Jovan Perišić – Biografija 2019, Visina, Težina, Godište

Poznati jugoslovenski pevač, Jovan Perišić, poreklom je iz Bosne i Hercegovine, a njegove pesme pripadaju uglavnom narodnom i folk žanru.

Među najpoznatijim hitovima Jovana Perišića, svakako treba istaći pesme „Treća smena“ i „Crno oko“.

Priča o njegovoj diskografiji, kao i o njegovom privatnom životu i biografiji, je ono o čemu će biti reči u nastavku ovog teksta.

Loading...

Biografija

Jovan Perišič je rođen u Ribniku, Bosna i Hercegovina, (nekada je ovo mesto pripadalo opštini Ključ), 3. oktobra 1972. godine. Pravo mesto rođenja ovog pevača je u stvari selo koje se nalazi u blizini Ribnika, naime u Gornjim Vrbljanima.

Godine 1991. Jovan se doseljava prvo u Beograd, a nakon toga, već 1992. godine, seli se u Novi Sad. U sedištu Vojvodine, Jovan Perišić ubrzo i otpočinje svoju pravu muzičku karijeru.

Od početka karijere, Jovan se može pohvaliti sa 7 snimljenih albuma, na kojima se nalaze mnogobrojni hitovi, popularni među njegovom vernom publikom. Kao najslušaniju Jovanovu pesmu treba izdvojiti numeru „Moje najmilije“, koju je snimio 2007. godine.

Današnje mesto prebivališta Jovana Perišića je Temerin, stupio je u bračne vode i dobio troje dece i kad god ugrabi priliku, on ode u posetu svojoj rodnoj Bosni i Hercegovini.

Jovan se vrlo retko pojavljuje u medijima, ali i pored toga, on je jedan od najtraženijih pevača sa ovih prostora, te je tako veoma zauzet nastupima, kako u ovom regionu, tako i u inostranstvu, odnosno zemljama dijaspore i u njima uživa jako veliku popularnost.

Muzička karijera

Jovan Perišić se na estradi nalazi već skoro 26 godina, a, kako je već rečeno, svoje prve nastupe imao je u Novom Sadu, gde je otpočeo svoju karijeru pevajući po klubovima.

Posle nekoliko godina nastupanja po raznim diskotekama, klubovima i kafanama, što u našoj zemlji, to i po okolnim zemljama, a i inostranstvu, Jovan Perišić snima svoj prvi album.

Loading...

Kao prekretnica njegove karijere svakako je bio susret sa pevačem Bajom Malim Knindžom, danas Jovanovim dobrim prijateljem.

Na jednoj svadbi u Dvorovima kod Bijeljine, 1997. godine, Baja je zapazio Jovana, svidelo mu se kako peva i sve se završilo time da mu je Baja pomogao da snimi taj prvi album.

Iste godine, Baja Mali Knindža je, shvativši njegove pevačke kvalitete, preporučio Jovana i Siniši Kajmakoviću, koji je tada bio na čelu diskografke muzičke kuće „Renome“, sa sedištem u Republici Srpskoj. Prvi album Jovana Perišića nosi naziv „Zbogom lažne ljubavi“, a na pesmama sa ovog albuma su radili upravo Baja, a i Dragan Stojković Bosanac.

Ovaj album, snimljen upravo te 1997. godine, je doneo ogroman uspeh za Jovana Perišića. Osim pesme „Zbogom lažne ljubavi“, po kojoj je album i dobio ime, nalazi se još devet pesama: „Pomozi mi Bože“, „Fatalna žena“, „Ožiljci“, „Nemojte me zvati“, „Ja noćas plaćam sve“, „Sestro moja“, „Samo jednom srce voli“, „Tu na srcu mom“, kao i pesma „Tamna strana mog života“.

1999.godine, Jovan Peišić izdaje svoj drugi solo album koji nosi naziv „Čovek kafanski“. U dodeli nagrada za folk album godine Republike Srpske, upravo ovaj album, već iste godine odnosi nagradu. Pesme koje su se našle na ovom albumu su: „Treća smena“, „Crno oko“, „Božija kazna“, „Bez tebe je vreme stalo“, „Otrovna strela“, „Još uvek te volim“, „Šta li mi to radiš“, „O, da li znaš“, „I zanesen tom lepotom“ i „Neko ima sve“.

