Milomir Marić – Biografija 2019, Visina, Težina, Godište

Kada se pomene novinar Milomir Marić, prva asocijacija je Happy televizija, na kojoj je on zaposlen kao glavni i odgovorni urednik, a zatim tu su i brojne emisije u kojima je on voditelj. Neke od njih su Ćirilica i Goli život.

Publika voli da prati njegove emisije ne sammo zbog interesantnih i vrlo često kontroverznih gostiju, već i zbog veoma direktnih i provokativnih pitanja koja im on postavlja.

Biografija

Milomir Mrić je rođen u Gornjem Milanovcu, u tadašnjoj Jugoslaviji, 07. 01. 1957. godine. Još kao mali, kada je imao oko pet godina, pokazao je interesovanje za čitanje, a omiljeno štivo mu je bio časopis NIN, časopis koji je njegov deda voleo da čita.

Loading...

Takođe je voleo da posle časova ode do gradske biblioteke, gde je opet voleo da čita i prelistava novine i časopise koji su dolazili iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije. Bili su tu Oslobođenje iz Sarajeva, Vjesnik iz Zagreba kao i Delo iz Ljubljane, ali i mnogi drugi.

Mao je običaj da nosi kofer sa sobom, koji je inače njegovom dedi ostao kao „uspomena“ iz zarobljeništva, a u njemu su bile knjige. Milomirov deda je imao običaj da ga vodi u hotel Šumadija, u Gornjem Milanovcu, to jest sedeli bi u bašti hotela, a mali Milomir bi čitao novine i pio sok od maline. Tada se već moglo pretpostaviti šta će biti njegova buduća profesija.

Njegov prvi tekst je objavljen u čuvenim Dečjim novinama, kada je imao oko 14 godina, a urednici ovog časopisa za decu su bili profesori Aca Lazarević i Srećko Jovanović. Sa šesnaest godina Milomir Marić je napravio svoj prvi intervju i to sa Milenkom Bojanićem, komercijalnim direktorom Zastave, koji je bio u poseti Gornjem Milanovcu. Taj intervju su objavile Takovske novine.

Danas, čuveni voditelj, publicista, novinar i TV urednik zajedno sa svojom nevenčanom suprugom, Vesnom Radusinović, našom poznatom spisateljicom, stanuje u Beogradu. Poznati par je u vezi duže od dvadeset godina, a sa njima živi i Vesnin sin, Vedran (koga je dobila iz prvog braka, kada je bila udata za kritičara Dževdeta Tuzlića).

Poznati novinar je osnovnu i srednju školu završio u Gornjem Milanovcu, a nakon toga je u Beogradu upisao Fakultet Političkih Nauka, odsek žurnalistika, na kome je i diplomirao. 1970. godine počeo je da radi u časopisu Duga, kao novinar, i to se smatra početkom njegove karijere.

Karijera

Karijera Milomira Marića je veoma bogata i osime što je radio kao novinar bio je i urednik mnogobrojnih magazina. Neki od njih su: već pomenuta Duga, Profil, Intervju, Dama. 2001. godine Milomir počinje da radi na TV BK kao glavni i odgovorni urednik. Tu je bio zaposlen sve do gašenja TV BK, 2004. godine.

Na TV Happy Milomir Marić počinje da radi 2008. godine i dan danas je glavni i odgovorni urednik ove televizije kao i TV voditelj a takođe i autor TV emisija Goli život i Ćirilica. Reality TV program Parovi je između ostalih osmislio i sam Milomir Marić. Ovaj TV program se na TV Happy emituje već par sezona, a sam Marić je bio voditelj tokom dve sezone prikazivanja Parova (III i IV).

Loading...

Pored pomenutih emisija, bio je voditelj i Jutarnjeg programa. U svojoj bogatoj karijeri Milomir beleži i članstvo u Evropskom udruženju novinara Srbije, učešće u mnogobrojnim dokumentarcima, kao što je na primer dokumentarac snimljen 2012. godine, SFRJ za početnike, a on se pojavljuje u 3. epizodi.

