Marinko Rokvić – Biografija 2019, Visina, Težina, Godište

Marinko Rokvić je popularni srpski folk pevač, najpoznatiji po hitovima poput ,,Ti za ljubav nisi rođena”.

Za ovog umetnika je naročito interesantno da je od malena okružen muzički nastrojenim ljudima, te je i njegov rođeni brat kao mali svirao harmoniku, a sada su ga nasledila i njegova dva sina – Marko i Nikola.

Biografija

Marinko Rokvić je rođen 27. januara 1954. godine u Bosanskom Petrovcu. Njegova porodica je živela od poljoprivrede, ali on i njegov brat nisu bili naklonjeni ovoj vrsti privrede te su se još od malih nogu, urkos strogim roditeljima, trudili da započnu svoje puteve u muzici, te su najpre počeli da aktivno učestvuju na školskim priredbama – Marinko Rokvić kao pevač i svirač različitih pesama na harmonici, dok su njegovom rođenom bratu najviše ležala kola.

Loading...

Inače, ni Marinko Rokvić ni njegov brat nisu imali učitelje harmonike ili pevanja, već su sve učili sami. Poseban talenat Marinka Rokvića je vremenom uočila i njegova sestra od strica, koja ga je posle izvesnog vremena povela sa sobom u Beograd. Tamo je Marinko Rokvić krenuo da upiše muzičku školu ,,Stanković”, ali, s obzirom na to da su svi odseci koje je on želeo bili popunjeni, mogao je da se opredeli jedino za klarinet. Umesto toga, Marinko Rokvić je na kraju upisao Elektrotehničku školu ,,Nikola Tesla” i učlanio se u KUD ,,Nikola Tesla”, u kom je nastupao kao vokal.

Nakon što je završio srednju školu, Marinko Rokvić je upisao FON i završio jednu godinu, nakon čega je odlučio da ne nastavlja sa studijama, jer nije mogao da ih uskladi sa svojom muzičkom karijerom, koja se u to vreme već uveliko zahuktavala.

U tom periodu je Marinko Rokvić već počeo da ima nastupe, na kojima je uglavnom pevao narodnu muziku, ali su ga dalja angažovanja vremenom odvela i na elitnija mesta, na kojima su gosti tražili i romantične i starogradske pesme, te je Marinko naučio i njih. U međuvremenu se i njegov brat doselio u Beograd, mada je već odustao od muzičke karijere, i njih dvojica su počeli da žive kao podstanari u Beogradu.

2 godine nakon što je započeo svoju muzičku karijeru, tačnije 1974. godine, Marinko Rokvić je dobio ponudu da snimi svoj prvi singl pod nazivom ,,Kažite mi, dobri ljudi”, a potom je nastavio da niže singlove, sve dok 1981. godine nije objavio i svoj prvi album pod nazivom ,,Ruža”.

Marinko Rokvić je služenje vojnog roka odlagao sve do svoje 27. godine, nakon čega je odmah nastavio sa snimanjima i postigao neverovatne uspehe, te počeo da odlazi na turneje, a sebi uspeo da priušti nov stan i putovanja, a, pored toga, važio je i za velikog plejboja.

1980. godine tadašnja partnerka Marinka Rokvića, Mila, ostaje u drugom stanju. Iako Marinko Rokvić nije želeo da ozvaniči njihovu vezu, prihvatio je sina Daria, koji sada nosi njegovo prezime.

Inače, Dario a svojom suprugom i sinovima Romeom i Mateom živi u Kanadi, a što češće može dolazi u Srbiju, u kojoj se uvek okuplja u porodičnom domu Rokvićevih, koji ne prave razliku između Nikole i Marka i Daria.

1984. godine Marinko Rokvić upoznaje Slavicu iz Zagreba, sa kojom se kasnije i venčava, a par dobija dva sina – Nikolu i Marka. Tokom njihovog odrastanja je Marinko Rokvić pokušao da prenese svoju ljubav prema harmonici na njih, ali su i Nikola i Marko pokazivali više strasti prema aktuelnim pesmama, kojima se i sada bave, a neretko nastupaju i sa svojim ocem.

