Merima Njegomir – Biografija 2019, Visina, Težina, Godište

Merima Njegomir je jedna od najpoznatijih pevačkih zvezda sa naše estrade, te je ona školovani muzičar i vrsni interpretator i starogradskih i narodnih pesama, a na estradi ima titulu vrlo velike dame, i uvek je rado viđena gošća u raznim zabavnim TV emisijama, na svim televizijama.

Pored izuzetnih pevačkih postignuća, gde je interpretirala i stare ruske pesme i sevdalinke, te je i pevala na nekoliko stranih jezika koje tečno govori, Merima ima i nebrojene hitove, od kojih su najpoznatije pesme – „Ivanova korita“; „Ruzmarin“; „Što je lepo kad se neko voli“; „Ali pamtim još“; „Opilo nas vino“; „Kad zaškripi kapija“; „Bol bolujem“; „Zelene su oči tvoje“; „Da nije ljubavi tvoje“, i mnoge druge.

Merima Njegomir – biografija 

Poznata pevačica je rođena kao Merima Kurtiš, 9. novembra 1953. godine u Beogradu, od oca Adema i Fatime Kurtiš, i ima tri rođena brata, i dve sestre po ocu i majci.

Loading...

Merima je odrasla u naselju Kalvarija u Zemunu, te je nakon završetka osnovne škole, poznata pevačica stekla i srednje obrazovanje u Višoj turističkoj školi, sa kojom je uporedo pohađala i srednju muzičku školu „Kosta Manojlović“ u Zemunu, odsek za solo pevanje, u klasi profesorke Milice Popović.

Zanimljiva je i činjenica da je Merima svoju ljubav prema pevanju, stekla dok je kao mala slušala svoju majku koja peva uz hitove sa popularnog „Radio Beograda“, te je i sama pokušavala da uz majku peva, ali kako kaže, njena majka je smatrala da Merima uopšte nema talenta, te da stalno falšira, i da je nije podržavala u nameri da se bavi muzikom.

  1. godine, Merima se udala za svog prvog supruga Milana Njegomira, a sa kojijm je bila u braku sve do 1995. godine, i sa kojim ima tri ćerke Ljubicu, Milicu, Jelanu i jednog sina Marka.

Nakon što se razvela od svog prvog supruga, poznata pevačica je dugo bila u vezi sa poznatim biznismenom Dragoljubom Markovićem, za koga se i udala 2015. godine, ali se i od njega ona razvela nakon nepunih godinu dana braka.

Pored pevačke karijere, Merima Njegomir je angažovana i kao urednik muzičkog programa na RTS-u.

Muzička karijera Merime Njegomir – od prvih početaka do statusa velike zvezde

Svoju muzičku karijeru, pevačica je započela 1972. godine, kada je u pratnji orkestra „Citadela“, počela da nastupa u jednoj lokalnoj kafani, i to samo povremeno pevajući za svoje društvo i drage prijatelje, ali je kasnije počela i da često nastupa sa pomenutim orkestrom u poznatom restoranu „Romanitar“, kada je naučila dovoljno pesama da osmisli svoj repertoar.

Loading...

Upravo na jednom od njenih nastupa, mladu Merimu Njegomir je čuo i tadašnji urednik „Radio Beograda“, Svetomir Šešić Šele, koji ju je pozvao da za pomenutu stanicu snimi dve pesme, koje su i danas u arhivi „Radio Beograda“ – „Idem putem, pesma se ori“ i „Bisenija“.

Preokret u muzičkoj karijeri poznate pevačice, te i njen uspon, je nastao 1977. godine, nakon što je upoznala poznatog pevača Predraga Živkovića Tozovca, koji joj je komponovao dve pesme za prvi album koji je 1978. godine izdala poznata muzička kuća „Jugoton“.

Od tada, pa do danas, Merima Njegomir je snimila 24 albuma, učestvovala na preko 45 festivala u periodu od 1979. do 2011. godine (gde je osvojila prvu nagradu čak na dvadeset festivala), te je snimila i preko sto snimaka za „radio Beograd“, gde je interpretirala srpske izvorne pesme (od nekih koje su najpoznatije u njenoj interpretaciji su pesme – „Jutros mi je ruža procvetala“; kao i „Zajdi, zajdi“; „Što si leno na golemo“; „Sejdefu majka buđaše“; „Svu noć mi bilbil peva“; „Marijo, bela kumrijo“).

Takođe je poznato, da je ova pevačica, bila i ostala jedan od retkih interpretatora pesama na čak dvadeset stranih jezika – kineskom; hebrejskom; grčkom; ruskom; turskom; italijanskom; kao i na francuskom; mađarskom i engleskom jeziku.

