Jelena Karleuša – Biografija 2019, Visina, Težina, Godište

Samoproklamovana DIVA, Jelena Karleuša, važi za jednu od najkontroverznijih, ako ne i najkontroverzniju estradnu umetnicu na našim prostorima, koja ne prestaje da iznenađuje publiku od svog prvog pojavljivanja na malim ekranima, pa sve do danas. Kao ćerka poznate radio voditeljke Divne Karleuše, Jelena je od malena bila obasipana ljubavlju i pažnjom, ali i naučena kako je moć govora najmoćnije sredstvo protiv ljudske vrste, te se njime rado koristi već godinama.

Iako mnogi tvrde da je rok zapravo žanr kom je trebalo da se okrene, Jelena Karleuša je ipak odlučila da je njen pravi poziv pop – folk strana, koja ju je čak dovela toliko daleko da je poznata i van Balkana, te su je tako pre par godina u inostranim listovima i portalima proglasili srpskom Lady Gagom, što je našoj pevačici izuzetno imponovalo.

Kako je napredovalo vreme, tako je napredovala i Jelena u svojim muzičkim ostvarenjima. Od ranijih hitova poput ,,Dolari, marke, lire”, Jelena je prešla na savremenu mešavinu popa, folka i elektro muzike, koju je među prvim pevačima dovela u Srbiju.

Loading...

Kao da njene pesme i spotovi nisu bili dovoljno kontraverzni, Jelena Karleuša je iznenadila javnost i udajom za Duška Tošića, koji je deceniju i po mlađi od nje, a kom je kasnije rodila i 2 ćerke – Atinu i Niku, a mala od skandala još uvek krasi naslovne stranice žute štampe i trač – portala, te je tako 2019. godina u Srbiji započeta aferom Karleuša – Vranješ, zbog kojeg se sada implicira i da bi lako mogla da naruši brak Jelene Karleuše.

Biografija

Jelena Karleuša je rođena 17. avgusta 1978. godine u Beogradu, kao plod velike ljubavi radio voditeljke Divne Karleuše i policijskog inspektora i instruktora nautičkih sportova Dragana Karleuše. Kao njihovo jedino dete, Jelena Karleuša je uživala svu pažnju svojih roditelja, koji su zbog nje čak i nakon razvoda nastavili da žive zajedno i zajedno se brinu o Jeleni, kako bi osigurali da ona živi u jednom zdravom porodičnom okruženju i odrasta u lepo vaspitanu i savesnu ženu.

Kao mala devojčica, Jelena Karleuša je više uživala u društvu odraslih, pored kojih je mogla da nauči nove stvari i nauči mnogo o bontonu, te nikada nije obrukala svoje roditelje kada bi je odveli negde u goste.

Sa druge strane, kada bi se našla u društvu svojih vršnjaka, Jelena Karleuša navodi da se osećala kao vanzemaljac među kokoškama. Umesto toga, često je provodila vreme u brzoj vožnji bicikla i penjanju po drveću, u kom je bila toliko vešta, da je uobrazila i da ima neke natprirodne moći.

Čak i pre početka osnovne škole, Jelena Karleuša je zahvaljujući svom ocu ubrzo savladala skijanje na vodi i ronjenjem, a uz nadzor roditelja je često istraživala i podvodni svet Jadranskog mora. Pored toga, obožavala je pse i mačke, te joj se rodila i želja da jednog dana otvori azil.

Ipak, njena želja da se bavi pevanjem se javila još u vrtiću, kada je uvidela da najviše uživa da igra i peva, a da joj njeni drugovi i drugarice iz obdaništa rado glume publiku i aplaudiraju joj, te je bila neizmerno srećna kad joj se ova želja ispunila već sa 17 godina.

Osnovnu školu je Jelena Karleuša završila u rodnom Beogradu, a navodi se da je samo školovanje shvatala previše ozbiljno, te joj nije bilo previše vremena potrebno da uči kući, s obzirom na to da je pomno pratila svako predavanje, te je svaki kraj godine završavala sa odličnim uspehom.

Tokom odrastanja, njena majka, Divna Karleuša ju je učila da uvek kaže ono što misli, bez obzira na posledice, zbog čega Jelena Karleuša i nije bila naročito omiljena u društvu tokom osnovne škole, mada je to nije naročito potreslo.