Loading...

Inače, tokom njihovog braka se Marinko Rokvić oko odabira novih pesama uvek konsultovao sa svojom suprugom Slavicom, koja je i sama dosta medijski angažovana, a 2015. godine je objavila i knjigu ,,Danak u krvi”, koja govori o krađi beba iz porodilišta.

Iako su godinama važili za najskladniji par na estradi, 2016. godine su u javnost procurele informacije da je Marinko Rokvić imao aferu sa mnogo mlađom Makedonkom, što Slavica nikako nije mogla da mu oprosti, te je spakovala svoje stvari i preselila se kod svoje sestre. Iako se dugo Marinko nadao da će mu Slavica oprostiti i vratiti se kući, ona ipak preko ovoga nije mogla da pređe, te se iste godine par i zvanično razveo.

Karijera

Svoju, sada već višedecenijsku, karijeru je Marinko Rokvić započeo kao pevač u KUD – u ,,Nikola Tesla” u Beogradu, odakle je kasnije prešao da peva na različitim veseljima i elitnim restoranima. Već 1974. godine on objavljuje prvu singl ploču ,,Kažite mi, dobri ljudi” i ,,Samoća je moj jedini drug”, nakon čega su počele i da se nižu singl ploče sa ,,Ti si moja boginja”, Samo noći, puste noći”, ,,Oprosti mi na rastanku” i ,,Živiš sa mnom u mislima, majko” 1975. godine, pa ,,Zašto nisi žena bez prošlosti?” i ,,U lepom starom Zemunu” 1976. godine i 1977. godine ,,Momak veseljak”, ,,Lepše mi je kad ćutim i ljubim”, ,,Šumi vetar” i ,,U nekom gradu, ko zna kom”. Te 1977. godine je Marinko Rokvić imao i jedan veoma zapažen nastup na festivalu ,,Ilidža”, na kom je nastupao sa pesmom kompozitora Budimira Buce Jovanovića ,,Momak veselja”.

1978. godine Marinko Rokvić nastavlja da niže singlove ,,Para nemam da bih vino pio” i ,,Ti nisi došla”, a i opet nastupa na festivalu ,,Ilidži” sa numerom ,,Zavela me svetla velikoga grada”, te objavljuje još jednu singl ploču pod nazivom ,,Kaži zašto me ostavi” 1979. godine. I 1978. i 1979. godine Marinko Rokvić nastupa na festivalu ,,Hit parada” i to sa numerama ,,Ti nisi došla” 1978. i ,,Kaži zašto me ostavi” i ,,Nepoznati ljudi” 1979. godine.

1980. godine Marinko Rokvić ponovo nastupa na festivalu ,,Ilidži”, ovaj put sa pesmom ,,Snegovi beli opet veju”, koja ubrzo postaje i veliki hit, a potom i festivalu ,,Hit parada” sa numerom ,,Sretosmo se na raskršću tuge”.

Loading...

1981. godine izlazi i prvi album Marinka Rokvića, koji nosi naziv ,,Ruža”, sa pesmama ,,Ne mirujem danju, noći”, ,,Želeo sam ljubit te u belom”, ,,Sam u sobi u dalekom svetu”, ,,Ako me još voliš”, ,,Možda smo se sreli, al’ poznali nismo”, ,,Kakva si to žena?”, ,,Snegovi beli opet veju” i ,,Da nije ljubavi”.

1982. godine je Marinko Rokvić učestvovao na još 2 festivala i to: festival ,,Ilidži” sa pesmom ,,Odlazi jedno leto” i ,,Hit paradi”, sa pesmom ,,Na raskršću”. Te godine izlazi i njegov drugi album ,,Prva ljubav”.

