Nedeljko Bilkić – Biografija 2019, Visina, Težina, Godište

Tokom svoje 50 godina duge karijere, Nedeljko Bilkić je kao kantautor objavio preko 30 albuma, 80 singl ploča, a najpoznatiji je po svojoj interpretaciji sevdalinki i numeri ,,Krčma u planini”.

Pored toga, Nedeljko Bilkić je napisao i veliki broj pesama za svoje kolege, te je tako iz njegovog pera izrođena i numera ,,Kad umoran bude pao”, koju izvodi Novica Negovanović.

Pogledajmo sada njegovu biografiju.

Loading...

Biografija

Nedeljko Bilkić je rođen 3. marta 1941. godine, u gradskom naselju Bugojno, na teritoriji Bosne i Hercegovine, u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Za vreme rata, Nedeljko Bilkić je ostao bez oca, tako da je odrastao uz majku i njenu braću, koji su se inače bavili muzikom – jedan od njih je svirao harmoniku, a drugi violinu.

Pored svojih ujaka je Nedeljko Bilkić odrastao uz muziku i tako je zavoleo.

Nakon što je završio osnovnu školu, Nedeljko Bilkić je upisao srednju tehničku školu u Kragujevcu, kao vojni stipendista, zahvaljujući svom ocu, a potom i Mašinski fakultet u Beogradu.

Nakon dolaska u Beograd, Nedeljko Bilkić je položio audiciju za ,,Radio Beograd” i bio gost na koncertu jednog od tada najtraženijih pevača sevdalinki, Safeta Isovića, koji je Nedeljka Bilkića savetovao da dodatno školuje svoj glas, jer u njemu vidi veliki potencijal.

Zato se Nedeljko Bilkić upisao na lekcije pevanja i solfeđa kod velike operske pevačice Anite Mezetove.

Već 1965. godine Nedeljko Bilkić pobeđuje na festivalu ,,Ilidža” sa numerom ,,Ne pitaj me, stara majko”, a nakon tog uspeha će na ovom festivalu odneti još 7 pobeda tokom svoje karijere.

Njegova karijera je ovom pobedom naglo krenula uzlaznom putanjom, te je on bio i prvi pobednik ,,Zlatnog mikrofona” 1968. godine i čak 2 puta bio proglašen za pevača godine i to 1968. i 1974. godine.

Loading...

Već dugi niz godina je Nedeljko Bilkić srećno oženjen pevačicom narodne muzike Dušicom Bilkić, devojačko Stefanović, sa kojom ima 2 sina.

Sada ćemo videti karijeru.

Karijera

Tokom svoje višedecenijske karijere je Nedeljko Bilkić objavio 30 albuma i 80 singl ploča. Već 1965. godine on pobeđuje na festivalu ,,Ilidža” sa numerom ,,Ne pitaj me, stara majko”, posle čega nastavlja sa konstantnim učešćima na festivalima. 1966. godine Nedeljko Bilkić učestvuje na ,,Beogradskom saboru” sa numerom ,,Što me ljubav, majko, mori?”, 1968. godine na fastivalu ,,Jesen ’68”, na kom nastupa sa pesmom ,,Kaži, dušo”, ,,pa 1969. godine na festivalu ,,Jesen ’69” sa pesmom ,,Svirajte, svirajte”.

1970. godine na ,,Ilidži” sa ,,Sevdalinko, pjesmo naša” i na ,,Beogradskom saboru” sa ,,Nikada neće biti kao pre”, 1971. godine na ,,Beogradskom saboru” sa pesmom ,,Poslednja nada” i ,,Pesmi leta” sa numerom ,,Čaša vina leči sve”, 1972. godine na ,,Beogradskom saboru” izvodi pesmu ,,Zejfula”, a na ,,Ilidži” izvodi ,,Sevdalinko, pjesmo najmilija”. 1973. godine na ,,Beogradskom saboru” Nedeljko Biljkić nastupa sa numerom ,,Đulo, Đulizaro”, a na istom festivalu 1974. godine izvodi pesmu ,,Doziva me ljubav njena”. Iste godine Nedeljko Bilkić posećuje i festival ,,Ilidža” sa numerom ,,Omilje mi selo Nahorevo” i festival ,,Zlatni glasovi”, sa pesmom ,,Zemljače, jarane”. 1975. godine karijeru Nedeljka Bilkića obeležava i gostovanje na još 3 festivala: ,,Beogradski sabor”, sa pesmom ,,Ala imaš…”, ,,Jugoslovenski festival Pariz”, sa pesmom ,,Želje su nam iste, druže” i ,,Hit paradi” sa pesmom ,, Ne gledaj me predugo”.