Nakon završetka osnovne škole, Jelena Karleuša je upisala Zemunsku gimnaziju, a uporedo sa gimnazijom je pohađala i muzičku školu, u kojoj je svirala flautu i bila član hora.

Loading...

Dok je poslovni život Jelene Karleuše išao uzlaznom putanjom, na ljubavnom planu dugo nije blistala. Najpre je započela vezu sa Zoranom Davidovićem – Ćandom, za kog je bila i verena, ali ih je razdvojio anonimni napadač, koji je brutalno ubijen, a kom je ona posvetila pesmu ,,Balada za Zorana”.

Nakon što se barem delimično oporavila, Jelena Karleuša je započela vezu sa Bojanom Karićem, koja je krunisana brakom 23. septembra 2004. godine, ali se on okončao posle svega 3 meseca, a Jelena Karleuša je izjavila da nije mogla više da trpi torturu Bojanove porodice, naročito njegove majke, kojoj nije smeo da se suprotstavi.

Posle razvoda, Jelena Karleuša se izvesno vreme zabavljala sa biznismenom Vladanom Marićem, ali je ipak videla proslavljenog fudbalera Duška Tošića kao svoju srodnu dušu, te je ovaj par stao pred matičara 28. juna 2008. godine, nakon čega je dobio i ćerku Atinu 7. septembra 2008. godine, a tačno godinu dana kasnije, 7. septembra 2009. godine i ćerku Niku. Iako važe za jedan od najskladnijih parova estrade, početkom 2019. godine je ovaj par zatresao skandal nakon što je fubaler Ognjen Vranješ objavio navodne prepiske između njega i Jelene Karleuše, koje otkrivaju njihovu aferu.

Jelena Karleuša je na estradi poznata i kao ,,Mala od skandala”, te često ulazi u konflikte sa drugim javnim ličnostima, a najpoznatiji je njen konflikt sa Svetlanom Ražnatović Cecom, sa kojom je ranije bila prateći vokal bivšoj misici i pevačici Jugoslavije, Slavici Tripunović u pesmi ,,Pusti me”, ali je kasnije Jelena zaratila sa Cecinim suprugom Arkanom, pa su od tad i ove umetnice na ratnoj nozi.

Loading...

Uprkos svemu, Jelena Karleuša je poznata i kao veliki humanitarac i kao gej aktivista, zbog čega je čak i brojna publika, koja ne sluša inače njenu muziku, poštuje.

Karijera

Od malih nogu je Jelena Karleuša počela da naginje ka muzici, što su primetili i članovi njene porodice, ali i velika imena naše javnosti, sa kojima je njena majka, Divna Karleuša, bila u kontaktu.  Već kao đak osnovne škole, Jelena je postala član hora, uporedo svirajući flautu, a kasnije se izvesno vreme bavila i manekenstvom.

Karijera profesionalne pevačice Jelene Karleuše je započeta davno, još pre njenog 18. rođendana. Naime, 1994. godine Jeleni je Zoran Tutunović, inače poznati srpski kompozitor i tekstopisac, predložio da snimi jednu njegovu pesmu, za koju je on radio aranžman. Jelena Karleuša je rado pristala na ovaj predlog i tako je 1995. godine snimila svoju pesmu ,,Ogledalce”, za koju je tekst pisao Dragan Brajović.

Kako Jelena Karleuša nije imala potrebnih 20.000 maraka za izdavanje svog prvog albuma, Jelena Karleuša je bila primorana da angažuje menadžera i izbor je pao na Zorana Bašanovića. Pošto je uvideo njen potencijal, Zoran Bašanović je uložio svoj novac, kako bi Jelena Karleuša snimila svoj prvi kompakt – disk ,,Ogledalce” u saradnji sa diskografskom kućom ,,Diskos”, a na kom su se, pored istoimenog hita, našle i numere ,,Gde smo pogrešili?”, ,,Da mi nisi drag”, ,,Biću tvoja”, ,, Lagao si, lagao”, ,,Najbolja drugarice”, ,,Suze devojačke” i ,,Dala sam ti noć”. Jelenin prvi album je prodat u tiražu od čak 100.000 primeraka, a list Sabor, inače najtiražniji list u to vreme, prognozirao je Jeleni Karleuši veliku karijeru, uz naslov ,,Zvezda je rođena”.