1983. godine Marinko Rokvić objavljuje i treći album pod nazivom ,,Da volim drugu ne mogu”, a sa istoimenom pesmom učestvuje i na ,,Hit paradi”.
Sledeće godine se pojavljuje na još 2 festivala: ,,Hit parada”, sa numerom ,,Kako da dođem na svadbu tvoju” i festivalu ,,MESAM” sa pesmom ,,Potražiću oči nešto zelenije” i objavljuje svoj 4. album pod nazivom ,,Kako da dođem na svadbu tvoju”.

1985. godinu je u karijeri Marinka Rokvića obeležio album ,,Samo me potraži”, a 1986. godine je bio naročito vredan, te je učestvovao na ,,Hit paradi” sa numerom ,,I pijan i trezan za tebe sam vezan”, objavio 2 albuma – ,,U tebi ljubav buduću vidim” i ,,Podeli sa mnom dobro i zlo” i kompilaciju ,,Najveći hitovi”.

1987. godine Marinko Rokvić je objavio album ,,Žena za sva vremena”, a potom i ,,Ljubav stara srce para”, kao i album ,,Sevdalinke” 1988. godine, a učestvovao je i na festivalu ,,MESAM” sa pesmom ,,Ljubav stara srce para”. 1989. godine izlazi njegov album ,,Živela ti meni”, a tada je učestvovao i na festivalu ,,MESAM” sa pesmom ,,Ne dao Bog”.

Nakon trogodišnje pauze, Marinko Rokvić objavljuje album ,,Bez tebe”, dok na ,,Hit paradi” učestvuje sa pesmom ,,Posle tebe”, a onda učestvuje i na festivalu ,,Moravski biseri” i to 4 godine za redom – 1993. godine sa pesmom ,,Prevareno srce moje”, 1994. godine sa pesmom ,,Dođe vreme”, 1995. godine predstavlja pesmu ,,Prokockaću ostatak života” i 1996. godine sa pesmom ,,Ostariću misleći na tebe”, a te godine je učestvovao i na festivalu ,,MESAM” sa numerom ,,Gde je jelek, anterija”. U međuvremenu je snimio i 3 albuma – ,,Nismo mi anđeli” 1994. godine, ,,Zbogom ženo, nevernice lepa” 1995. godine i ,,Što nisi tuđa” 1996. godine.

Sledeći albumi Marinka Rokvića izlaze 1998. godine i nosi naziv ,,Sunce i zora” i ,,Možda će ti ljubav zatrebati nekad”, a on nastupa na još 2 festivala – ,,Moravski biseri” sa ,,Oprosti mi ženo” i festival u Banja Luci sa pesmom ,,Rođen sam tamo”.

Naredni albumi koje objavljuje Marinko Rokvić bili su ,,Rođena si da bi bila moja” 2000. godine i ,,Pravo na ljubav” 2001. godine, nakon čega objavljuje kompilaciju ,,Najvećih hitova” 2002. godine, a zatim i album nazvan jednostavno ,,Marinko Rokvić” 2003. godine. 2006. godine Marinko Rokvić učestvuje na ,,Grand festivalu” sa pesmom ,,Život moj”, a za to vreme pravi dužu pauzu između snimanja.

Poslednji album za sada Marinko Rokvić objavljuje 2008. godine i taj album nosi naziv ,,Gatara”, nakon čega Marinko počinje da objavljuje isključivo singlove i to:

2010. godine – ,,Mašala” i ,,Salaši”
2013. godine – ,,K’o oluja”
2015. godine – ,,Ponos”
2016. godine ,,Prsten” i ,,Što si meni, tebi nisam ja”

Inače, Marinko Rokvić se 1983. godine pojavio i u kultnoj seriji ,,Kamiondžije opet voze”, u kojoj je otpevao pesmu ,,Divne imam komšinice”.

Svojim koncertom održanom u ,,Sava centru” u Beogradu 2015. godine je Marinko Rokvić obeležio 40 godina svoje karijere.

Ime i prezime: Marinko Rokvić

Datum rođenja: 27. januar 1954. godine

Mesto rođenja: Bosanski Petrovac

Zanimanje: Pevač narodne muzike

Sponzorisano:

Loading...