Neda Ukraden – Biografija 2019, Visina, Težina, Godište

Kada pomenemo Nedu Ukraden, mogu da nam na pamet padnu samo njeni brojni uspesi. Važi za najzgodniju baku na estradi, najobrazovaniju estradnu umetnicu na našim prostorima, ženu koja samo svojom harizmom može da digne čitave tribine na noge i pevačicu čije numere iz prebogatog muzičkog opisa jednostavno moraju da se nađu na playlist – i svih velikih veselja i noćnih žurki.

Pa pogledajmo šta je sve ova žena – zmaj postigla za svojih 68 godina života.

Biografija

Neda Ukraden je rođena 16. avgusta 1950. godine u gradu Imotski, u Hrvatskoj, u porodici Pavlović, koja vodi poreklo iz Crne Gore. Zbog profesije svog oca, Neda se veoma često selila, te je svoje detinjstvo provela u Sarajevu, gde je kasnije završila čak 2 fakulteta – pravni i filozofski, i srednju muzičku školu pevanja. Inače, osim prelepog glasa, Neda Ukraden ima i talenta za sviranje gitare.

Loading...

1992.godine, kada je došlo do početka raspada Jugoslavije, Neda se preselila u Beograd, u kom živi i dan danas. Kasnije se udala za Milana Bilbiju, poznatog reditelja i scenaristu, sa kojim ima ćerku Jelenu, od koje danas ima unuke Nedu i Aleksandru i unuka Dušana.

Karijera

Neda Ukraden je od malena bila veliki zaljubljenik u pevanje i muzičku profesiju uopšte. Zbog svog talenta koji je pokazivala još od najranijeg detinjstva, Nedu su školske drugarice ubedile da se, sa svega 16 godina, prijavi na audiciju ,,Radio Sarajeva”, koja se održavala povodom izbora za solistu zabavne muzike. Neda Ukraden je tada izvela pesmu ,,Kap veselja” i od tog momenta je shvatila da je pevanje njena ljubav za ceo život.

Neda Ukraden je svoju karijeru započela sa svega 17 godina, kada je za Radio Sarajevo snimila svoju prvu pesmu – ,,Igra bez kraja”, sa kojom je nastupala i na festivalu Vaš šlager sezone, na kom je odnela titulu najboljeg debitanta.

Sledeći festival na kom je učestvovala bio je Opatijski festival, 1975. godine, gde je predstavila svoju pesmu ,,Srce u srcu”, sa kojom se takmičila i na izboru za numeru za takmičenje za pesmu Evrovizije.

Ipak, te godine je na ovaj evropski festival otišla grupa Pepel in kri. U to vreme, Neda je nastupala sa bendom ,,Kamen na kamen”. Ova grupa je, sa Nedom Ukraden kao glavnim vokalom, snimila nekoliko ploča: ,,Ko me to od nekud doziva” (1976. godine), ,,Nedine najljepše pesme” (1977. godine) i ,,Još te volim” (1979. godine).

80 – te godine Neda je započela učešćem kao pratilac Seida Memića Vajte na Evroviziji, zajedno sa svojim koleginicama jadrankom Stojaković i Ismetom Krvavac.  Ta ista decenija je obeležila za pevačicu određivanje i žanra kojim će obradovati publiku celog života – popa. najpre se opet započela saradnju sa diskografskom kućom ,,Jugoton” i počela da radi sa poznatim hrvatskim kompozitorima Rajkom Dujmićem i Đorđem Novkovićem.

Njen pop prvenac je objavljen 1982. godine i nosio je naziv ,,To mora da je ljubav”. Ovaj album je dokazao Nedi da je pop žanr ono što nju definiše i prodat je u čak 350 000 primeraka. Svaki njen sledeći album je doživeo veliki uspeh: ,,Oči tvoje govore” (1984. godine) je prodat u  preko 240 000 primeraka, ,,Hoću tebe” (1985. godine) u preko 500 000 primeraka. Na albumu ,,Hoću tebe” je snimljena i pesma ,,Zora je”, koja je prevedena na čak 13 svetskih jezika. Njen album ,,Šaj, šaj” (1986. godina), koji je snimila za diskografsku kuću Diskoton, prodat je u preko 300 000 primeraka, a pratiili su ga i ostali albumi – ,,Došlo doba da se rastajemo” (1987. godina), ,,Posluži nas, srećo” (1988. godina), ,,Ponoć je” (1989. godina).

Loading...

Tokom 80 – ih godina, Neda Ukraden je odnela brojne muzičke titule kao pevačica godine, zatim nagrade za pesme i ploče godine. Čak je 1984. godine na Zagrebfestu, za pesmu ,,Traži se jedan Vanja” odnela prvu nagradu stručnog žirija. Ipak, do kraja 80 – ih godina, Neda Ukraden je počela iznova da se približava svom inicijalnom etno zvuku.

Tokom 90 – ih godina, kada se preselila u Beograd, Neda Ukraden snima album ,,Vidovdan” i nastavila da niže etno albume: ,,Jorgovan” (1993. godine), ,,Između ljubavi i mržnje” (1995. godine), ,,Ljubavi žedna” (1996. godine), ,,Nova Neda” (2001. godine), ,,Život sam promenila” (2002. godina), ,,Ljubomora” (2004. godine) i ,,Oduži mi se poljupcima” (2006. godine). Ipak, kada danas pomenemo ime Nede Ukraden, uvek nam padnu na pamet neki od njenih današnjih, veoma popularnih pop hitova ,,Da se nađemo na pola puta”, ,,Terapija”, ,,Šljivovica” i mnogih drugih.

