Indira Radić – Biografija 2019, Visina, Težina, Godište

Indira Radić je jedna od najpoznatijih pevačica pop-folk i narodne muzike na našim prostorima, te je prepoznatljiva po specifičnoj boji glasa i po svojoj pesmi je dobila nadimak „žena zmaj“.

Indira Radić – biografija 

Poznata pevačica je rođena u okolini Doboja, u selu Dragalovcu u Bosni i Hercegovini, 14. juna 1966. godine, a od oca Živka koji je bio visoki komunistički funkcioner u tadašnjoj Jugoslaviji, i od majke Rose koja je bila domaćica.

Indira je ime dobila po indijskoj premijerki Indiri Gandi, čijom je politikom i radom otac poznate pevačice bio oduševljen, te njeno ime u prevodu na srpski znači „cvet cvetova“.

Loading...

Osnovnu školu je poznata folkerka završila u susednom mestu Stanari, koje se nalazi na oko 5 kilometara od njenog rodnog sela, te je potom upisala i završila srednju medicinsku školu u Doboju, pa je kratko vreme i radila kao medicinska sestra u bolnici u Zagrebu.

Muzički talenat i ljubav prema pevanju, roditelji Indire radić su primetili od njenih malih nogu, te su je pak i vodili na razna muzička takmičenja, a 1985. godine, ona je proglašena za „prvi glas Doboja“.

Svoj prvi amaterski pevački nastup, Indira je imala na jednom svadbenom veselju 1976. godine, kada je gostima otpevala pesmu Kemala malovčića „Neverice moja, vrati mi se“, a potom se 1991. godine prijavila za takmičenje pevača amatera, koje je organizovao tadašnji Radio Sarajevo ali iako je ušla u finale, dalje takmičenje je prekinuto zbog početka ratnih dešavanja.

Pevačica je tada odlučila da počne da nastupa po kafanama i veseljima, te i brojnim muzičkim manifestacijama, a od svojih honorara koje je zaradila, obezbedila je sebi i svojim roditeljima mogućnost da se presele u Beograd.

Indira se sa svojim prvim suprugom upoznala kao vrlo mlada, te je iste 1991. godine u Beogradu rodila sina Severina Radića, koga je otac tada odveo u Bosnu, i kako pevačica kaže ona nije ništa znala o svom jedincu punih šest meseci, te kada se suprug sa detetom vratio u Beograd, ona je od njega 1996. godine i odlučila da se razvede.

Muzička karijera Indire Radić 

Svoj prvi album, poznata pevačica je snimila 1992. godine, te se ta godina ujedno i smatra pravim početkom njene muzičke karijere, a manje je poznato da je ona sama u svoju ploču uložila tadašnjih 20 hiljada maraka, te je album „Nagrada i kazna“, postigao dobar prijem kod publike, a na njemu su se našle i hit pesme – „Iskreno mi kaži“; „Pamtimo ovo veče“; „Suze moje“.

Već 1993. godine, pevačica snima novi album za „Južni vetar“, u kome je predstavljena kao nova mlada nada, te je preuzela slavu poznatijoj koleginici Dragani Mirković, koja je bila jedna od vrlo velikih i prvih zvezda ove diskografske kuće.

Loading...

Na pomenutom Indirinom albumu, našle su se numere – „Poljubi me i videćeš“; „Tužna vrbo“; „Suzo moja“; „Ti si moj“; „Sto godina sreće“; „Sunce u daljini“, i mnoge druge pesme.

  1. godine, izlazi poslednji Indirin album za „Južni vetar“, sa pesmama – „Evo ti ruka, vodi me“; „Moja će te ljubav stići“; „Oči moje što ste zaplakale“; „Ugasi me“; „Gde si sada“; „Zašto sam se rodila“; „Zaljubljena u momka dva“; „Još te pamte moje ruke“.

Već naredne godine, Indira je izdala svoj album za PGP RTS, te joj je ta 1995. godine sa novim i albumom i diskografskom kućom, donela popularnost u zemlji i regionu, a najpoznatije pesme su bile – „Idi iz života mog“; „Hoće mi se hoće“; „Ti si isti kao ostali“; „Hiljadu noći“; „Sve da volim ona me učila“ (koja je ujedno izazvala i velike kontroverze, jer je imala vrlo nacionalistički tekst).