Već 1996. godine Jelena Karleuša je snimila nov album ,,Ženite se momci”, u saradnji sa PGP RTS – om, koji je naročito karakterističan po tome što je, tokom snimanja istog, prvi i poslednji put neko drugi birao pesmu umesto Jelene Karleuše, ali je i on prodat u više od 100.000 primeraka. Pored toga, album ,,Ženite se momci” je bio i ostao jedini Jelenin album, na kom je numera ,,Ženite se momci”, koji je i njen jedini turbo – folk hit. Pored nje, na ovom albumu su se našle i numere ,,Hoću sa tobom”, ,,Tvojom ulicom”, ,,Ne mrzim te ni sad”, ,,Moji drugovi”, ,,Sad smo stranci postali”, ,,Mogu biti pamuk”, ,,Sad nam”, za koju je tekst napisao bosanskohercegovački muzičar Dino Merlin, a naknadno je otpevala i hrvatska pevačica Ivana Banfić, i ,,A sada idem”, koju je snimila sa Galetom.

Mlada Jelena je 1997. godine izdala album pod nazivom ,,Veštice, vile”, kojim je već sa 19 godina pokazala da će sve češće šokirati masu svojom pojavom. Ovaj album, rađen u saradnji sa ,,ZAM” produkcijom, kao omot je imala Jeleninu obnaženu fotografiju, na kojoj je rukama prekrila grudi. Na njemu su se, pored istoimene numere, našle i ,,Ko ovu dramu režira?”, ,,Antihrist”, ,,Oko crno”, ,,Grom nek’ ubije”, ,,Cicija”, ,,Košuljica” i ,,Zemlja se zaustavlja”, a prodat je u preko 150.000 primeraka.

Jelenin četvrti, i najvažniji album u njenoj karijeri, koji ju je digao u zvezdano nebo je izdat 1998. godine i nazvan je jednostavno ,,Jelena” i prodat je u više od 300.000 primeraka. Na njemu su se našle numere ,,Jelena”, ,,Žene vole dijamante”, ,,Kume”, Sudbinu poreci”, ,,Žena zmija”, ,,Ne veruj ženama”, ,,Kraljica i sluga” i ,,Zar sam to zaslužila?”. Inače, njena pesma ,,Žene vole dijamante” je zapravo prepev pesme ,,Şımarık”, velikog hita turskog pevača Tarkana. Iste godine, van albuma, Jelena Karleuša je objavila i duetsku numeru sa kolegom Dejanom Milićevićem, pod nazivom ,,Preživeću”.

1999.godine izlazi Jelenin nov album ,,Gili, gili”, koji naglo postaje veliki hit na skoro svim radio – stanicama širom Srbije, a, pored nje na ovom albumu su se nalazile i numere ,,Oro osmoro”, ,,Trauma”, ,,Zamena za ljubav”, ,,Beznadežan slučaj”, ,,Sve joj moje daj”, ,,Naša žena” i ,,Lepa mlada”. Ovo je inače prvi i jedini album koji je Jelena Karleuša do danas snimila za ,,Grand” produkciju, mada još uvek sarađuje sa ,,Grandom” na raličitim projektima, mada je izvesno da, barem što se promocija i odabira pesama tiče, Saša Popović i Jelena Karleuša nisu mogli naći zajednički jezik. Album je prodat u neverovatni 250.000 primeraka, a Jelena je krenula sa promocijom albuma. Međutim, u to vreme Jelena je bila verena za Zorana Davidovića – Ćandu, koji je baš tokom njene promocije brutalno ubijen na autoputu Beograd – Zagreb. Skrhana ovom vešću, Jelena Karleuša je odlučila da prekine sa promocijom albuma i na kratko se povuče iz javnosti.

