Nedeljko Bajić Baja – Biografija 2019, Visina, Težina, Godište

Starijim generacijama poznat po komičnim pesmama poput ,,Mini suknja”, ,,Ginem, ginem”, ,,Mokra do kože” i slično, Nedeljko Bajić Baja je poslednje decenije naročito zaveo brojne generacije svojim emotivnim baladama, te se njegovi hitovi ,,Snovi od stakla”, ,,Zapisano je u vremenu”, ,,Od ljubavi jače” i brojni drugi mogu čuti na svakom koraku.

Pa ko je ovaj čovek koji već više od 25 godina obogaćuje balkansku muzičku scenu?

U nastavku saznaćete za početak malo više o njegovoj biografiji.

Loading...

Biografija

Nedeljko Bajić – Baja je rođen 9. juna 1968. godine u mestu Šipovo, u blizini Banja Luke, u Bosni i Hercegovini. Do svoje 6. godine, on je živeo u porodičnoj kući sa majkom, ocem i dva brata i dve sestre, ali, kada je napunio 6. godina, otac mu je preminuo, što je ostavilo posledice na život, još uvek nestasaog Nedeljka. Iako izuzetno tužan zbog gubitka svog oca, već sledeće godine, pre polaska u školu, Nedeljko Bajić – Baja je počeo da se bavi muzikom, kao uspomenu na njegovog izuzetno muzikalnog oca.

Inače, iako rođen u radničkoj klasi, Nedeljko Bajić – Baja je od malena bio okružen muzikom, jer su mu i majka i otac bili izuzetno muzikalni, ali su, zarad dece i boljeg profita, ipak odlučili da svoju ljubav prema muzici ispoljavaju isključivo u kućnoj varijanti.

Nedeljko Bajić – Baja je u Bosni i Hercegovini završio najpre osnovnu, a potom i srednju turističko – ugostiteljsku školu, nakon koje je, 1988. godine, otišao u Pulu i Split na odsluženje vojnog roka. Nakon vojske, preselio se u Srbiju, u kojoj je najpre živeo u Zrenjaninu, pa u Novom Sadu, a, uporedo sa životom u Srbiji, Nedeljko Bajić – Baja je izgrađivao i život u Austriji, u kojoj još uvek ima nekoliko nekretnina u prestonici, koju i dan – danas rado posećuje sa svojom porodicom.

1992.godine, Nedeljko Bajić – Baja je, zajedno sa poznatim srpskim harmonikašem i kompozitorom, Draganom Stojkovićem – Bosancem, snimio svoju prvu profesionalnu numeru i album ,,Vreme briše sve”, te, već 1995. godine, u saradnji sa kompozitorom i folk pevačem Novicom Uroševićem, ujka Noletom, snimio i drugi album ,,Usijanje”. 1999. godine je Nedeljko Bajić odlučio da se ipak krajnje nastani u Beogradu, što će potpomoći njegovoj karijeri u budućnosti.

Nedeljko Bajić – Baja je jedan od retkih umetnika sa naših prostora koji je uspeo svoj privatan da zadrži samo za sebe i otkriva javnosti samo ono što on želi da se zna. Iako su mediji u mnogo navrata pokušali da ga miniriaju, najpre poistovećivanjem sa osobama naklonjenim istom polu, zbog njegovih isfeminiziranih pokreta i specifičnom cilju oblačenja, a zatim i spajanjem sa izvesnom Ivanom i izmišljanjem njihovog fiktivnog deteta, što je naposletku Nedeljko Bajić – Baja i javno demantovao.

Ipak, 2015. godine je Nedeljko Bajić – Baja javno progovorio o svom ljubavnom životu i otkrio publici da je već izvesno vreme srećno oženjen i ima sina Marka, koji je rođen 2013. godine i ćerkicu Milicu, rođenu 2015. godine, te da sve svoje slobodno vreme provodi u krugu porodice, mada su lica njegove supruge i maloletne dece, za razliku od porodica drugih estradnih umetnika, slabo poznata javnosti.

On je u nekoliko navrata izjavio kako svoje kolege poštuje kao umetnike, a neke od njih, koje zna i privatno, i kao ljude, ali da ga se pisanja tabloida o njegovom kolegijumu apsolutno ne interesuje, te da svako ima pravo na svoju privatnost. Apropo tome smatra da i on ima istu privilegiju, da svoj sopstveni život zadrži u potpunosti za sebe.

Karijera

Loading...

Nedeljko Bajić – Baja je rođen u porodici koja je pripadala radničkoj klasi, ali su i njegova majka i njegov otac pokazivali izuzetnog talenta za muziku, te je i Baja krenuo njihovim stopama i, kao što smo već napomenuli, već sa 7 godina počeo da vežba svoje muzičke sposobnosti.

