Nada Macura – Biografija 2019, Visina, Težina, Godište

Svaka poznata ličnost, koja nije dospela u širu javnost zbog svog medijskog talenta, već zbog karakteristika same svoje ličnosti, ima neku svoju prepoznatljivu crtu. Dok je za neke ličnosti ta crta ekstremnija, te uključuje skandale i promiskuitet, postoje i oni koji postaju citirani među ljudima zbog svojih jednostavnih, ali upečatljivih fraza.

Za našeg intelektualnog asa, Milku Canić, to je bilo jednostavno ”Dobro veče”, ali je i nju medicinski ekspert, doktorka Nada Macura, premašila u popularnosti zahvaljujući svojim savetima, koje daje u svakom svom izveštaju tokom uključivanja u ,,Jutarnji program”.

Fraze zvaničnog portparola Hitne pomoći u Beogradu ,,Obucite se slojevito” i ,,Pijte dosta vode” već nekoliko godina unazad preplavljuju društvene mreže i proslavile su doktorku Nadu Macuru mnogo izvan granica njene ekpertize.

Loading...

Vremenom, Nada Macura je postajala sve popularnija, kako na televiziji, tako i na društvenim mrežama, da je znatno poraslo interesovanje i za njen privatni život, o kom ona svako malo, pa otkriva i nove detalje. Pa upoznajmo ovu slavnu doktorku malo bliže.

Biografija

Nada Macura je rođena 1948. godine u Vrdniku, na Fruškoj Gori, gde je odrastala u brižnoj porodici punoj ljubavi zajedno sa svojom šest godina starijom sestrom, ocem Lazarom i maćehom Ankom.

Nažalost, Nada Macura se svoje biološke majke Ljubice ne seća, zato što je Ljubici malo nakon Nadinog rođenja pronađena tuberkuloza, zbog čega je ona već nakon Nadinih navršenih godinu dana života većinu svog vremena provodila u raznim sanatorijumima, da bi na kraju 1952. godine i umrla, kada je Nada imala svega 4 godine. Po njenim rečima, verovatno je smrt njene biološke majke i jedan od glavnih razloga zbog čega se odlučila za medicinu kao svoj poziv.

Nadin otac, Lazar, se kasnije oženio gospođom Ankom, jedinom majkom koju Nada Macura poznaje, a koja se u potpunosti posvetila vaspitanju i čuvanju Nade Macure i njene starije sestre. Prema rečima same Nade Macure, njih dve su i bile razlog zbog kog gospođa Anka nije želela drugu decu sa Nadinim ocem Lazarom, jer je njih dve već videla kao svoje ćerke.

Gospođu Anku Nada Macura opisuje kao elegantnu i staloženu ženu, od koje je Nada Macura i ”pokupila” ljubav za modu i istančan ukus za detalje. Sa druge strane, Nadin otac Lazar je bio elektroinženjer, koji je bio, kako ona naglašava, germanski precizan, te je tu osobinu baš od njega i nasledila.

Od malena je Nada Macura uživala u umetnosti, naročito crtanju, kom je posvećivala sve svoje slobodno vreme, naročito kada se radilo o stripovima sa Darom Nijagarom. Pored stripova, Nada Macura je išla i na brojne literarne konkurse, a veoma je lepo slikala, te su se neki od njenih radova našli i na izložbi u kući Save Šumanovića

Osnovnu školu je Nada Macura završila u svom rodnom mestu, u Vrdniku, a, pored osnovnog obrazovanja, imala je i svoju rođenu sestru kao učiteljicu, koja ju je još i pre početka osnovne škole učila da čita i piše, a potom prešla i na učenje nemačkog jezika.

Tokom osnovne škole je na nju veoma jak utisak ostavio i njen učitelj, profesor Čipčić, inače otac naše poznate glumice Vesne Čipčić, koji je od svakog njihovog predavanja pravio lutkarsko pozorište. Po završetku osnovne škole, Nada Macura se preselila u Rumu, u kojoj je završila društveni smer u Gimnaziji.

Loading...

Posle srednje škole, uprkos činjenici da su svi Vojvođani na studije odlazili u Novi Sad, Nada Macura se odlučila za Beograd, nakon čega je prešla i u Kragujevac, u kom je počela da radi kao lekar Hitne pomoći, a potom i u Smederevsku Palanku.

Tokom ovog perioda, Nada Macura se i udala za galantnog gospodina koji je bio vojno lice.  Ipak, taj brak nije bio dugog veka. Zbog prirode njihovih poslova, Nada Macura i njen tadašnji izabranik su previše vremena provodili razdvojeni – dok je ona živela u Kragujevcu, on je bio smešten u Smederevskoj Palanci, a kada je on prešao u Beograd, ona je živela u unutrašnjosti.

Prema njenim rečima, ovo nije bio jedini razlog zbog kog se njihov brak završio razvodom. Iako su na prvi pogled izgledali kao perfektan par, ipak su imali različita interesovanja. Dok je ona suštinu nalazila u knjigama i konstantnom unapređivanju svoje karijere, njen suprug je više insistirao na luksuzu, kada bi priuštio sebi sve ono o čemu je sanjao kao mali – BMW, nov motor, jahta i tako dalje.

Osim toga, zbog zdravstvenih problema ovaj par nije mogao da ima dece, što je bila kap koja je prelila čašu. Iako se Nada Macura nadala da će u drugom braku imati više sreće, do njega nikada nije došlo.

