Mitar Mirić – Biografija 2019, Visina, Težina, Godište

Mitar Mirić osvaja narodnu i turbo folk scenu već 4 decenije, a na vrhuncu svoje karijere je bio tokom 80 – ih i 90 – ih godina 20. veka, izvodeći numere ,,Jači smo od sudbine”, ,,Palim zadnju cigaretu”, ,,Grešnik” i brojne druge.

Biografija

Mitar Mirić je rođen kao Dimitrije Mirić 16. januara 1957. godine u selu Bogutovu, kod Ugljevika, u Bosni i Hercegovini. U svom rodnom kraju je završio osnovnu i srednju školu, a tu je načinio i svoje prve muzičke korake.

Mitar  Mirić je u javnosti važio za velikog ženskaroša, zbog čega je bio česta tema žute štampe. Ipak, kada je upoznao svoju sadašnju suprugu, makedonsku pevačicu Suzanu, koja od uvek važi za pravu damu, očekivalo se da će se primiriti.

Loading...

Nažalost, nakon rođenja njihove ćerke Sanje, Mitar Mirić se vratio svom starom načinu života, te se njegov brak često sveo na različite forme izvinjenja, mada je, uprkos tome, opstao.

Danas se Mitar Mirić i njegova supruga retko pojavljuju zajedno u javnosti, iako su još uvek u braku, a njihova ćerka Sanja im je podarila dvoje unučadi – Aleksandru i Mitra, sa kojima provode sve svoje slobodno vreme.

Pored toga što je oduvek važio za velikog ženskaroša, Mitar Mirić je u javnosti važio i za alkoholičara, tačnije, zbog velike ljubavi prema kvalitetnoj boci alkoholnog pića, Mitar Mirić je od strane novinara prozvan i vođom ,,Alko – klana” u beogradskim ugostiteljskim objektima ,,Slavija” i ,,Šumatovac”, u kojima je često odsedao.

Karijera

Bez obzira na njegov privatan život, karijera Mitra Mirića je zaista neosporna, a u prilog tome naročito govori vreme koje provodi na estradi, tačnije više od 40 godine.

Njegova prva singl ploča je izašla još 1875. godine, kada je Mitar Mirić napunio 18 godina, a na ovom albumu su radili velikani sevdalinki Zaim Imamović i Ismet Alajbegović Šerbo. Na ovoj ploči, koju je Mitar Mirić izdao u saradnji sa diskografskom kućom ,,Diskoton” našle su se numere  ,,Srećna s njime živiš” i ,,Od mene je ljubav jača”. NJegov sledeći singl, pod nazivom ,,Kad se spusti tiho veče”, izlazi 1976. godine u saradnji sa ,,PGP RTB” – om, a potom Mitar Mirić započinje saradnju sa diskografskom kućom ,,Diskos”, sa kojom saradnja traje sve do 1992. godine.

Naime, u saradnji sa ,,Diskosom”, Mitar Mirić objavljuje još 7 singl ploča i to: 1976. godine ,,Na rastanku nisam krio suze” i ,,Otišla si, neka ti je srećno”, 1977. godine ,,Pevajte mi pesme tužne” i ,,Navika je od ljubavi jača” i drugu sa pesmom ,,Dođoh srećan da me vidi majka”, 1978. godine ,,Okreni se, ne okrenula se” i ,,Žao mi je što te ostavih” i drugu sa pesmama ,,Nizamski rastanak” i ,,Ne zaboravi ovaj grad” i 1979. godine ,,Ne pitaj me kad ću sutra doći” i ,,Ne žali, druže, za njom” i drugu sa numerama ,,Poslednja stanica” i ,,Nisam onaj koga očekuješ”.

1979. i 1980. godine Mitar Mirić pobeđuje na festivalu ,,Ilidži”, te njegova karijera naglo kreće uzlaznom putanjom, a on nastavlja da objavljuje singl ploče, i tako 1980. godine stižu i pesme ,,Voli me danas više nego juče” i ,,Ne ostavljaj suze na mom pragu” i druga ploča sa pesmama ,,Umreću bez tebe, nevero moja” i ,,Dobra, stara čaršija”, a 1981. godine stiže i ploča sa pesmama ,,Hoću mesto u tvom srcu” i ,,Zašto se više ne viđamo, draga?”

