Kemal Monteno – Biografija 2019, Visina, Težina, Godište

Kemal Monteno će zauvek ostati upamćen kao jedan od najemotivnijih pevača sa prostora bivše Jugoslavije, koji je svojim pesmama i neverovatnim glasom obarao sa nogu tokom čak 50 godina duge karijere, a postao je uzor svim mladim nadama srpske pop scene.

Njegov bogati muzički opus je zapravo za svačiji ukus, a imao je i talenta za pisanje i komponovanje, zbog čega je mnogo pesama napisao i za svoje drage kolege sa muzičke javne scene.

Ono što malo ko zna jeste da je Kemal Monteno kao mali želeo da postane fudbaler, što bi nas, po svemu sudeći, zakinulo za jednog velikog muzičkog asa.

Loading...

Biografija

Kemal Monteno je rođen 17. septembra 1948. godine u Sarajevu, u nekadašnjoj Jugoslaviji, kao dete iz mešovitog braka Italijana i Muslimanke.

Njegov otac, Osvaldo, je za vreme Drugog svetskog rata došao u Sarajevo, gde se zaljubio u Kemalovu majku Bahriju i tu ostao da živi. Inače, sa očeve strane Kemal Monteno ima stariju polusestru Danijelu.

Tokom svog odrastanja, Kemal Monteno je pripadao siromašnijem staležu. Njegovi roditelji su bili zaposleni na stadionu ,,Koševo”, a živeli su u barakama, te je Kemal Monteno najviše bio okružen ciganima, pored kojih se i zaljubio u muziku u tolikoj meri.

Istina je, ustvari, da je Kemal Monteno kao mali sanjao da jednoga dana postane poznati fudbaler, ali zbog loših ocena u školi nije mogao da uđe u tim, zbog čega je vremenom odustao od ove odluke.

Kemal Monteno je počeo još kao mali da peva za sebe, a njegov talenat je tokom školovanja primetio i njegov razredni starešina, koji ga je i prijavio na njegovo prvo takmičenje mladih amatera, na kom je odneo pobedu.

Učešće na ovom takmičenju je Kemalu Montenu dalo vetar u leđa da nikako ne odustaje od muzike, a neke od svojih najlepših pesama je napisao tokom služenja vojnog roka.

1967.godine je Kemal Monteno upoznao Branku, u koju se smrtno zaljubio i sa kojom je ubrzo započeo vezu, a oar se venčao 3 godine kasnije i dobio ćerku Adrianu, a nakon godine i sina Đanija.

Tokom svog života je Kemal Monteno često umeo da izjavi kako je njegova supruga Branka bila inspiracija za neke od njegovih najlepših ljubavnih pesama. Kemal Monteno je čak dočeka i unučiće – Lajlu, rođenu 1993. godine, i Loru, rođenu 1995. godine.

Loading...

Kemal Monteno i njegova supruga Branka su uvek važili za jedan od najskladnijih parova javne scene, a tokom svoje 5 decenija duge karijere Kemal Monteno nikada nije bio tema žute štampe.

Najteži period u svom životu Kemala Montena je započeo tokom raspada Jugoslavije, kada je bio pod velikim stresom zbog ratnog stanja. Ubrzo nakon završetka rata mu je dijagnozovan dijabetes, praćen ozbiljnim problemima sa bubrezima i srcem.

21.januara 2015. godine je objavljeno da je velikan jugoslovenske muzičke scene, Kemal Monteno, umro u svojoj 67. godini. Sahranjen je u Aleji velikana u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, a ispraćen je melodijom jedne od svojih najvećih hitova – ,,Sarajevo, ljubavi moja”.

Karijera

Kemal Monteno će ostati večn upamćen po svom anđeoskom glasu, talentu i svom stasu kojim je odisao na sceni, uspevajući da svojoj publici prenese sve emocije pesme.

Pored pevanja, Kemal Monteno je bio i tekstopisac, kompozitor, kantautor i šansonjer.

Loading...

Njegove pesme su obavijene njegovim emotivnim lirskim pečatom, protkane kombinacijom bosanskih sevdalinki i italijanskih kancona.

Glavni motiv njegovih pesama je čista ljubav, ponekad slatka, ponekad gorka, ali večna.

U svojim pesmama je često koristio isti motiv, ali ga je retko ponavljao, već je uspevao da ga pretače u različite varijante, dobijajući na različitosti, ali vodeći računa o jednostavnosti izraza.

Tokom svoje dugogodišnje kaijere Kemal Monteno nije samo ostao upamćen kao kompozitor, već i tekstopisac i kompozitor više dela svojih kolega pevača, sa kojima je radio više iz zadovoljstva, nego sopstvene koristi.

Tako se njegov duh može osetiti i u pesmama Olivera Dragojevića, Nede Ukraden, Arsena Dedića, Zdravka Čolića, za kog je napisao numere ,,Gori vatra” i ,,Sinoć nisi bila tu”, a interesantno je i da je Kemal Monteno napisao i najveći hit grupe Index – ,,Bacila je sve niz rijeku”.

Profesionalnu muzičku karijeru Kemal Monteno započinje učešćem na festivalu ,,Vaš šlager sezone” u Sarajevu, na kom je učestvovao sa pesmom ,,Lidija” i osvojio prvo mesto, a već 1970. godine je sa svojim velikim prijateljem Davorinom Popovićem pevao Josifu Brozu Titu tokom njegove posete Bugojnu.

Iste godine izlazi i prva ploča Kemala Montena, na kom su se nalazile pesme ,,Sviraj, gitaro moja” i ,,Još juče smo bili sretni” i učestvuje na ,,Festivalu omladine” u Subotici, sa pesmom ,,Jedne noći u decembru”.

