Mirko Kodić – Biografija 2019, Visina, Težina, Godište

Mirko Kodić je proslavljeni srpski harmonikaš, koji se, zahvaljujući svom talentu, iz malog mesta u okolini Svilajnca, dočepao velikih gradova i saradnje sa brojnim velikim imenima estrade, kao Što su Miroljub Aranđelović Kemiš i Šaban Šaulić.

Takođe je Mirko Kodić poznat i kao umetnik koji je otkrio Svetlanu Cecu Ražnatović, a bio je i veoma dobar prijatelj sa njenim pokojnim suprugom Arkanom.

Iako su se na estradi promolile i nove, znatno mlađe, nade harmonike, Mirko Kodić je još uvek jedan od najtalentovanijih i najtraženijih harmonikaša u Srbiji.

Loading...

Biografija

Mirko Kodić je rođen 29. novembra 1957. godine u selu Jasenovo, u blizini Svilajnca. Još od malih nogu je Mirko znao čime želi da se bavi i čim je dovoljno stasao da drži svoju prvu harmoniku u rukama, postao je učenik Vitomira Životića iz Oreovice.

Na njegov stil muziciranja je, naravno, najveći uticaj imao učitelj Vitomir Životić, koji je inače škola stila sviranja popularnog Mije Krnjevca.

Vremenom, Mirko Kodić se udaljavao od svog početnog načina sviranja harmonike, te se danas u njegovom muziciranju primećuju i primese vlaškog melosa i stila sviranja Jovice Petkovića, čime je sam stil Mirka Kodića došao do unikatnog savršenstva.

Mirko Kodić je istakao u više navrata da je izuzetno ponosan na činjenicu da je baš on otkrio Svetlanu Cecu Ražnatović i upoznao PGP RTS sa njom.

To je inače bilo u jednom restoranu, u Crnoj Gori.

Mirko Kodić je tada čuo malu devojčicu kako peva jednu od pesama Šemse Suljaković na mikrofonu, a vlasnik restorana mu je objasnio da devojčica sa svojim roditeljima ovde često letuje, te da ona povremeno pevuši na mikrofon.

Mirko Kodić je odmah uvideo Cecin potencijal, te je razmenio brojeve telefona sa njenim roditeljima, a od čelnika PGP RTS – a nije prihvatao ,,Ne!”, čak ni nakon njihove izjave da oni nisu obdanište.

Vremenom je Mirko Kodić postao i veliki prijatelj sa Arkanom, a interesantna je činjenica da je od Arkana na svadbi dobio 200.000 šilinga nakon izvedbe pesme ,,Zajdi, Zajdi”, ali da mu je kasnije te večeri novac ostavio u kazinu.

Loading...

Iako već dugo poznat javnosti, Mirko Kodić uspešno krije sva dešavanja iz svog privatnog života, te se o njemu može saznati samo ono što on doda pri nekom od intervjua, kao što je, na primer, činjenica da je srećno oženjen.

Karijera

Mirko Kodić je, pored svog velikog talenta, tokom svoje karijere imao i dosta sreće. Naime, on je svoju pevačku karijeru započeo krajem 70 – ih godina pevajući na vašarima i različitim proslavama, a odmah je imao sreću i da radi sa velikanima srpske muzike, kao što je, na primer, Miroljub Aranđelović Kemiš.

Kasnije je čak i Šaban Šaulić, koji važi za kralja narodne muzike, odlučio da baš Mirko Kodić bude u stalnom sastavu njegovog orkestra.

Pored angažovanosti kao harmonikaš, Mirko Kodić je tokom svoje karijere bio i aranžer na više albuma poznatih pevača, a na ovaj način je pogurao i poznatog makedonsko – srpskog izvođača narodne muzike, Jašara Ahmedovskog, na čijim je prvim albumima radio.

Tokom svoje dugogodišnje karijere je Mirko Kodić izdao i veliki broj albuma, počev još od 1976. godine, kada se predstavio albumom ,,Mirko Kodić i Velizar Matušić”, a ovaj album je dalje praćen i albumima ,,Kvartet Mirka Kodića i Radomira Marinkovića” iz 1977. godine, a 1979. godine je objavio i ,,Kola”, ,,Kola 2”, ,,Festival Ilidža ’79”, ,,Kvatet Mika Kodića i Radomira Marinkovića”, ,,Nova zlatna harmonika” i ,,Nezaboravne pesme”. 1980. godine Mirko Kodić objavljuje ,,Narodna kola”, a sledeće i ,,Mirko Kodić i Ljubiša Ilić Zoričino kolo”.

Loading...

Album ,,Zaljubljeno srce” Mirko Kodić objavljuje 1982. godine, a tek 1984. godine i album ,,Dijamanti”, zatim 1985. godine ,,Kobac kolo” i 1986. godine ,,Tekila sa – sa”.

Nakon albuma ,,Tekila sa – sa” iz 1986. godine, Mirko Kodić pravi četvorogodišnju pauzu u snimanju, te se vraća 1990. godine sa albumom ,,Folk Extra”.

Nakon toga objavljujje i ,,Kola 3” 1992. godine, a odmah sledeće godine i ,,Mirko Kodić – Nova kola”, ali počinje sve više da pravi razmak između albuma.

Tako njegov sledeći CD izlazi 1995. godine i nosi naziv ,,Mirko Kodić – Nova kola 2”, a CD ,,Mirko Kodić i Dalibor Marković” 1998. godine. Sledeći CD Mirko Kodić objavljuje tek 2002. godine i on nosi naziv ,,Najnovija kola”, a CD ,,Najlepša kola 2” izlazi u prodaju 2003. godine.

Poslednji CD do danas je Mirko Kodić objavio 2009. godine i on nosi naziv ,,Kola 4”.

Ime i prezime: Mirko Kodić

Datum rođenja: 29. novembar 1957. godine

Mesto rođenja: Jasenovo, Svilajnca, Jugoslavija

Zanimanje: Harmonikaš

Facebook: https://www.facebook.com/mirkokodic.jediniprofil/

Instagram: https://www.instagram.com/mirkokodic/

Sponzorisano:

Loading...