Loading...

Te 1981. godine Mitar Mirić objavljuje i svoj prvi album, pod nazivom ,,Hoću mesto u tvom srcu”, na kom su se, pored naslovne numere, našle i pesme ,,Dan za danom, proći će godine”, ,,I meni i tebi srcu ljubav treba”, ,,Dušo moja, zoro moga jutra”, ,,Ej, mladosti, što me ostavi”, ,,Zašto se više ne viđamo, draga?”, ,,Tebi je lako da kažeš ‘Idi” i ,,Zašto me drugoj ženi dade?”

U narednih 9 godina, Mitar Mirić objavljuje još 9 albuma:

– 1982. godine album ,,Dobro jutro, rekoh zori”, na kom je nastupio i ansambl Branimira Đokića, a na kom su se našle numere ,,Dobro jutro, rekoh zori”, ,,Na kafu nam ne dolaziš više”, ,,Šta će mi krivci?”, ,,Pustite je da živi kraj mene”, ,,Ljubiću te, neće dugo proći”, ,,Doviđenja, društvo staro”, ,,Što se nisi za mene udala?” i ,,Zar sam tako brzo zaboravljen?”;

– 1983. godine album ,,U svanuće ne idem do kuće, sa pesmama ,,Hoću s tobom šaputanje na jastuku”, ,,Pogledaj u dlan”, ,,Na tvom pragu zauvek ostajem”, ,,Našao sam pravu”, ,,Ko te mazi?”, ,,Ostali su neki stari dugovi” i ,,Volim te baš takvu”;

– 1984. godine uz ansambl Branimira Đokića izlazi i album ,,Sve su iste osim tebe”, na kom se, pored naslovne numere, nalaze i pesme ,,Voli, voli samo mene”, ,,Ko o čemu, ja o tebi”, ,,Još uvek tužnih ljubavi ima”, ,,Ja sam ti Bosanac”, ,,Nemoj zbog mene da imaš problema”, ,,Ja se ženim, drugovi” i ,,Moja poslednja ljubav”.

– 1985. godine stiže i novi album Mitra Mirića, uz ansambl Tomice Miljića, pod nazivom ,,Živela Ljubav”, a na kom se, pored naslovne numere, nalazilo još nekoliko hitova: ,,Proveo bih vek sa tobom”, ,,Recite joj da je ludo volim”, ,,Kaži mami nisi više mala”, ,,Da ljubavi nema”, ,,Ljubila je prvi put”, ,,Nešto me u nemir tera”, ,,Poljubav za laku noć” i ,,Kad se drugari rastaju”.

Loading...

– 1986. godine, ponovo uz ansambl Tomice Miljića, izlazi album ,,Ne diraj čoveka za stolom”, na kom se nalaze pesme: ,,Daj, ubedi mamu”, ,,Rastaje se moja generacija”, ,,Javi se, najdraža moja”, ,,Častio bi’ sve jarane”, ,,Kad bi jastuk umeo da priča”, ,,Ne diraj čoveka za stolom” i ,,Sutra ti je rođendan”.

– 1987. godine objavljuje album ,,Ako umrem, nije mi žao”, sa numerama ,,Nemoj sebe nikom da odaš”, ,,Kaznio me život, majko”, ,,Hej, moja opsesijo”, ,,Otvorite sve kafane”, ,,Teško mi je”, ,,Lažu, lažu, zlobni ljudi”, ,,Prepoznaćeš oči, prepoznaćeš usne”, ,,Takav sam, šta mogu” i ,,Eh, da imam dva života”.

– 1988. godine izlazi album ,,Dajte mi da živim”, a, pored naslovne numere, tu su i ,,Tu mi nedostaješ”, ,,Kako da se svetim?”, ,,Ti i ja”, ,,Bojim se, ostariću sam”, ,,Zašto lažeš i sebe i mene?”, ,,Neće je vratiti suze”, ,,Pobedila je ljubav”, ,,Kad te drugi ostave” i ,,Dajte mi da živim”.