Karijera

Iako celog svog života veliki perfekcionista, Nada Macura priznaje da je pri kraju studija malo ”skrenula sa puta”, te je imala staž apsolventa skoro 2 godine. Nakon završenih studija, Nada Macura se žustro borila da nađe posao u struci, da bi u jednom momentu imala 2 ponude za posao, od kojih je ona izabrala onu u Kragujevcu.

Loading...

Nakon izvesnog vremena, Nada Macura je prešla da živi u Smederevsku Palanku, gde je radila kao lekar, a nakon što se razvela ipak otišla u Beograd. U Beogradu se zaposlila u Hitnoj pomoći, gde je radila noćne smene, a onda upisala i specijalizaciju iz kardiologije, pod budnim okom svog mentora prof. dr. Dejana Boškovića, koju je završavala preko dana, uz posao u urgentnom centru.

1995.godine je Nada Macura, zahvaljujući učinku u svojoj struci, postala urednik naučnog časopisa ”Halo 94”, a onda sasvim slučajno upoznala novinarku drugog programa Radio Beograda. Naime, tokom jednog od dežurstava Nade Macure u Urgentnom centru, jedan od pacijenata joj je bila novinarka drugog programa Radio Beograda, koja je, fascinirana Nadom Macurom, odlučila da spoji lepo i korisno, te je Nada Macura i zvanično počela da se uključuje u radio emisije, u kojima je delila medicinske savete.

Nada Macura je svoju novinarsku ekpertizu ubrzo proširia, kada je dobila i  sopstvenu autorsku emisiju zvanu ,,Kroz otškrinuta vrata” na  Radio Novosti. U svojoj emisiji, Nada Macura je pozivala za goste najpoznatije i najcenjenije stručnjake iz raznih oblasti medicine. Sa identičnim konceptom, Nada Macura je kasnije prešla na Radio Jat, na kom je vodila emisiju ,,Kiseonik”.

Svoju karijeru kraj malih ekrana je doktorka Nada Macura započela gostovanje u emisiji ,,Viva”, kod voditelja Dragutina Gligorića, gde se, kao i uvek, bavila temama iz svoje struke. Pored toga, uključivala se u uživo programe u TV ,,Studio B”, od koje je dobila tradicionalnu nagradu ,,Naj Beograđanin”.
Kasnije se Nada Macura prebacila na RTS, odradila i nekoliko uključenja u različite emisije na TV ,,Happy”, a za to vreme se i penzionisala iz službe hitne pomoći.

Pored uživo radio i tv emisija, Nada Macura se bavila i pisanjem, te je sarađivala i sa poznatim časopisima ,,Bazar” i ,,Ana”, za koje je, kao kolumnista, davala savete iz oblasti medicine.

Doktorka Nada Macura je svoju karijeru u Hitnoj pomoći započela još 1989. godine. Posle nekoliko decenija uspešnog rada, Nada Macura se penzionisala, ali je ostala kao portparol službe Hitne pomoći u Beogradu, odakle je svakog jutra izveštavala o stanju u Hitnoj pomoći prethodne noći i davala savete svim gledaocima o tome kako da se ophode prema svom telu i zdravlju tog dana.

2018. godine je Nada Macura odlučila da ipak ne želi da joj se produži ugovor sa službom Hitne pomoći i zvanično sa RTS – a prešla da radi na TV ,,Prva”, gde se sada uključuje u ,,Jutarnji program” sa Jovanom i Srđanom. Ona je izjavila da je u kući televizije ,,Prva” dočekna kao carica,  a da Jovanu i Srđana obožava.

Pored svog novog posla, Nada Macura je odlučila i da sa jednim izvesnim gospodinom, o kom nije do sada iznosila mnogo detalja, ali ga predstavlja kao bliskog komšiju i prijatelja, da otvori i privatnu kliniku, koja će biti smeštena u velikoj kući na Dedinju. Prema njenim rečima, ona u ovom slučaju neće biti vlasnik, već će se time pozabaviti taj izvesni muškarac.

Danas Nada Macura živi na Banjici, u Beogradu, i sve svoje slobodno vreme posvećuje daljem usavršavanju, ,,Samo za svoju dušu”, te ide na masaže, na različite javne događaje i proslave i druži se sa prijateljima. Gde god da se pojavi, ova 70 – ogodišnjakinja mami poglede svojim besprekornim stilom i elegancijom.

Iako o njoj uglavnom svi imaju reči hvale, ipak i ova doktorka ima svoje ,,žute minute”, te se tako, na primer, javno prozivala sa Jelenom Karleušom, a često  se pojavljivala u informativnim emisijama vezanim za reality programe, što se njenim kolegama nikako nije svidelo. Ipak, Nada Macura ističe da se ne kaje ni zbog jednog svog postupka, te da je svaki od njih odraz njene ličnosti i ličnog stava.

Ime i prezime: Nada Macura

Nadimak: Najpoznatija doktorka u Srbiji

Datum rođenja: 1948. godina

Mesto rođenja: Vrdnik, Jugoslavija

Zanimanje: Lekar, kardiolog, kolumnista, novinar

Twitter: https://twitter.com/nadamacura

Instagram: https://www.instagram.com/_nada_macura/

Sponzorisano:

Loading...