Već sledeće godine je Jelena Karleuša odlučilla da prekine pauzu i u izdanju sa ,,Best records” – om je izdala sledeći album pod nazivom ,,Za svoje godine”, zahvaljujući kom od izdavača dobija nagradu za prodat tiraž od 200.000 primeraka za samo godinu dana. Pored istoimene numere ,,Za svoje godine”, na ovom albumu su se našle i numere ,,Bye, bye”, ,,Pa naravno”, ,,Bezobrazna”, ,,Nije ona, nego ja”, ,,Pregorela”, ,,Ludača”, koja je postala megahit, te je Jelena Karleuša te godine dobila i nagrade za najbolji album godine, te hit godine, spot godine i pevačicu godine. Na ovom albumu, u znak sećanja na pokojnog verenika Zorana Davidovića – Ćandu, Jelena Karleuša je na album ,,Za svoje godine” dodala i numeru ,,Balada za Zorana”.

1999. godine je Jelena Karleuša izašla sa još jednom inovacijom, a to je bio singl ,,Don’t speak”, obrada istoimene pesme popularne grupe ,,No Doubt”, za potrebe tada popularne emisije ,,Za milion godina”.

Album ,,Ludača” iz 1999. godine je definitivno za Jelenu Karleušu otvorio mnoga vrata. Nakon njegove objave iste godine, hitovi su se pročuli čak i van granica Srbije, te je Jelena Karleuša postala zapažena čak i u Grčkoj. Tamošnji vlasnik izdavačke kuće ,,Heaven muzic”, Todoris Kirjaku, pozvao je Jelenu Karleušu 2001. godine sa predlogom za saradnju. Njihova ideja je bila da Jelena Karleuša snimi jedan maksi singl, na kom će se naći 4 pesama otpevanih na engleskom jeiku i da od nje naprave internacionalnu zvezdu.

Na albumu ,,Samo za tvoje oči” je radio širok tim ljudi, na čelu sa kompozitorom Phoebusom, koji je radio aranžmane, i Marinom Tucaković, koja je pisala tekstove za nove numere. Za ovaj album je srpska izdavačka kuća ,,BK sound” izdvojila 250.000 maraka za licencu, a na promociji je radio veliki broj ljudi. Nakon dugo očekivanog objavljivanja, album ,,Samo za tvoje oči” je ugledao svetlost dana, a Jelena Karleuša je postigla do tada najveći komercijalni uspeh.

Na ovom albumu su se našle i numere ,,Manijak”, ,,Manijak (remix version by Valentino)” ,,Radoznala”, ,,Ne, ne, ne”, ,,Moj dragi” i 4 prerade –  ,,Pazi se”, inače obrada pesme Despine Vandi ,,A pa pa” iz 1999. godine, ,,Samo za tvoje oči”, prerada pesme Despine Vandi ,,Gia” i 2001. godine, ,,Zar ne?”, prerada pesme Despine Vandi ,,To Allo Miso” iz 1997. godine i  ,,Još te volim”, prerada pesme Despine Vandi ,,Ipofero” iz 2000. godine.

Ovaj album Jelene Karleuše je doživeo neverovatan uspeh, a pesma ,,Manijak” se nekoliko meseci uzastopno ponavljala za vreme Jutarnjeg programa BK televizije, a bila je praćena pesmama ,,Moj dragi”, ,,Zar ne?” i ,,Samo za tvoje oči”. Ipak, saradnja Jelene Karleuše i izdavačke kuće ,,Heaven music” nije dugo potrajala. Naime, kao što se da primetiti iz prethodno rečenog, 4 pesme sa novog albuma Jelene Karleuše su bile prerade grčke estradne zvezde Despine Vandi, koja je u to vreme pravila pauzu u svojoj karijeri zbog nekih privatnih problema. Ipak, posle izvesnog vremena se vratila na scenu, a izdavačka kuća ,,Heaven music” je podlegla pritisku, te je Jelena Karleuša na kraju raskinula ugovor sa istom.

Nakon raskida sa izdavačkom kućom ,,Heaven music”, Jelena Karleuša je napravila 3 – godišnju pauzu između objavljivanja albuma, a za to vreme je odlučila da se prijavi na ,,Beoviziju” 2004. godine sa pesmom ,,Moli me”. Te godine, Jelena Karleuša je u očima publike i medija bila jedan od najvećih favorita, ali je, tokom glasova, od osmočlanog člana žirija Jelena Karleuša samo od jednog od njih dobila poene, zbog čega je ovo takmičenje završila tek na 11. mesto. Iako je, pored simpatija publika, bilo i onih koji su uputili kritike na neke aspekte njene izvedbe, ipak su se svi složili da bi Jelena Karleuša na takmičenju ovog tipa napravila sjajan šou.