2012.godine je snimljena TV serija – dokumentarac, Lepi i mrtvi, a Milomir je bio scenarista i reditelj ove veoma gledane serije. Serija kroz 15 epizoda govori o životima Miška Miloševića i Stevice Markovića, dvojice Beograđana koji su tragično nastradali i takođe je opisan njihov „pohod na Zapad“.

Njihovi poznanici i prijatelji su svedočili, a takođe i pomogli u prikupljanju materijala, ne bi li se što verodostojnije prikazalo kako, zbog čega i ko ih je likvidirao.

Milomir Marić se oprobao i kao pisac, te u svojoj biografiji beleži i dve objavljene knjige. U pitanju su Deca komunizma I i II.

Prva knjiga je objavljena 1987. godine, dok je druga izdata 2014. godine. Materijal, istorijska, a vrlo često su u pitanju bila tajna, dokumenta, Marić je prikupljao i istraživao više od deset godina.

U knjigama, kako se može i pretpostaviti na osnovu naslova, govori o dobu komunizma, što je u vreme izdavanja prve knjige izazvalo burne reakcije. Druga knjiga je izdata od strane izdavačke kuće Laguna.

Loading...

Za vreme 1980 – ih, Marić je intervjuisao brojne komuniste, što mu je pomoglo u osmišljanju prve knjige. Čuveni Vladimir Dedijer mu je bio mentor u pisanju u periodu 1979. – 1986. godine.

Marićeva prva knjiga, „Deca komunizma I“ je bila izuzetno uspešna, što mu je pružilo mogućnost da gostuje u ulozi predavača na nekim od čuvenih svetskih univerziteta, kao što su Harvard, Jejl i Prinston.

Činjenica da se u ovoj knizi mogu naći ispovesti nekadašnjih funkcionera iz perioda komunizma, kao i dokumenta i arhivska građa koja nije bila svima dostupna, uspeh ove knjige nije iznenađujuć.

Tokom svog obilaska Sjedinjenih Američkih Država, Mariću se ukazala prilika da razgovara sa nekadašnjim direktorima CIA – e (obaveštajna agencija u SAD) kao i sa još nekim poznatim ličnostima u Americi. Kada se tokom devedesetih vratio u srpsku prestonicu, ponovo je postao urednik časopisa Duga.

Zanimljivo je to da je ovaj časopis bio protiv režima Slobodana Miloševića, tadašnjeg predsednika Srbije i njegov režim je samim tim često bio meta kritika koje su objavljivane u ovom časopisu. Ipak, i pored toga, u Dugi su objavljivane kolumne koje su potpisane od strane Mirjane Marković, osnivača političke stranke JUL i supruge Slobodana Miloševića.

Kontroverzno i do dan danas nerazjašnjeno ubistvo Dade Vujasinović, novinarke časopisa Duga, se desilo upravo u vreme dok je Marić radio kao urednik ovog časopisa.

2001.godine Milomir Marić je počeo da radi kao urednik BK TV, a 2008. godine postaje urednik Happy televizije.

Razlog zbog koga mnogi vole da prate njegove emisije i po čemu je on i poznat jeste to da on spada u one ljude za koje se kaže da nemaju dlaku na jeziku. Vrlo često svojim gostima postavlja pitanja koja su provokativna.

Poznato je i da je on zagovornik rialiti programa, a on to objašnjava tako što kaže da njemu starlete ne predstavljaju problem i ne smetaju mu, već su mu upravo one pomogle da shvati i razume u kakvom vremenu a i državi živimo.

Kada je jednom prilikom bio upitan zbog čega su tema njegovog pisanja a i emisija tuđi životi, Milomir je rekao, našalivši se, da njegov život nije dovoljno intrigantan niti zanimljiv da bi on bio tema, naravno još uvek, ali nekada će možda baš on biti zanimljiva tema za nčije pisanje.

Privatni život

Čuveni voditelj i novinar je u srećnom braku duže od dvadeset godina, a njegova supruga je Vesna Radusinović, naša poznata spisateljica. Pored toga što nemaju svoje dece, Milomir je veoma lepo prihvatio kao svog sina, Vesninog sina, Vedrana Tuzlića, iz prvog braka kada je bila udata za kritičara Dževdeta Tuzlića.