Inače, od pobede na festivalu ,,Vaš šlager sezone” 1967. godine, pa sve do ,,Festivala omladine” 1970. godine, Kemal Monteno je učestvovao na 4 festivala i to na ,,Jugoslovenskom izboru za pesmu evrovizije” i ,,Festivalu omladine” 1967. godine sa pesmom ,,Poklonjeni cvet”, a 1968. godine je opet okušao sreću na ,,Jugoslovenskom izboru za pesmu Evrovizije”, sa pesmom ,,Kad se vratiš kući”, i ,,Festivalu omladine” sa numerom ,,Više ne postojiš”.

U periodu od 1971. godine do 1973. godine je Kemal Monteno učestvovao na festivalu ,,Vaš šlager sezone” i to 1971. godine sa numerom ,,Sviraj mi o njoj”, 1972. godine sa numerom ,,Laž” i 1973. godine sa numerom ,,Dušo moja”.

1973.godine Kemal Monteno objavljuje svoj prvi album, koji nosi naziv ,,Muziko, ljubavi moja”, a sledeći objavljuje 1975. godine – ,,Žene, žene”.

Dalje, hronološkim redom, Kemal Monteno objavljuje albume: ,,Moje pesme, moji snovi” – 1977. godine, ,,Za svoju dušu” – 1980. godine, ,,Dolly Bell” – 1981. godine, ,,Uvjek ti se vraćam” – 1984. godine, ,,Moje najdraže pjesme” – 1985. godine, ,,Romantična ploča” – 1986. godine, ,,Kako da te zaboravim?” – 1987. godine, ,,Hvala svima – Kemo i prijatelji” – 2000. godine, ,,Dunje i kolači” – 2004. godine, ,,Samo malo ljubavi” – 2009. godine i ,,Šta je život” – 2013. godine.

Kemal Monteno ima i nekoliko poznatih dueta – ,,Ovako ne mogu dalje” sa Danijelom Martinović, ,,Nije vredno, sine moj” sa Dušanom Svilarom, ,,Daleko” sa Borisom Novkovićem, ,,Nije htjela” sa Oliverom Dragojevićem, ,,Sofra” sa Hankom Paldum, ,,Ni u tvome srcu”, ,,Majske kiše” sa grupom ,,Teška industrija” i mnogi drugi.

Tokom svoje karijere, koja je trajala nešto kraće od 50 godina, Kemal Monteno je učestvovao na velikom broju festivala, najčešće na festivalima:

,,Vaš šlager sezone” i to sa numerama: 1967. godine ,,Lidija”, 1971. godine ,,Sviraj mi o njoj”, 1972. godine ,,Laž”, 1973. godine ,,Dušo moja’, 1974. godine ,,Pahuljice moja”, 1975. godine ,,Znam sve o tebi”, 1976. godine ,,Sarajevo, ljubavi moja”, sa kojom je i odneo pobedu na ovom festivalu, ,,1977. godine ,,Ljubavna bol”, a 1978. godine na festivalu ,,Vaš šlager sezone” nastupa sa svojim svevremenskim hitom ,,Nije htjela”, a zatim je 1980. godine učestvovao sa pesmom ,,Za tvoju dupu” i 1981. godine sa ,,Tebi je lako”, 1982. godine ,,Dolly Bell”, 1983. godine ,,Vrijeme kiša”, 1987. godine ,,Živjela sloboda” i 1980. godine sa numerom ,,Kako da te zaboravim?”.

,,Split”, počev od 1976. godine, kada je nastupio sa numerom ,,Hiljade belih marama”, 1977. godine ,,Cvite bili iz đardina”, 1978. godine  ,,Sunce djetinjstva”, a 1979. godine je na ovom festivalu nastupio sa 2 numere – ,,Adriana, Adriana” i ,,Bracera”, te 1980. godine ,,Zvono mog detinjstva”, 1981. godine ,,Pričaju stare none”, 1983. godine ,,Dobra večer uzorita”, 1984. godine sa numerom ,,Produži lađo”, 1995. godine ,,Zaboravi”, 1997. godine ,,Kad ja ne mogu”, 2005. godina ,,Da je moja mandolina znala”, 2010. godine sa pesmom ,,Pođimo opet stazama sreće” i 2013. godine sa numerom ,,Dalmacijo, kućo moja stara”.

Pored festivala ,,Vaš šlager sezone” i ,,Split”, Kemal Monteno je učestvovao i na drugim festivalima – ,,Festival omladine” u Subotici”, ,,Opatija”, ,,MESAM”, ,,Beogradsko proleće”, ,,Festival u Zagrebu”, ,,Karnevalfest” u Cavcatu, ,,Makfest”, ,,Festival u Slavoniji”, ,,Šibenik”, te ,,Hrvatski radijski festival”, ,,Sve naše godine”, ,,Najlepše ljubavne pesme”, ,,Tulum za dušu”, ,,Festival u Dubrovniku”, ,,Melodije Mostara” i ,,Sunčane skale”, koji je ujedno i poslednji festival na kom je Kemal Monteno učestvovao.

Te 2013. godine je, zajedno sa grupom ,,Teška industrija”, otpevao pesmu ,,Majske kiše”, sa kojom su odneli zajedničku pobedu.

Ime i prezime: Kemal Monteno

Datum rođenja: 17. septembra 1948. godine

Mesto rođenja: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Zanimanje: Pevač, šansonjer, tekstopisac, kompozitor, kantautor.

Sponzorisano:

Loading...