  1. godine, poznata pevačica ponovo menja produkcijsku kuću, te album snima za „ZAM“, a i ovaj album je jedan od njenih najuspešnijih u karijeri, jer su na njemu pšraktično sve numere postale veliki hitovi koji se rado i danas slušaju – „Krug“; „Da kamen zaplače“; „Nevero“; „Sin“; „Otišo si ostala sam“; „Opasno je opasno“; „Ujed za srce“, kao i duetska hit pesma sa pokojnim Ninom Rešićem „Srebrna duga“ (a čiji je autor bio Halid Muslimović).

Nakon ove ploče i velikog uspeha koji je postigla, pevačica je održala veliki broj koncerata i u zemlji i inostranstvu, a posebno veliki uspeh je imala u Nemačkoj i Sloveniji, te je odlučila da za potrebe turneje potpuno promeni imidž i da iz skromne brinete postane „fatalna plavuša“.

  1. godine, Indira ja nastavila saradnju sa Sašom Popovićem i Lepom Brenom, koji su bili vlasnici „ZAM“-a, te je snimila album „Izdajnik“, sa hitovima kao – „Grom“; „Pogledaj me sad u oči“; „Osvetnica“; „Ni dani ni noći“.

Naredne 1998. godine, izašao je i novi album poznate pevačice, koji je i njen u tom periodu do 2000. godine, najuspešniji solo album, a skoro sve numere su postale veliki hitovi – „Spakuj svoje stvari“; „Majko“; „Decembar“; „Crne zore“; „Junačko srce“; „Srce puno otrova“.

Indira je 2000. godine prešla u „Grand produkciju“, koja je kao novoosnovana muzička kuća, okupila velika estradna imena, ali se njena dva albuma iz 2000. i 2001. godine,“Milenijum“ i „Gde ćemo večeras“, nisu ostvarila sa uspehom koji je bio očekivan, te su se samo par pesama izdvojile kao hitovi – „Popij jednu“; „Ko je ona žena“ (koja je bila i Indirin najveći hit sa ova dva albuma) ; „Prevaranti“; „Ne boli to“; „Život ide dalje“.

Već 2003. godine, Indira snima album koji je njeno jubilarno deseto izdanje, i gde je u saradnji sa Alenom Islamovićem (nekeda pevačem „Bjelog dugmeta“), otpevala i duetsku numeru „Lopov“, koja se smatra njenim najvećim hitom u dosadašnjoj karijeri, jer je prevedena na čak tri jezika, a autor teksta je bila marina Tucaković.

Loading...

Za pomenutu numeru „Lopov“, Indira je dobila 2003. godine i nagradu za „hit godine“, kao i za „hit meseca, a tada popularna mobilna melodija sa muzikom iz ove pesme, „preuzeta“ je preko milion puta.

  1. godine, Indira Radić snima hit album „Zmaj“, koji je jedan od najpoznatijih albuma u njenoj akrijeri, te predstavlja i svojevrsni iskorak iz dotadašnjeg uobičajenog folk zvuka, pa je Indira i prva pevačica koja je počela da peva u takozvanom pop-folk žanru.

Pored naslovne numere „Zmaj“, veliki broj pesama sa ovog Indirinog albuma je ostvario izuzetnu popularnost, a posebno u Bugarskoj i Grčkoj, gde su i prepevane na ova dva jezika, i to su hitovi – „Bio si mi drag“; „Moj živote dal’ si živ“; „Tetovaža“ i „Nisam sumnjala“.

Naredni album „Ljubav kad prestane“, koji je plava pevačica snimila 2005. godine, bio je manje uspešan od prethodnog, ali je imao još veći pop prizvuk, a najzapaženije numere su bile pesme „Maline“; „April“; „Hvala što nisi“; „Sedam smrtnih grehova“, a za pesmu „April“ je pevačica dobila nagradu „Zlatni melos“, za hit godine.

  1. godine, Indira izdaje album „Lepo se provedi“, a gde obnavlja svoju saradnju sa poznatim pevačem Alenom Islamovićem, u duetskoj numeri „Imali smo, nismo znali“, a pored ove numere najveći hitovi su bili „Ne dolaziš u obzir“; „Halo srce gde si“ i „Uzvodno od ljubavi“.