8.album Jelene Karleuše izlazi 2005. godine i nosi naziv ,,Magija”. Prema statistikama, ovo je njen najuspešniji album prema broju hitova. Na ovom albumu su se našle i numere ,,Da te nisam prevarila”, ,,Nisi u pravu”, ,,Ide maca oko tebe”, ,,Sve je dozvoljeno”, ,,Krađa”, te dva dueta – sa Sašom Matićem ,,Ne smem da se zaljubim u tebe” i sa Marcusom ,,Moli me”. Na ovom albumu Jelene Karleuše se našla i numera ,,Slatka mala”, za koju je snimljen i poseban spot, u kom Jelena Karleuša, kao modna ikona, igra pored 3 transvestita, čime je odmah dobila i status gej ikone, a koju je kasnije kontinuirano potvrđivala svojom neprestanom borbom za prava i zaštitu lica LGBT populacije.

Pored ovih numera, na albumu ,,Magija” se našla i numera ,,Upravo ostavljena”, koja je ujedno i njena prva elektropop numera, koja će dalje odrediti tok njene karijere. U spotu za ovu numeru je Jelena Karleuša po prvi put nosila kožne kostime, a kasnije se tako oblačila u skoro svim svojim spotovima. Pored toga, dotakla se i religioznih motiva, najpre igrajući se sa Biblijom, a urađena je i fotomontaža nje na krstu.

Uprkos tome, 2005. godina je Jeleni Karleuši donela nagrade za album godine, hit godine, pevačicu godine, duet godine i nagradu ,,Beogradskog pobednika” za najbolju pevačicu godine.

Jelena Karleuša započinje 2006. godinu obradom pesme ,,Šta to beše ljubav?” sa Nenadom Čankom, ali ova obrada nije naročito zaživela, mada se na YouTube – u mogu naći inserti.
2007. godine Jelena Karleuša najavljuje nov album nastupajući u emisiji ,,Grand show” sa novom pesmom ,,Kazino”, koja je neverovatnom brzinom postala hit 2007. godine. Ipak, album pod nazivom ,,JK Revolution”, koji je ova pesma najavljivala, je izašao tek februara 2008. godine, a posle samo mesec dana od objavljivanja, objavljeno je da je ovaj album prodat u tiražu od 400.000 primeraka. Na albumu ,,JK Revolution” su se našle numere ,,Jedna noć”, ,,Ko ti to baje?”, ,,Testament”, ,,Saki”, ,,Pamet u glavu”, ,,Mala”, ,,Mala (Teatro Mix)” i pesma ,,Tihi ubica”, praćena upečatljivim spotom u saradnji sa ,,Visual infinity”, a koji je izazvao brojne polemike, jer je sniman i u Karlovačkoj gimnaziji. Spot je premijerno prikazan 24. januara 2008. godine na TV ,,Pink”.

2009.godine Jelena Karleuša izdaje novi CD u saradnji sa ,,City Records” – om, koji se sastojao od 2 diska sa 35 njenih najvećih hitova od početka karijere. Album je nazvan ,,The Diamond Collection” i samo za ove prilike odrađena je i nova verzija pesme ,,Zamena za ljubav”, a paralelno sa njom je Jelena Karleuša snimila i duet sa Galetom pod nazivom ,,Mani se”.

2010.godine je Jelena Karleuša odlučila da isproba malo drugačiji pristup svojoj muzici i samom prikazu. Najpre je svoju najnoviju numeru ,,Insomnija” premijerno izvela u Velikom bratu, a potom održala koncert 15. maja 2010. godine pod nazivom ,,All about DIVA”. Ovaj koncert je održan u Beogradskoj areni, a tom prilikom je Jelena Karleuša izvela svoje stare pesme sa novim aranžmanom. U novembru iste godine, Jelena Kareluša je objavila i DVD sa koncerta, na kom se nalaze i otpevani hitovi u remixovanim verzijama, a za sve to je Jelena Karleuša od izdavačke kuće dobila i plaketu za platinasti tiraž DVD – ja.