Merima je u toku svoje karijere, održala čak tri koncerta na beogradskom „Kolarcu“ (2002.;2004. i 2015. godine), te i dva solistička koncerta u Sava Centru (2007. i 2012. godine), i koncert u „Madlenijanumu“ (2013. godine).

Nagrade koje je za svoj umetnički rad, te i doprinos očuvanju srpske tradicije i izvorne muzike i kulture, Merima dobila tokom svoje dugogodišnje karijere su – „Vukova nagrada“; te i „Zlatni mikrofon“; „Povelja udruženja muzičara džez, rok i zabavne muzike“; „Specijalna Nagrada Radio Beograda“; „Carica Teodora“; „Zlatna značka“; „Estradna nagrada Srbije“.

Solo albumi koje je snimila Merima Njegomir, u periodu od 1981. do 2016. godine, hronološki navedeni, su – „Gde ste, moji srećni dani“; „Mezimica“; „Noći jedne žene“; „Opilo nas vino“; „Da nije ljubavi tvoje“; „Zaljubljena“; „Jutros mi je ruža procvetala“; „Zbog tebe“; te i „Moj Milane“; „Gde si, dušo, gde si rano“; „Šta mi značiš“; „Tamburice, kad bi plakat’ znale“; kao i „Pamtim još“; „Bol bolujem“; „Crnogorski biseri“; „Merima Njegomir“ (kao kompilacija 1991. godine; te istoimeni album 2001. godine); „Sedam noći“; „Zapisano u vremenu“ (kompilacija hitova, 2004. godinea); „Vojvođanska bajka“; „Pesme iz Crne Gore“; „Ružo moja bela“; „Podmoskovske većeri“; „Po rastanku“ Sevdalinke“; „Magla padala v’ dolina“; „Ej ljubavi stara“ (2016. godine).

Merima je danas istaknuti estradni umetnik i dobitnica je nacionalne penzije Republike Srbije, a na RTS-u je urednik narodne redakcije, posvećene očuvanju i promociji izvorne i tradicionalne srpske muzike.

Loading...

Privatni život Merime Njegomir 

Kako je ranije i navedeno, prvi brak je Merima Njegomir imala sa Milanom Njegomirom, koji je bio visoki funkcioner Privredne komore Srbije, a za koga se udala 1979. godine, te sa njim bila u braku punih šesnaest godina, i rodila mu je četvoro dece (ćerke Ljubicu, Milicu i Jelenu, i sina Marka).

Svog tadašnjeg supruga, pevačica je napustila 1995. godine, kada je otišla sa svojim ćerkama u iznajmljeni stan, dok je sin Marko ostao da živi sa ocem. Kako bivši suprug pevačice ističe, punih deset godina nije video Merimu i svoju decu, te da ga je pevačica u toku braka i varala.

U martu 2015. godine, Merima Njegomir se udala po drugi put, i to za biznismena i vlasnika vrlo uspešne i poznate firme „Krmivo produkt“, Dragoljuba Markovića (a koji je od nje mlađi sedam godina), na intimnoj ceremoniji na njegovom velelepnom imanju u beogradskoj opštini Surčin.

Međutim, ni drugi brak poznate pevačice nije potrajao, te se i od svog drugog supruga, Merima Njegomir razvela u februaru 2016. godine, nakon nepunih godinu dana bračne zajednice.

Merima Njegomir je 1. maja 2017. godine, proslavila 45 godina pevačke karijere, ali kako kaže pored svega toga, ona je i majka i baka, te uživa da vreme provodi sa svojom decom i unucima Sonjom i Filipom, kada god za to ima prilike.

Pevačica uživa u svojoj kući na Kosmaju, gde nalazi mir od užurbanog Beograda, i u koju se preselila u martu 2016. godine, a kako kaže ima i brojne poznate komšije – Jugoslava i Elenu Karić; pevača grupe „Legende“ Ivana, kao i Nadu Momirović i Žarka Dančua, sa kojima se i redovno privatno druži.

Poznato je da se pevačica amaterski dugi niz godina bavi i tenisom, te kako kaže u ovom sportu i nalazi snagu i crpi pozitivnu energiju za stalne i brojne obaveze koje ima.

Ime i Prezime: Merima Njegomir (rođena Merima Kurtiš)

Nadimak: /

Datum i mesto rođenja: 9. novembar 1953. godine, Beograd, Srbija

Zanimanje: istaknuta estradna umetnica; pevačica narodne i izvorne muzike

Visina: 168 cm

Težina: 72 kg

Facebook: https://www.facebook.com/merima.njegomir.3154

Instagram: https://www.instagram.com/njegomirmerima/

Twitter: /

YouTube: /

Sponzorisano:

Loading...