Izvorinka Milošević – Biografija 2019, Visina, Težina, Godište

Izvorinka Milošević je jedna od najpoznatijih pevačica srpske ali i vlaške izvorne i narodne muzike na našim prostorima, a široj javnosti se često predstavlja i interpretacijama pesama rumunskog i bugarskog melosa.

Izvorinka Milošević – biografija 

Poznata pevačica je rođena kao Fntinjora Fnta Lunga, 19. januara 1954. godine u Kučevu u Istočnoj Srbiji, te je po poreklu Vlahinja, a deda joj je bio Vlajko Lugonji, a baba Stojna je bila rusaljka.

Nakon Drugog svetskog rata, Izvorinkin deda je promenio svoje prezime u Milošević, te iako je otac poznate pevačice bio Viktor Lunga, ona je po polasku u školu promenila svoje ime tačnije „prevela ga na srpski jezik“, i tako postala Izvorinka, a uzela je i prezime Milošević.

Loading...

Pre osnovne škole, sa samo šest godina, Izvorinka je išla u takozvanu „pripremnu školu“, kako bi savladala srpski jezik, a onda je nakon završenog redovnog osnovnog obrazovanja, u Požarevcu i upisala najpre srednju saobraćajnu školu, a zatim i Višu ekonomsku školu, i to takozvani drumski smer, pa je poznata pevačica po obrazovanju ekonomista.

Za vreme svog školovanja, Izvorinka je pevala u KUD „Požarevac“, a sa tadašnjom najboljom drugaricom, pevačicom Gordanom Gocom Stojičević, nakon nebrojenih priredbi i pevačkih takmičenja, učlanila se u poznatu grupu „Đerdani“, koju je vodila Mira Vasiljević.

Danas Izvorinka Milošević ima iza sebe 20 albuma, uloge u filmovima, jedan reality šou, i svoje najveće bogatstvo, sina Davida sa kojim živi u beogradskom naselju Dorćol.

Kako ponosno ističe, oduvek se borila za vlašku kulturu i tradiciju, te je postala članica udruženja „Georgina“, koje je osnovano u negotinu, i okuplja pripadnike ovog posve zanimljivog naroda.

Muzička karijera Izvorinke Milošević – autobiografska pesma „Ja Vlajna, a ti Srbijanac“? 

Kako je napred i navedeno, Izvorinka je svoju muzičku karijeru započela u grupi „Đerdani“, gde je pevala punih godinu dana, te je daleke 1975. godine sa grupom za PGP RTB snimila i singlove „Šumadija u jesenje dane“ i „Prevarena, ostavljena“.

Svoju solističku karijeru, Izvorinka Milošević je započela još davne 1971. godine, kada je za tada vrlo popularni PGP RTB snimila ploču „Vlaške pesme“, da bi već naredne 1972. godine, izdala svoju drugu ploču „Pepeljuga“.

Za istu izdavačku kuću PGP RTB, pevačica je 1974. godine snimila i svoj treći album „Žoake žoku n’ pojence“, a potom je prešla u kuću „Diskoton“ za koju je snimila dve singl pesme, i to 1975. godine – „Vatrenica“ i „Igra kolo“, pa je već 1976. godine prešla u „Jugoton“, i izdala opet dva singla – „Kasno je za sve“ i „Zar tako, dušo Radoje“.

Loading...

Već naredne 1977. godine, popularna pevačica se ponovo „vratila“ u PGP RTB, te snimila ploču „Noću ga sanjam, majko“; naredne 1978. godine je dodala prezime svoga muža, te kao Izvorinka Milošević Blam, objavila album „U tebe sam zaljubljena“, a naredne 1979. godine i ploču „Slatka tajna“.

Nejveći uspeh je poznata pevačica postigla kada je 1981. godine otpevala i snimila pesmu veoma poznatog kompozitora, Milutina Popovića Zahara, koja se zvala „Ja Vlajna, a ti Srbijanac“, i koja se danas smatra najvećim i najlepšim hitom Izvorinke Milošević, ali i njenom svojevrsnom auto-biografskom numerom.

Od 1981. godine do danas, Izvorinka Milošević je izdala još oko 14 albuma, te je sarađivala sa najvećim imenima iz sveta estrade, kao što su kompozitori Ljubo Kešelj; Zahar; Vukas; kao i mnogi drugi.

Izvorinka i danas aktivno nastupa u zemlji i regionu, a često gostuje u inostranstvu, gde ide i na razne festivale izvorne muzike.

Poznata pevačica je učestvovala i u reality programu „Dvor“, koji se emitovao na TV „Pink“, i gde je ostvarila prijateljstvo sa poznatom pevačicom Bebi Dol.

Privatni život Izvorinke Milošević 

Sa svojih sedamnaest godina, 1971. godine, Izvorinka se udala za tada poznatog džez muzičara Mihaila Mišu Blama, koji je bio čelista Narodnog orkestra RTS-a, ali i sin poznatog muzičara, Rafaela Blama, koji je upravo i bio jedan od osnivača Narodnog orkestra Radio Televizije Srbije.

Loading...

Svoje prvo dete, Izvorinka je izgubila u šestom mesecu trudnoće, pa je zbog toga drugu trudnoću koja je takođe bila označena kao „rizična“, svih devet meseci „održavala“ u GAK „Višegradska“ u Beogradu, gde je rodila svog sina Davida.

Izvorinka se od svog supruga Miše Blama, razvela posle 17 godina braka, kada je sin David imao svega osam godina.

Inače, Mišina rođena sestra je poznata srpska glumica Nada Blam, sa kojom je i danas Izvorinka u odličnim odnosima.

Sin poznate pevačice, david Blam, nije krenuo stopama svojih roditelja, te iako je stekao osnovno muzičko obrazovanje, po završetku niže muzičke škole, on je ipak odlučio da upiše Fakultet za poslovne studije, na kome je uspešno i diplomirao.

Izvorinka danas živi sa svojim sinom i ljubimcem rase maltezer, koji se zove Beba, a ima i mačku Cicu, te i ribice i terasu prepunu cveća, u stanu u vrlo lepom delu Dorćola u Beogradu, te se često druži sa svojom prijateljicom Gordanom Gocom Stojićević, koju poznaje još iz školske klupe.

Ime i Prezime: Izvorinka Milošević (rođena kao Fntinjora Fnta Lunga; udata Blam)

Nadimak: Izi

Datum i mesto rođenja: 19. januar 1954. godine, Kučevo, Istočna Srbija

Zanimanje: pevačica srpske, rumunske i vlaške narodne izvorne muzike; istaknuti estradni umetnik

Visina: /

Težina: /

Facebook: https://www.facebook.com/izvorinka.miloseviciziii

Instagram: https://www.instagram.com/_izvorinka_milosevic_izi/

Twitter: https://twitter.com/blamizi

YouTube: /

Sponzorisano:

Loading...