Nada Topčagić – Biografija 2019, Visina, Težina, Godište

Nada Topčagić je poznata srpska narodna i folk pevačica, koja je od samog početka svoje karijere imala i vrlo zanimljiv scenski nastup, te je umela da ostvari izvanredan kontakt sa obožavaocima, i da celu koncertnu dvoranu u kojoj bi nastupala „podigne na noge“.

Među mnogobrojne hitove, po kojima je Nada Topčagić poznata, spadaju i pesme – „Jutro je“; „Mihailo, Miki, Miki“; „Mali gospodin“; „Treba mi rame tvoje“; „Izvini dušo, izvini“; „Opet se zaljubljujem u tebe“; „Požuri ljubavi“; „Psujem te. Živote“; „Zbog tebe, zbog tebe“; „Čudna jada, od Mostara grada“; „Zaklanjaš mi Sunce“, i mnoge druge numere.

Smatra se danas, da je Nada Topčagić, sa svojih četnaest albuma, jedan od najtiražnijih ženskih izvođača sa područja nekadašnje Jugoslavije, uz svoje koleginice, Lepu Brenu; Vesnu Zmijanac i Zoricu Brunclik.

Loading...

Poznata je Nadina „poskočica“, koju je često koristila na svojim koncertima, kako bi podigla nivo zabave u publici, a koja glasi – „Hajmo, rukice gore“.

Nada Topčagić – biografija 

Nada Topčagić je rođena u Mostaru u Bosni i Hercegovini, pod punim imenom Senada, 3. jula 1953. godine, te je u svom rodnom gradu završila osnovnu i srednju hemijsku školu.

Već kao vrlo mlada devojka, otišla je u Beograd iz svog rodnog grada, kako bi izgradila muzičku karijeru, što je i ostvarila 1975. godine, kada je njen pevački potencijal i muzikalnost, prepoznao Žika Radenković, te je iste godine Nada snimila i svoj prvi singl – „Na Drini ćuprija“, koji ju je i proslavio.

Nada je udata za Zlatka Đorđevića, sa kojim je u skladnom braku preko više od tri decenije, i sa kojim ima sina Miroslava Đorđevića.

Muzička karijera Nade Topčagić 

Kako je i napomenuto, Nada je svoju muzičku karijeru započela davne 1975. godine, a svoj tada album prvenac je izdala 1980. godine, i do danas je u svojoj blizu pedeset godina dugoj karijeri izdala ukupno 14 albuma, te učestvovala na 11 festivala i imala uloge pevačica u pet domaćih filmova.

Pre svog prvog albuma, Nada Topčagić je pored prve pesme „Na Drini ćuprija“, izdala još i hit singlove – „Dva zlatna prstena“ (1976. godine); „Zaklanjaš mi Sunce“ (1977. godine); „Ja sam žena dvadesetog veka“ (1978. godine), te i dve pesme „Dobro doš’o u moj život“ i „Život je lep dok si mlad“ (1979. godine).

Nadin album prvenac je izdat pomenute 1980. godine, pod imenom „Ja ne žalim oči svoje“, da bi sve do 2008. godine, usledili albumi – „Ja sam tvoja i ničija više“; „Treba mi rame tvoje“ (koji se smatra i danas njenim najboljim albumom, i koji je prodat u tada rekordnih 13 hiljada primeraka); „Pomozi mi“; „Zovem te, zovem“ (album iz 1984. godine, prodat je u preko 12,5 hiljada kopija); „Želim te, želim“ (album iz 1985. godine, prodat u više od 50 hiljada primeraka); kao i „Nežno, nežnije“ (album iz 1987. godine; najprodavaniji je album Nade Topčagić, sa tiražom od preko 100 hiljada primeraka); „Na srcu mi ležiš“ (album iz 1988. godine, koji je prodat u više od 50 hiljada primeraka); „Volela sam koliko sam mogla“ (album iz 1989. godine, prodat takođe u preko 50 hiljada kopija); „Koju igru igraš“ (album iz 1990. godine, na kome se našao i veliki hit „Jutro je“, i koji je prodat u preko 50 hiljada primeraka); „Sudba sirotana“; „Ljubomorna sam (iz 1995. godine, sa hit numerom koja je i bila naslovna na ovom albumu); „Slobodna žena“; „Ti nisi ništa kriv“; „Dobro jutro, pijanice“; „Sanjala sam“; „Od vikenda do vikenda“, te i kompilacija iz 2006. godine, „Najveći hitovi“.

Loading...

Festivali na kojima je Nada Topčagić učestvovala su – „Hit leta“ (1977. godine), sa pesmom „zaklanjaš mi Sunce“; festival „Hit parada“ – 1978. godine sa pesmom „Nemoj, nemoj ljubavi da nas sitnica rastavi“; 1979. godine, sa pesmom „Dobro doš’o u moj život“; 1982. godine sa hitom „Treba mi rame tvoje“; 1984. godine, sa pesmom „Sirotan“; kao i još ukupno tri puta na istom tom festivalu – 1986. godine, sa pesmom „Izvini, dušo, izvini“, te i 1987. godine sa „Razbij još jednu čašu“ i 1992. godine sa pesmom „Jutro je“.