Tokom svoje karijere koja traje duže od 50 godina, Neda Ukraden je održala veliki broj koncerata, od kojih su mnogi bili humanitarnog karaktera, a, osim saradnje sa  Seidom Memićem – Vajtom, na izboru za pesmu Evrovizije, Neda Ukraden je sarađivala i sa drugim brojnim vokalnim umetnicima sa naših prostora: Mišom Markovićem, Futom Radulovićem, Kornelijem Kovačem, Marinom Tucaković, Dejanom Abadićem, Harijem Varešanovićem, Draganom Brajovićem – Brajom, Goranom Bregovićem i Borom Đorđevićem, a snimala je i duete sa Kemalom Montenom, Sinišom Vučom, Željkom Samardžićem, Mišom Kovačem, Arsenom Dedićem, Ivanom Zakom, Jasminom Stavrosom, Reni, Milićem Vukašinovićem, Alkom Vuicom i Željkom Vasićem.

2014.godine, ovu super – baku smo gledali i u emisiji ,,Tvoje lice zvuči poznato”, koja se emitovala na TV Prva, kao jednu od najboljih takmičarki, koja je čak došla i do finala ovog takmičenja. U emisiji TLZP smo je gledali u različitim ulogama i konstantno se oduševljavali, naročito njenom interpretacijom poznate grupe Rammstein, gde je dominirala, naročito svojim glasovnim sposobnostima. Na ovom takmičenju se Nedi Ukraden ostvarila i želja da jedan od izvođača koje treba da imitira bude i svetska diva, Tina Tarner.

Ipak, jedan od videa sa najviše pregleda je bila njena imitacija Beyonce sa pesmom ,,Single ladies”. Neda se na bini pojavila u crvenom korsetu, u kom je sva pažnja skrenuta na njene noge, bez ikakvog celulita, koje nikako ne odaju njene godine, a zatim i celokupna koreografija, kojom je ostavila i žiri i takmičare, a i publiku u studiju i kraj malih ekrana.

Privatni život

Što se tiče i privatnog i profesionalnog života, Neda Ukraden je jedna od retkih pravih dama našeg javnog sveta. Tokom njene karijere, koja traje preko 50 godina, Neda Ukraden nije bila sklona skandalima niti javno eksponirala svoj život.

Loading...

Ona rado govori o svom porodičnom životu i posvećenosti najpre ćerki, a sada i svojim unucima, ali njen život je isključivo njena privatna stvar i ne dozvoljava da se oko toga diže neka naročita prašina.

Neda Ukraden često dospeva u žižu javnosti, ali kao umetnica, pri promociji svojih novih hitova, ali i kao oduševljenje kako modnih i novinskih urednika, tako i publike. Ne samo da ima savršen stil, koji je skladan njenim godinama, već Neda Ukraden ima i savršenu figuru, koju veoma retko ističe, ali mami zavist brojnih žena širom Balkana, zbog čega je u nekoliko navrata i optužena da se, pre objavljivanja slika, služi Photoshop – om.

Ipak, kao i u slučajevima drugih estradnih umetnika, novinarski ,,eksperti” su pre izvesnog vremena pokušali i da od nje stvore skandal divu, te su objavili da je Neda Ukraden u tajnoj romansi sa 40 godina mlađim muškarcem. Ipak, ova vest nije bila dugog daha, jer, s obzirom na svoj status, Neda Ukraden ne dozvoljava zadiranje u njen privatan život, a naročito širenje laži, koje će pre ili kasnije dospeti i do njenih najmilijih članova porodice, te je veoma brzo demantovala ovu novinarsku manipulaciju.

Kao što smo već mogli da primetimo, Neda Ukraden nikako nije vodila buran život. Njen brak sa poznatim scenaristom i rediteljem Milanom Bilbijem nije bio za ceo život, ali se, kao plod njihove ljubavi, rodila njihova ćerka Jelena, a, za razliku od slučajeva današnjih estradnih umetnika, njihov razvod nije predstavljao naročitu pompu. Za ovaj događaj nije vezan nikakav skandal, a dvoje bivših supružnika nisu koristili medije kako bi napakostili jedno drugom.

Iako su Nedu Ukraden u svega par navrata spajali sa nekim poznatim licima, ona je u rekordnom roku sve spekulacije ovog tipa demantovala i dozvoljavala da u medije dospeju samo njeni uspesi na polju karijere. Iako se danas u mnogo navrata mogu naći njene slike u različitim portalima, sve su povezane ili sa njenom porodicom ili sa njenim izgledom, na kom joj mogu zavideti mnogo mlađe koleginice sa estrade.

Apropo tome, evidentno je da će Neda Ukraden ostati legenda u čijem će umetničkom opusu uživati i nove i starije generacije, a da će njen ugled i celokupan život biti ideal kome će težiti umetnice naših krajeva, a, s obzirom na pravac u kom današnji vokalni umetnici idu, verovatno bi trebalo da se na nju ugledaju i oni sa širih prostora.

Na nama je, ipak, samo da uživamo u njenim hitovima i energiji kojom zrači.

Ime i prezime: Neda Ukraden

Nadimak: Kraljica diskoteka, srpska Tina Tarner

Datum rođenja: 16. avgust 1950. godine

Mesto rođenja: Imotski, Hrvatska

Zanimanje: pop pevačica

Visina: 165 cm

Facebook: https://sr-rs.facebook.com/Neda-Ukraden-13478192250/

Twitter: https://twitter.com/ukradenneda

Instagram: https://www.instagram.com/neda.ukraden/?hl=sr

Sponzorisano:

Loading...