Januara 2011. godine je Jelena Karleuša premijerno u emisiji Ognjena Amidžića predstavila i svoj novi singl ,,Muškarac koji mrzi žene” i to hologramskom projekcijom, što je bila inovacija u ovom delu Evrope.

Inspirisana numerom iz indijskog filma ,,DUm Dum Mast Hai”, Jelena Karleuša snima novi singl pod nazivom ,,Nova religija”, koji je premijerno izvela 26. juna 2011. godine iznenadivši sve gledaoce trbušnim plesom.

17.juna 2012. godine Jelena Karleuša objavljuje i novi album pod nazivom ,,Diva”, čiji je prvi tiraž od 150.000 primeraka prodat za svega 1 dan. Inače, reklamna kampanja za ovaj album je izazvala brojne kontroverze, s obzirom na to da u prvoj Jelena Karleuša melje mozak u blenderu, a u drugoj se obesila. Na ovom albumu su se našle numere ,,Sodoma i Gomora”, duet sa Tečom ,,Krimi rad”, ,,So”, ,,Pucaj u ljubav”, ,,Mikrofon”, ,,Savršen zločin”, ,,Insomnia”, ,,So”, ,,Duboko ranjena”, ,,Nova religija” i ,,Muškarac koji mrzi žene”.

18.aprila 2013. godine je Jelena Karleuša zajedno sa Tečom i Nešom objavila numeru ,,Ferrari”, koja je doživela veliki uspeh, a 15. juna iste godine Jelena Karleuša održava koncert na Ušću ispred 40.000 posetilaca, a posle ovog koncerta ju je muzički portal ,,Music Celebration” napisao članak o Jeleni Karleuši, u kom su je nazvali gej ikonom, srpskom Madonom i ustima istine.

Posle koncerta na Ušću, Jelena Karleuša je napravila višegodišnju pauzu u snimanju pesama, ali je ostala povezana sa svojim brojnim fanovima preko društvenih mreža, na kojima često komentariše ljude iz javne scene, ali i događaje, a na Instagramu njeni fanovi konstantno prate njen životni i modni stil.

U više navrata smo Jelenu Karleušu čuli kako izjavljuje da je trenutno zabranjena na TV ,,Pink”, zbog čega je kasnije prešla na TV ,,Prva”, gde je septembra 2015. godine postala i članica žirija ,,Zvezda Granda”.

Nakon četvorogodišnje pauze, Jelena Karleuša je 28. juna 2017. godine u finalu emisije ,,Zvezde Granda” predstavila 2 nova dueta – ,,Ostavljam te” sa Azisom i ,,Bankina” sa Acom Lukasom, čime je najavila izlazak novog albuma. Krajem jula iste godine, na internetu se pojavio i snimak u trajanju od 1 minuta i 40 sekundi Jeleninog dueta sa Sajsi MC pod nazivom ,,Izabrane pevaljke”.

Aprila 2018. godine, uprkos brojnim nesuglasicama, Jelena Karleuša nastupa kao gost na koncertu Dare Bubamare, a krajem decembra i kao gost u pesmi ,,Marihuana” grupe Miligram, zajedno sa reperom Surreal – om, u kom skreću pažnju na upotrebu marihuane u medicinske svrhe.

U januaru 2019. godine na TV ,,Pink”Jelena Karleuša spektakularnim nastupom na ceremoniji dodele muzičkih nagrada premijerno prikazuje pesmu ,,Lajk”, koja je posvećena svim medijima i njenim anti – fanovima, a iste večeri dobija i nagradu za kolaboraciju godine za pesmu ,,Bankina” sa Acom Lukasom.

Ime i prezime: Jelena Karleuša

Nadimak: Jeca, ”Diva”

Datum rođenja: 17. avgust 1978. godine

Mesto rođenja: Beograd, Srbija

Zanimanje: Pop – folk pevačica

Visina: 180 cm

Težina: 60 kg

Facebook: https://www.facebook.com/jkdiva

Twitter: https://twitter.com/karleusastar

Instagram: https://www.instagram.com/karleusastar/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCqKHkTrbNpONTLMAW0pdxKg

Sponzorisano:

Loading...