1977. godine se Nedeljko Bilkić pojavljuje na festivalima ,,Beogradski sabor” sa pesmom ,,Soko” i ,,Hit leta”, na kom sa svojom suprugom Dušicom Bilkić izvodi duetsku numeru ,,Sedam godina sreće”. Nedeljko Bilkić se sa svojom suprugom pojavljuje i sledeće godine na ,,Hit paradi”, sa duetskom numerom ,, Voleo sam sve što i ti voliš”.

Loading...

Nakon ,,Hit parade” 1978. godine, Nedeljko Bilkić pravi pauzu od festivala u trajanju od par godina, te se pojavljuje tek 1984. godine na ,,Hit paradi” sa pesmom ,,Ja ciganski volim”. 1986. godine se Nedeljko Bilkić pojavljuje na 2 festivala – ,,Vogošća”, sa numerom ,,Ja ću ipak voljeti ludo” i ,,Hit paradi” sa pesmom ,,Most do moga zavičaja”. 1990. godine Nedeljko Bilkić nastupa na festivalu ,,Vogošća”, sa pesmom ,,Mjesečino, Bosnu mi ne budi”, te posle pauze od 5 godina posećuje festival ,,Moravski biseri” i to 1995. godine sa pesmom ,,Moj živote, jedini zanate” i 1996. godine ,,Čekah te da dođeš”. Nakon ovog nastupa, Nedeljko Bilkić uzima dvodecenijsku pauzu od festivala, te se pojavljuje na festivalu ,,Dragiša Nedović” u Kragujevcu sa pesmom ,,Slavuj peva oko Dragačeva” tek 2017. godine.

Pored brojnih festivala, Nedeljko Bilkić je snimio i veliki broj albuma – 1975. godine u saradnji sa PGP RTB – om ,,Veseli se srce moje”, a potom i ,,Nedeljko Bilkić” 1978. godine, te iste godine sa ,,Jugotonom” još jedan album pod nazivom ,,Nedeljko Bilkić”. 1980. godine za ZKP RTVL objavljuje album ,,Narodni melos Bosne i Hercegovine”, a 1982, 1984. i 1985.  godine za PGP RTB Nedeljko Bilkić snima još 3 albuma pod nazivom ,, Nedeljko Bilkić”. U saradnji sa diskografskom kućom ,,Diskos” Nedeljko Bilkić snima albume ,,Idemo dalje” – 1986. godine i ,,Lutao sam putevima” – 1988. godine, a za PGP RTB 1990. godine snima i ,,Stanite godine”. Sa ,,Bujak – Inox production” 1993. godine snima album ,,Jedna suza u mom vinu”, a 1997. godine za ,,PGP RTS” album ,,Potrošio sam jedan život”,, i albume pod nazivima ,,Nedeljko Bilkić” objavio 1999. godine za ,,ZaM, ZaM”, a 2003. godine i za ,,PGP RTS”.

Pored toga, Nedeljko Bilkić je objavio preko 30 singlova, a sudeći po svemu, njegova karijera će i dalje cvetati, sve dok je i njegovih svevremenskih hitova, naročito dobro poznatih sevdalinki.

Ime i prezime: Nedeljko Bilkić

Datum rođenja: 3. mart 1941. godine

Mesto rođenja: Bugojno, Bosna i Hercegovina

Zanimanje: Kantautor i pevač narodnih pesama i sevdalinki

Facebook: https://www.facebook.com/nedeljko.bilkic.1

Sponzorisano:

Loading...