– 1989. godine objavljuje novi album, čija naslovna numera postaje veliki hit do danas – ,,Ne može nam niko ništa”, a, pored ove, na ovom albumu se nalaze i pesme ,,Slađo moja, Slađana”, ,,Tri rane na duši”, ,,Uspeo sam da preživim”, ,,Pusti me unutra”, ,,Zašto mučiš pogrešnog čoveka?”, ,,Ide mi se u kafane” i ,,Ne ljubi me u snovima”.

– 1990. godine stiže album ,,Najjači smo, najjači”, sa pesmama ,,Hoćemo li?”, ,,Posle tebe”, ,,Nemam razloga da živim”, ,,Na svadbu ću tvoju doći”, ,,Duša od čoveka”, ,,Ko je onaj mladić?” i ,,Pališ, pališ mene”.

Posle dvogodišnje pauze, Mitar Mirić objavljuje i album ,,Nepopravljiv”, ponovo u saradnji sa diskografskom kućom ,,Diskos”, a, pored naslovne numere, na ovom albumu su se našle i pesme ,,Prvi i poslednji”, ,,Kad bi’ mog’o da te kupim”, ,,Nema ništa bez Srbije i Beograda”, ,,S đavolom kule gradim”, ,,Sačuvaj ljubav za mene”, ,,Nemoj da me izbegavaš” i ,,Two hymns”.

Posle albuma ,,Nepopravljiv”, Mitar Mirić odlučuje da malo promeni izdavačku kuću, te počinje saradnju sa ,,Juvekomerc” – om, sa kojim 1993. godine snima album ,,Bog je poslao ženu”, na kom se, pored naslovne numere, nalaze i pesme ,,Devojka preko puta”, ,,Pobeg’o sam od kuće”, ,,Da li će me žaliti?”, ,,Nemoj to da mi radiš”, ,,Svi su me izdali”, ,,Život je ludnica”, ,,Devojka preko puta” i ,,Dabogda se meni vratila”.

U saradnji sa diskografskom kućom ,,PGP RTS”, Mitar Mirić 1995. godine objavljuje album ,,Dotakni me”, na kom se, pored naslovne numere, nalaze i pesme ,,Mirišeš mi na drugog čoveka”, ,,Živela ljubav”, ,,Rastaje se moja generacija”, ,,Vežite mi oči”, ,,Šta sam bogu zgrešio?”, ,,Dotakni me”, ,,Cigančica”, ,,Ako se nisi udala”, ,,Maloletnica”, ,,On mi smeta”, ,,Majevico, majko”, ,,Nađi novu žrtvu”,Nešto me u nemir tera”, ,,Živela ljubav” i ,,Ljubila je prvi put”.

Naredna 2 albuma, koja Mitar Mirić snima sa diskografskom kućom ,,Diskos”, bila su: 1996. godine – ,,Čudotvorac” i 1997. godine ,,Nisam ja osvetnik”. 1998. godine, u saradnji sa ,,ZaM, ZaM produkcijom”, Mitar Mirić objavljuje album ,,Pustolov”, a potom započinje saradnju sa ,,Grand produkcijom”, te sa ,,Grand” – om objavljuje sledeće albume: ,,Mitar Mirić” – 2000. godine, ,,Zagonetka” – 2002. godine, ,,Mitar Mirić” -2003. godine i ,,Neka puca” – 2006. godine, a potom sa ,,Vujin records”  objavljuje ,,Ličiš na sve moje bivše” – 2009. godine, sa ,,BN Music” – om ,,Nemoj da mi brojiš bore” – 2011. godine, te 2016. godine, u saradnji sa ,,Grand produkcijom” i ,,Pametnica”.

Ime i prezime: Dimitrije Mirić

Nadimak: Mitar

Datum rođenja: 16. januar 1957. godine

Mesto rođenja: Selo Bogutovo, Bosna i Hercegovina

Zanimanje: Pevač narodne i turbo – folk muzike

Facebook: https://www.facebook.com/MitarMiricOfficial/

Twitter: https://twitter.com/MitarMiricpravi

Instagram: https://www.instagram.com/mitarmiricofficial/

Sponzorisano:

Loading...