Prvi album je snimio 1992. godine, u saradnji sa Draganom Stojkovićem – Bosancem, Baja je objavio svoj prvi album ,,Vreme briše sve”, nakon kog je počeo da ređa i druge albume: ,,Eh, Neno, Neno” (1994. godine), ,,Usijanje” (1995. godine), ,,Ljubavnik” (1997. godine), ,,Čežnja, strast i mržnja” (1998. godine), ,,Svetski čovek” (1999. godine), ,,Došlo vreme” (2002. godine), ,,Koktel ljubavi” (2004. godine), ,,Zapisano je u vremenu” (2007. godine), ,,Album dragih uspomena” (2011. godine), ,,Snovi od stakla” (2014. godine) i album ,,Sastanak sa srećom” (2015. godine).

Posle ovih albuma je Baja snimio i nekoliko singlova i to 2016. godine numeru ,,Rođen spreman” i 2017. godine ,,Noćni taksi” i ,,Ključ”.

Nedeljko Bajić – Baja je tokom svoje karijere bio učesnik brojnih muzičkih festivala, te je 1996. godine učestvovao na festivalu ,,Moravski biseri”, na kom je, sa pesmom ,,Suze na venčanju tvom”, osvojio prvu nagradu, a, tokom godina, osvojio je i brojne druge nagrade poput ,,Oskara popularnosti” i muzičkog ,,Gran pri” – ja.

Inače, Nedeljko Bajić – Baja je jedan od retkih estradnih umetnika koji ne organizuje koncerte radi zgrtanja novca i življenja raskalašnim životom, a to je dokazao i naplaćivanjem svojih nastupa. Naime, ono što je manje poznato jeste da, za svoje nastupe, Baja ne zahteva preveliki honorar, pa čak, štaviše, uopšte i nije kao brojne druge ,,dive Balkana”.

On, naime, na svojim nastupima zarađuje samo od prethodno određenih procenata od prodaje karata, te su i on i organizatori uvek na dobitku, organizatori od prodaje karata i pića, a Baja jer jednostavno uživa u svojoj profesiji i ima novu priliku da vidi lica svojih obožavalaca, kako uživaju u njegovim nastupima.

Loading...

Tokom svoje karijere, Nedeljko Bajić – Baja je preživeo mnogo uspona i padova. Najpre, Nedejko Bajić – Baja je, na početku karijere, imao potpuno drugačiji stil oblačenja od današnjeg, modernog i gospodskog.

Naime, kreacije koje je tada šetao na koncertima, tokom davanja intervjua i u svojim spotovima su medijima dale slobodu da Nedeljka Bajića – Baju poistovete sa homoseksualcem. Iako je on to u samom startu demantovao, ova priča je i dalje kružila, ne samo po naslovnim stranama, već su ga i brojni obožavaoci ismevali zbog toga. Srećom po njega, njegov sadašnji stil oblačenja Nedeljka Bajića – Baju svrstava u klasu gospodina, koji drži do sebe i svog imidža.

Pored specifičnog stila oblačenja, Nedeljko Bajić – Baja je javnost intrigirao i svojim komičnim repertoarom, te je svim generacijama, čak i onim koji nisu u svetu folk muzike, ostao upamćen po hitovima poput ,,Mini suknja” i ,,Ginem, ginem”. Naravno, iako veoma popularne, ove pesme njemu nisu išle u prilog što se tiče ozbiljnog shvatanja njegovog opusa, ali je njegovo lice postalo dovoljno prepoznatljivo, što mu je kasnije dosta pomoglo tokom njegove karijere.

Danas, Nedeljko Bajić – Baja je u potpunosti pokazao svoje kvalitete, kako na privatnom, tako i na polju estradnog života. Najpre, njegov stil oblačenja, a zatim i brojne pesme, naročito balade, koje danas spadaju u obavezan repertoar na različitim veseljima elitnijeg karaktera.

Ipak, za razliku od njegovih brojnih kolega sa estrade, Nedeljka Bajića – Baju ljudi prepoznaju isključivo po njegovom bogatom muzičkom opusu, a ne po skandalima iz privatnog života ili tokom učešća u brojnim TV emisijama.

Takođe, Nedeljko Bajić – Baja je jedan od retkih koji se čak ne trude niti dozvoljavaju novinarima da ga navedu da se bavi životama svojih drugih kolega javnih ličnosti, što ga samo čini još većom ličnošću.

Ime i prezime: Nedeljko Bajić

Nadimak: Baja

Datum rođenja: 9. jun 1968. godine

Mesto rođenja: Šipovo, Bosna i Hercegovina

Zanimanje: Pevač

Facebook: https://sr-rs.facebook.com/nedeljkobajicofficial/

Twitter: https://twitter.com/nbajicofficial

Instagram: https://www.instagram.com/nbbajaofficial/?hl=sr

Website: http://www.nedeljkobajicbaja.com/

Sponzorisano:

Loading...