Veliki uspeh koji je postigao sa ova dva albuma, zatekao je i samog Jovana, koji nije bio potpuno svestan toga što se dešavalo. Brojni pozivi koje je dobijao kako bi nastupio u emisijama koje su se prikazivale na TV „BN“, kao i na „PIM“, a ujedno i mnogobrojni nastupi koje je Jovan imao svakog vikenda, pokazao mu je da pored velike popularnosti, ovaj posao nosi i velika odricanja i konstatan napor. Nagradu „Zlatni melos“ za pevača godine, Jovan Perišić je dobio iste, 1999- godine, a na muzičkom festivalu „Moravski biseri“ dobio je još jednu nagradu i to u kategoriji „Nove nade“.

Loading...

Iako je bio prebukiran sa nastupima širom zemlje i u okolini, a povremeno i nastupima u TV emisijama, iako po tome nije popularan iz razloga što ne voli da se eksponira, Jovan Perišić 2001. godine uspeva da snimi svoj treći solo album, pod nazivom „Sve ću da razbijem“.

Na ovom albumu našle su se pesme: „Lutalica“, „Miris zavičaja“, „Nagorkinjo vilo“, „Ne vraćaj me, srce moje“, „Rekao sam zbogom, a ne doviđenja“, „Ostala si u mom srcu“, „S’ tobom je najbolje“, „Pahuljo bela“ i „Dva kofera“.

Naredni, četvrti album Jovana Perišića, izlazi 2004. godine (na kome se nalazi 7 pesama), a nakon toga 2007. godine i peti, koji važi i za jedan od najpopularnijih do sada i koji se zove „Dolazim“ i na kome se upravo i nalazi najpopularnija Jovanova pesma „Moje najmilije“. Upravo je ova pesma, te iste godine, proglašena „folk hitom godine“.

Osim ovog velikog hita, kao i naslovne pesme, nalazi se još 6 numera.

Dve godine diskografske pauze koje je Jovan napravio sve do 2009. godine, bila je prouzrokovana brojnim nastupima. Ali, upavo 2009. godine izlazi njegov naredni album, pod nazivom „Poleti ljubavi“.

Ovaj album je Jovan snimio za „BN music“ i postao je jedan od najslušanijih. Pored istoimene pesme, na albumu se našlo još 7 pesama.

Ponovna dvogodišnja pauza se završila sa duetom „Prijatelju moj“, koji je Jovan Perišić snimio zajedno sa grupom „Bota i dijamanti“. Nakon ovog dueta, snima i svoj šesti po redu album, 2011. godine, koji nosi naziv „Znaš me, znam te“. Na ovom albumu je još 6 pesama.

Svoj poslednji po redu, sedmi solo album, Jovan Perišić izdaje za „Grand produkciju“ 2013. godine. Taj album koji se zove „Kako je, tako je“ nosi sa sobom još 8 hitova.

Ovaj popularni pevač oduvek kao jedinog muzičkog uzora navodi Šabana Šaulića, poznatog i kao „kralj narodne muzike“. Jovan Perišić je u Banja Luci, 2013. godine održao svoj veliki solistički koncert.

Privatni život

Kako je Jovan uvek zauzet zbog brojnih nastupa, zbog čega važi i za jednog od najzaposlenijih na našoj estradi, a i činjenica da ne voli previše da se eksponira i priča o svom životu, javnost, a i sam Jovan je bio šokiran izjavom Darije Rajković, učesnice jedne od sezona popularnog reality programa „Parovi“.

Naime, ona je dala izjavu da je sa 16 godina ostala u drugom stanju i to upravo sa Jovanom Perišićem. U daljem navođenju ona kaže da njihovog zajedničkog sina, koga inače pevač ne želi da prizna, sama izdržava i podiže.

Ovu priču je Jovan oštro demantovao, naglašavajući pritom da je sve to veoma negativno uticalo na njegovu karijeru, a takođe i da mu je uzburkalo stabilan porodični život, te i da Dariju Janković uopšte ne poznaje.

Jovan Perišić danas živi u Temerinu u svojoj porodičnoj kući zajedno sa suprugom i dva sina i ćerkom. Uživa u popularnosti koju je godinama sticao i naporno radi na svom najnovijem albumu.

Visina:

Težina:

Datum rođenja: 3. oktobar 1972. godine

Sponzorisano:

Loading...