalaze numere ,,Otišla si za očima plavim” i ,,Prolaze godine”, sa kojom nastupa na festivalu ,,Hit godine.

Od 1980. godine Radiša Urošević snima 15 albuma – ,,Uz orkestar Dragana Aleksandrića”, a u saradnji sa ,,PGP RTB” – om 1980. godine, a potom u istom sastavu i 1983. godine album ,,Rado moja bela”, te 1984. godine, ponovo u saradnji sa ,,PGP RTB” – om i album ,,Radiša Urošević”. 1985. godine, uz ansambl Miše Mijatovića, Radiša Urošević objavljuje i album ,,Ej, suzo moja”, te 1987. godine i ,,Tebi za ljubav”. 1988. godine izlazi album ,,Razbij još jednu čašu”, a iste godine i album ,,Radiša Urošević”. 1990. godine Radiša Urošević objavljuje i albume ,,Veliki hitovi” i ,,Razgovor sa Radišom Uroševićem”, a sledeće, 1991. godine, i album ,,Radiša Urošević”. Tokom 1992. godine Radiša Urošević objavljuje još 2 albuma – ,,Igrale se delije” i ,,Žar – veliki hitovi”.

Od 1995. godine Radiša Urošević započinje saradnju sa ,,PGP RTS” – om i najpre objavljuje album ,,Da je vredelo”, te 1997. godine ,,Tuđa ženo” i 2004. godine ,,Lepa Jelena”.

U međuvremenu se Radiša Urošević pojavljuje na velikom broju festivala i to sledećim redosledom: ,,Hit parada” sa ,,Ružo moja kraj mene uveni” – 1982. godine, ,,Rado moja bela” – 1983. godine i ,,Plave kose još me nose” – 1984. godine. Na festivalu ,,Ilidža” nastupa sa pesmom ,,Ej, suzo moja” 1985. godine, te 1986. godine na ,,Hit paradi” izvodi pesmu ,,Mala moja, moje slatko vino” i na ,,Vogošći” izvodi pesmu ,,Ja za tebe dišem”. Dalje hronološkim redom Radiša Urošević nastupa sa sledećim numerama – ,,Ilidža” 1987. godine ,,Sarajevu svoje srce ostavljam”, ,,Vogošća” 1987. godine ,,Ljubim sliku jedne žene”, ,,Ilidža” 1988. godine ,,Kada akšam sokak sakrije”, ,,Hit parada” 1988. godine ,,Što me neće”, ,,Hit parada” 1989. godine ,,Što me neće” i ,,Šumadijski sabor” sa ,,Sve je isto kao pre”, 1990. godine ,,Pumadijski sabor” sa ,,Selo moje, moja dedovino” i ,,Hit parada” sa ,,Dunjo moja”, 1991. godine ,,Šumadijski sabor” sa pesmom ,,Druge poštuj, a Srbiju voli”, te 1992. godine ,,Hit parada” sa pesmom ,,Oko moje”, 1996. godine ,,Moravski biseri” sa pesmom ,,Od svi lepih, ti si najlepša” i ,,MESAM” sa ,,Davno prošla dvadeseta”, 2000. godina ,,Moravski biseri” sa ,,Morava se utišala”, 2002. godine ,,Moravski biseri” sa ,,Opasno te volim”, 2004. godine ,,Moravski biseri” izvodeći ,,Zna reka, zna”, 2006. godina ,,Grand festival” sa ,,Zora zori”, 2007. godine ,,Moravski biseri” sa ,,Zavičajna pesma”, 2008. godine ,,Moravski biseri” sa ,,Kad bi mi”, 2010. godine na ,,Grand festivalu” učestvuje sa ,,Čija li si, dušo?”, 2012. godine na istom festivalu sa ,,Zovite mi tamburaše” i 2016. godine na festivalu ,,Lira” nastupa sa numerom ,,Vredelo je, vredelo”.

Ime i prezime: Radiša Urošević

Datum rođenja: 1. oktobar 1951. godine

Mesto rođenja: Resnik, Jugoslavija

Zanimanje: Pevač narodne i folk muzike

Facebook: https://sr-rs.facebook.com/radisaobradovurosevic/

Instagram: https://www.instagram.com/radisa_urosevic/

Sponzorisano:

Loading...