Iste godine Indira je imala turneju po Sloveniji i Hrvatskoj, a dala je i intervju za londonsku radio stanicu BBC, i postala prva pevačica sa ovih prostora koja je bila zvezda zbog pop-folk zvuka koji je preferirala u svojim pesmama.

  1. godine, izašao je i album „Heroji“, sa kojim se Indira na neki način vratila u vreme svoje najveće popularnosti i oživela staru slavu, a najpoznatije numere su bile – „Pije mi se pije“; „Na trapezu lokalnog cirkusa“; „Hajde sestro“ (duet sa Ksenijom Pajčin); „Ako me zavoliš“ i „Ovaj život čas proleti“.
  1. godine Indira je u Osijeku dobila nagradu za najbolju pevačicu na „Folk paradi“, a iste godine je snimila i dva singla – „Živim da živim“ i „Pusti me“.

Naredne 2010. godine, Indira jesnimila dva singla „Proslaviću kraj“ i „Jednom se samo živi“, te je otišla na turneju po Americi, sa Tifom i Alenom Islamovićem, a koja je bila veoma uspešna, i gde je pevala u Čikagu, Njujorku, Detroitu i Atlanti.

  1. godine, izašao je Indirin petnaesti album „Istok, zapad, sever, jug“, na kome je imala pak i duetske numere sa „Crvenom jabukom“; Dženanom Lončarevićem; „Lexington bendom“; te sa Azisom; Alenom Islamovićem i Romanom, ali je ipak uspeh albuma ostao u senci skandala, kada je najveću medijsku pažnju i veliki podsmeh javnosti privukla pesma „Marija“, koju je Indira tad otpevala sa Stankom Marinkovićem, koji je srpski pevač koji radi i živi u Francuskoj.

Od 2012. godine pa do danas, Indira je snimila nekoliko kompilacija, te uradila i neke singlove i duetske numere, a osvojila je i brojna priznanja za svoj pevački rad i hitove koje je snimila.

Privatni život Indire Radić 

Kako je i ranije navedeno, iako se o životu poznate pevačice vrlo malo zna u medijima, jer je pak ona vrlo povučena i nije sklona skandalima, Indira se od prvog muža razvela 1996. godine, nakon što mu je 1991. godine rodila sina Severina, a kako ona tada nije želela da se vrati u Bosnu, tadašnji muž joj je praktično oteo dete i ona o sinu nije ništa znala punih šest meseci.

Indirin sin Severin, koji je inače veoma talentovani mladi kompozitor, se 2014. godine oženio Ruskinjom Elinom, te je sa njom dobio i sina Mihaela Radića, pa je Indira postala baka, te i istakla da je presrećna.

Iako su Indiru dovodili u vezu sa estradnim menadžerom Goranom Ratkovićem Raletom, ona je tada izjavila da nije imala partnera punih 15 godina, te je natpise medija i demantovala.

Pevačica je potom bila u vezi sa oženjenim Goranom Kurtumom, ali iako su planirali da se venčaju nakon što se on razvede, ipak su 2015. godine oni raskinuli, te se Indira posvetila svom novom albumu i muzičkoj karijeri.

U toku svoje karijere, Indira se podvrgla estetskoj korekciji grudi i usana, a redovno ide i na tretmane botoksom, i retka je javna ličnost koja o tome i otvoreno govori.

  1. godine za svoj humanitarni rad, Indira Radić je dobila priznanje „Orden Velikog srce“, a koji dodeljuje Fondacija NJKV princeze Katarine Karađorđević.

Ime i Prezime: Indira Radić

Nadimak: Nina; „srpska Šakira“

Datum i mesto rođenja: 14. jun 1966. godine, Doboj, Bosna i Hercegovina

Zanimanje: pop-folk; etno; narodna i turbofolk pevačica

Visina: /

Težina: /

Facebook: https://m.facebook.com/IndiraRadicOfficial/

Instagram: https://www.instagram.com/radicindira/

Twitter: https://twitter.com/indiraradic

YouTube: https://www.youtube.com/user/IndiraRadicVIPPER/

Sponzorisano:

Loading...