Vesna i Milomir Marić su se prvi put sreli u crnogorskoj prestonici. U to vreme on je u Podgoricu došao u ulozi novinara sa namerom da piše o životu omladine. Svoju, sada nevenčanu suprugu, je sreo nedaleko od pozorišta i kao pravi džentlmen, zamolio je Vesnu da je isprati do kuće. Vesna je pristala, ali postavila je i uslov. Naime, predložila je da se na oko kilometar udaljenosti od njene kuće rastanu.

Kako je Vesna Radusinović imala veoma strogog oca, sa kojim je i živela, ona je smislila priču kako je išla na pecanje na Skadarsko jezero. Nakon nekog vremena joj je dosadilo da smišlja opravdanja i da pronalazi načine kako da se izvuče, donela je odluku da se preseli u Beograd, a tamo je bio njen ujak Andrija kod koga je nameravala da stanuje. U Beogradu je završila gimnaziju, i to Zemunsku, i tačnije samo četvrti razred.

Nakon toga, Vesna Radusinović se upisuje na Fakultet Političkih Nauka, na odsek žurnalistika.

Dževdeta Tuzlića, svog prvog muža, Vesna je srela sedeći jednom prilikom u Klubu književnika. U tom trenutku bila je u više nego odličnom društvu, sa Adrijanom Videnović, Radetom Šerbedžijom i Andrejom Popovićem. Nakon nekog vremena, Vesna se udala za Dževdeta a posle toga su se preselili u Sarajevo.

Ovaj brak nije dugo trajao, tek negde oko jednu godinu, a iz već zaraćene Bosne, otišla je da živi u Nemačku. Odatle je pak zajedno sa sinom, odlučila da se vrati u Beograd. U avionu kojim su Vedran i Vesna leteli srela je upravo vlasnika BK TV, Bogoljuba Karića. On joj je dao ponudu da bude PR za BK grupu.

1997.godine Vesnin prvi brak je zvanično okončan i nakon skoro dvadeset godina ponovo je srela Milomira Marića. Milomir je čak o Vesni, a i sa namerom da je njoj i pokloni, napisao priču. Pokazao joj je priču i objasnio da je, od trenutka kada su se na oko jedan kilometar udaljenosti od njenog doma rastali one večeri u Podgorici, tragao za njom.

Vesna Radusinović i Milomir Marić za sebe kažu da su potpuno suprotni i različiti i da ih je upravo to najverovatnijeprivuklo jedno drugom i da su se zbog toga zavoleli. Njihova vanbračna zajednica je izuzetno skladna, zajedno se brinu o Vesninom sinu, Vedranu, a na pitanje zašto vezu ne ozvaniče to jest zašto se ne venčaju, oni su jednostavno odgovarali da to ne žele. Uživaju da zajedno odlaze na putovanja a jedno drugom ujedno predstavljaju najveću podršku ali i najveću kritiku.

U mnogobrojnim intervjuima koje je pravio, Milomir Marić je imao priliku da razgovara sa mnogim poznatim imenima iz sveta sporta, politike, kriminala, nauke, javnog života itd. U svojoj autorskoj emisiji Ćirilica je mnogo puta uspevao da otkrije izvesne tajne, ali i da isprovocira svoje goste.

Jednom prilikom je ratnom zločincu, Ramušu Haradinaju, uputio javni poziv da dođe i da gostuje kod njega u emisiji.

Dešavalo se i da neke ličnosti i odbiju poziv na gostovanje, iz razloga što su pitanja koja Milomir Marić postavlja izuzetno direktna i dobro osmišljena i on svojim gostima ne ostavlja prostora da pričaju nešto što su oni „nameravali“ da ispričaju, već ih on direktno navodi na ono šta on želi. Milomir važi za velikog profesionalca koji se uvek bori da dođe do istine i do pravih odgovora.

Tokom njegove dugogodišnje karijere, stekao je je i određeni broj svojih protivnika i kritičara, ali očigledno, njega to niti opterećuje niti ga to dotiče.

Datum rođenja: 07. 01. 1957.

Visina:

Težina:

Sponzorisano:

Loading...