Pored pomenutih takmičenja Nada je učestvovala i na „MESAM“-u, 1984. godine sa pesmom „Zovem te, zovem“, i 1989. godine sa pesmom „Luda glavo“, kao i na festivalu „Vogošća“ u Sarajevu 1988. godine sa pesmom „Uzalud se trudiš“.

U domaćoj kinematografiji, poznata plava pevačica je ostala upamćena po ulogama u filmovima „Sok od šljiva“; „Kamiondžije 2“; „Supermarket“; „Sekula i njegove žene“ i „Bolje od bekstva“, a njena najpoznatija „filmska pesma“ je numera „Oj, zumbule, zumbule“, koju je otpevala 1984. godine u filmu „Kamiondžije 2“.

Privatni život Nade Topčagić 

Poznata pevačica je preko trideset godina udata za Zlatka Đorđevića, te iako je vrlo plahovita i kako kaže temperamentna i sklona svađama i „lomljenju tanjira“, njen suprug je voli i poštuje baš takvu kakva jeste.

Iz braka sa Zlatkom, Nada ima sina Miroslava Mikicu Đorđevića, koji se i oženio 2011. godine, te je sa suprugom Gordanom dobio najpre ćerku Mariju, a onda 2016. godine i sina.

Inače, 2010. godine, sin Nade Topčagić se na skijanju na Jahorini teško povredio, te je zbog vrlo velikog gubitka krvi bio praktično klinički mrtav. Pre dolaska pomoći je ležao sasvim nepomičan na snegu punih dvadeste minuta.

Loading...

Tada je Nadi pomoć pružila koleginica Marija Šerifović, koja je obezbedila helikopterski prevoz za Mikicu Đorđevića, na čemu joj je i danas Nada veoma zahvalna, jer smatra da mu je taj gest i spasio život.

Iako ističe da se tada veoma razočarala u mnoge kolege, ali i u vojsku i policiju koji nisu našli prevoz za njenog sina do Beograda (gde se Mikica dugo lečio u bolnici, i gde su mu tada poznati lekari dr Slavko Ždrale, dr Vjeran Saratlić i dr Miro Stojanović i spasili život), a kojima je Nada nebrojeno puta pomagala svojim humanitarnim koncertima, i davala velikodušne donacije.

Danas, ipak Nada kaž da je srećna što je njenom sinu spasen život i da želi taj tragični događaj da što pre i ostavi iza sebe.

  1. godine, Nadin suprug Zlatko Đorđević je imao tešku upalu pluća, te je lečen na Kliničkom centru u Beogradu, jer je kao strastveni pušač dobio ozbiljnu pneumoniju koja je bila praćena i sa iskašljavanjem krvi.

Nada Topčagić – veliki šoumen i skandal-majstor 

Nada je od svojih samih početaka, važila za osobu koja „nema dlake na jeziku“, te i koja je vrlo duhovita ali i temperamentna, i koja se vodi parolom „što na um, to na drum“.

Upravo takav stav ju je nekoliko puta u životu i „koštao“, te je najpre od svojih sunrodnika bila osuđivana zbog svog psovanja na koncertima, te i zbog toga što je na jednom nastupu, sa Erom Ojdanićem, otpevala kako kažu „četničku pesmu“ u kojoj se odrakla svog bosanskog porekla.

Takođe, iako je uvek bila rado viđen gost na svim televizijama, Nada je jednom prilikom izjavila da su „Zvezde Granda“ kao „deca kukuruza“ (poznati horor film), te da će „pojesti“ sve starije kolege ukoliko Popović ne prestane da svake godine „stvara“ plejadu novih mladih pevača.

Prvi čovek „Grand produkcije“ je veoma zamerio Nadi Topčagić zbog takve izjave, te ona nije bila poželjna u emisijama „Granda“, sve dok mu se ona nije javno izvinila, te ponovo postala omiljena gošća u njegovim šou programima i muzičkim TV formatima.

Poznato je i da je u jeku skandala 2013. godine, kada je navodno poznati pevač Adil Maksutović pretukao svoju suprugu Anu, Nada Topćagić izjavila da je i tokom njihove zajedničke turneje po Hrvatskoj, nju lično pretukao kolega Marinko Rokvić, mada se na kraju ispostavilo da je između poznatih pevača došlo samo do manjeg „koškanja“, i oni su i dan danas veliki priijatelji.

Nada iskreno govori o tome kako veruje u „crnu magiju“, te da „spas“ po savetu svoje koleginice Vesne Vukelić Vendi, obično traži u odlascima na molitve i liturgije u crkvi.

Poznato je da je velika prijateljica Nade Topčagić, bila i tragično nastradala pevačica „Zvezda Granda“, Jelena Jeca Marianović, koja je ubijena 2016. godine, i za čijim se ubicama i dan danas traga, a Nada je bila i jedan od svedoka u policiji.

Ime i Prezime: Nada Topčagić (rođena Senada)

Nadimak: /

Datum i mesto rođenja: 3. jul 1953. godine, Modriča, Bosna i Hercegovina

Zanimanje: narodna i folk pevačica

Visina: /

Težina: /

Facebook: https://sr-rs.facebook.com/NadaTopcagic/

Instagram: https://www.instagram.com/nadatopcagic/

Twitter: /

YouTube: /

Sponzorisano:

Loading...