Nihad Alibegović – Biografija 2019, Visina, Težina, Godište

Nihad Alibegović je bosanskohercegovački pop – folk pevač, koji već više od 3 decenije peva širom cele bivše Jugoslavije, ali često gostuje i u drugim državama Evrope, pa čak i u Americi.

Biografija

Nihad Alibegović je rođen 1. januara 1962. godine u Gornjem Vakufu, na teritoriji Bosne i Hercegovine, u tadašnjoj Jugoslaviji.

U rodnom Gornjem Vakufu je završio osnovnu školu, a potom i gimnaziju, nakon čega upisuje Prirodno – matematički fakultet u Sarajevu.

Loading...

1982.godine se Nihad Alibegović prijavio na takmičenje pevača amatera u Domu mladih u Sarajevu, kada je i odneo pobedu, nakon čega počinje aktivno da se bavi muzikom.

Nihad Alibegović je već više od 20 godina srećno oženjen Šefikom – Kikom, sa kojom ima 2 sina – Amara i Edemira.

Inače, njihov mlađi sin Edemir je na neki način krenuo očevim stopama, pa se školovao za producenta i audioinženjera i sa svojim prijatelje Alenom Čustovićem čini duo Drop Department.

Svom sinu i njegovom kolegi je Nihad Alibegović predložio i da odrade neki zajednički projekat, koji će podrazumevati njegov stil, kom će njih dvojica dodati neki svoj pečat i moderne elemente.

Takođe naglašava da bi voleo da čuje neki remix svoje pesme odrađen od strane svog sina.

Nihad Alibegović uživa u rekreativnim sportovima, naročito fudbalu, kojim se aktivno bavi, a najčešće igra napadača.

Sam kaže da su povrede u ovom sportu česte, ali da nisu naročito opasne, te da mu i ne smetaju nešto naročito.

Karijera

Loading...

Nihad Alibegović je muzikom počeo da se bavi sa 20 godina, nakon što je pobedio na takmičenju mladih amatera u sarajevskom Domu mladih.

Nakon ove pobede, Nihad Alibegović potpisuje ugovor sa Radio – televizijom Sarajevo i njegov prvi album pod nazivom ,,Galebe moj” je ugledao svetlost dana 1984. godine. Na njemu su se, pored naslovne numere, našle i pesme ,,Čežnja za zavičajem”, ,,Sanja”, ,,Emina”, ,,Poslednja pjesma”, ,,Ljubile su moje usne”, ,,Ali me život često vara” i ,,Prijatelju moj”.

Njegov sledeći album pod nazivom ,,Plači sa mnom, violino” je izašao 1985. godine i ubrajao je numere ,,Najluđa noć”, ,,Pjevajte mi tužne pesme”, ,,Voljeću te, znaj”, ,,Tamburaš”, ,,Oprosti mi, ljubavi”, ,,Nisam znao”, ,,Ne, gotovo nije”, ,,Poljubi me na rastanku” i ,,Ukrašću te, odvešću te”.

Nakon promocije albuma ,,Plači za mnom, violino”, Nihad Alibegović je napravio sedmogodišnju pauzu u objavljivanju novog materijala, a za to vreme se skoncentrisao na nastupe, svoj privatan život i pripremu novog materijala.

Nihad Alibegović se na muzičku scenu vraća 1992. godine sa albumom ,,Tebe nema”, koji je urađen u saradnji sa diskografskom kućom ,,Halix”, a koji je brojao hitove poput ,,Što sam sam”, ,,Tebe nema”, ,,Razbi čašu tuge”, ,,Za srca dva”, ,,Crne oči”, ,,Idem kući, a već zora”, ,,Viđaju nas zagrljene” i ,,Popio sam mnogo vina”.

Već sledeće godine u saradnji sa diskografskom kućom ,,Embex” objavljuje album sa numerama ,,Ljubi, ljubi mene ti”, što je inače i naziv samog albuma, ,,Vrati se”, ,,Ti si jedina”, ,,Duša ranjena”, ,,od Bosne se miris širi”, ,,Ako nađem sebi sreću”, ,,O, sudbino” i ,,Gore tvoja pisma”.

Loading...

Nakon pauze od nekih 2 godine, Nihad Alibegović objavljuje i nov album u saradnji sa muzičkom produkcijom ,,Avaz” pod nazivom ,,Zakletva”. Na ovom albumu se našlo 8 novih pesama Nihada Alibegovića i to ,,Zakletva”, ,,Crni jastuk”, ,,Progone me oči tvoje”, ,,Otkida tvoja pojava”, ,,Zaljubljen u nju”, ,,Dvije zime bolovao”, ,,Šta će meni ovaj život?” i ,,Hej, mala, hej!”

Kako je Nihad Alibegović poznat po tome što ga ne drži mestvo, već uživa u putovanjima, nakon objavljivanja albuma ,,Zakletva” obre se u beli svet i primirio sa samim sobom.

Za to vreme je imao i dosta nastupa, a na male ekrane se vratio tek deceniju kasnije, kada je u saradnji sa diskografskom kućom ,,Gold records” objavio nov album, koji je nazvao jednostavno ,,Nihad Alibegović”, a na njemu se ponovo našlo 8 novih numera – ,,Produži moj život’, ,,Euforija”, ,,Zar ti?”, ,,Znak pitanja”, ,,Hormoni”, ,,Ovo malo duše”, ,,Nema spavanja” i ,,Otvoreno”. Pored ovih, 2006. godine je Nihad Alibegović objavio i 4 bonus pesama – ,,Uvele su ruže”, ,,Gdje je moja ljepotica?”, ,,Ti i ja svijeta dva” i ,,Ko je da znam?”

U saradnji sa diskografskom kućom ,,Hayat production” Nihad Alibegović objavljuje 2008. godine i nov album pod nazivom ,,Nihad Alibegović”, a na njemu se našlo 8 numera – ,,Zelena”, ,,Burma”, ,,Kilometri”,, ,,Snaga ljubavi”, ,,Ljubavnik i sluga”, ,,Na svoju sam ruku”, ,,Gluhi telefoni” i ,,K’o nekad u 8”.

Za sada poslednji album Nihada Alibegovića je objavljen 2012. godine i nosi naziv ,,Samo za nju”. Na ovom albumu, rađenom u saradnji sa BN Music – om, našle su se numere: ,,Samo za nju”, ,,Samo ti mi fališ”, ,,Golubica”, ,,Uzmi mi dušu, ali noći nemoj”, ,,Hana”, ,,Mimo plana”, ,,U tri riječi” i duet sa Minom Kostić ,, Ako te ikad izgubim”.

2017.godine je Nihad Alibegović objavio 2 nova singla – ,,Ti si zvijezda” i ,,Tri kafane”, dok je svoje verne fanove obradovao i još jednim singlom u 2018. godini – ,,Dosta mi je laganja”.

Ime i prezime: Nihad Alibegović

Datum rođenja: 1. januara 1962. godine

Mesto rođenja: Gornji Vakuf, Bosna i Hercegovina

Zanimanje: Pevač narodne muzike

Facebook: https://www.facebook.com/alibegovicnihad/

Twitter: https://twitter.com/nihadalibegovi

Sponzorisano:

Loading...