Eva Ras – Biografija 2019, Visina, Težina, Godište

Eva Ras je poznata srpska TV, pozorišna i filmska glumica, ali je takođe i ostvarena i veoma je nagrađivana spisateljica i slikarka (naivne i marginalne umetnosti).

Iako je u svojoj profesionalnoj karijeri ostvarila uspehe koji su prevazišli granice naše zemlje, u privatnom životu, Eva je doživela dve velike tragedije od kojih se ni do danas nije oporavila.

Eva Ras – biografija 

Poznata glumica je rođena kao Eva Marija Balaša Vagner, 1. januara 1941. godine u Subotici, u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, a od oca Roberta Vagnera i majke Marije Balaš, koji su se razišli pre nego što se Eva rodila, pa je po svojoj nacionalnosti glumica Mađarica jevrejskog porekla.

Loading...

Sa 18 godina, Eva je došla u Beograd kako bi upisala slikarstvo, ali kako nije bila primljena na Akademiju umetnosti, odlučila je da upiše glumu, u klasi profesora Mate Miloševića, te je i to i diplomirala 1963. godine.

Iako je već bila ostvarena kao glumica i književnica, u svojim tridesetim godinama, Eva Ras je upisala i diplomirala dramaturgiju na Fakultetu Dramskih Umetnosti u Beogradu, kako bi imala diplomu, i kako ne bi bila prozivana da je „književnik amater“.

Eva je bila u braku sa poznatim grafičarem i slikarom, Radomirom Stevićem Rasom, sa kojim je dobila ćerku Krunu, ali je 1982. godine poznata glumica najpre ostala udovica, da bi joj 1993. godine u Parizu preminula i ćerka.

Profesionalni uspesi Eve Ras – glumica, književnica i slikarka 

Eva je glumom počela da se bavi aktivno odmah nakon što je završila Akademiju, te je sa svojim mužem već 1964. godine osnovala Teatar nacionalne drame, u kome su se igrala samo dela koja su nastala adaptacijom knjiga domaćih pisaca.

U toku svoje glumačke karijere, Eva Ras je sarađivala sa svim eminentnim rediteljima kako kod nas, tako i u Mađarskoj, te je uloge imala u kultnim ostvarenjma reditelja – Živka Nikolića; kao i Aleksandra Saše Petrovića; Emira Kusturice; Dušana Makavejeva; Đorđa Kadijevića; Srđana Dragojevića; Livije Đarmati; Janoša Roze i Ferenca Kardoša.

Kao Evina najbolja uloga na filmu, po mišljenju filmskih kritičara, navodi se uloga Goce, u filmu Aleksandra Saše Petrovića „Biće skoro propast sveta“ iz 1968. godine, mada je ipak po mišljenju mnogih, njen najbolji film, sa kojim je stekla i veliku svetsku popularnost, film reditelja Dušana Makavejeva „Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT-a“, iz 1967., kada je Eva bila i jedna od prvih naših glumica koja se obnažila zarad uloge na filmskom platnu.

Najpoznatije filmske i televizijske uloge Eve Ras 

Loading...

U periodu od 1963. do 1969. godine, Eva Ras je igrala u ukupno 10 ostvarenja – „Zemljaci“; „Šut“; „Čovek nije ’tica“; „Der Shatz der Azteken“; „Adam i Eva 66“; „Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT“ (uloga telefonistkinje Izabele); „Parničari“; „Ima ljubavi, nema ljubavi“; „Biće skoro propast sveta“ (uloga Goce); „TV Bukvar“;

Nastavak plodonosne glumačke karijere su u razdoblju od 1970. – 1979. godine, hronološkim redosledom, obeležile uloge Eve Ras u filmovima i serijama – „Ljubav na seoski način“ i „Žarki“; „Majstor i Margarita“; „Kužiš stari moj“ i „Alljon mega menet“; „Autó“ i „Almodó ifjusag“; „Babino unuče“; „Ekezet“; „Beštije“ i „Gruppenbild mit Dame“; „Otac ili samoća“; „Minden szerdan“ i „Trofej“;

Od 1980. do 1989. godine, Eva Ras je ostvarila ukupno 16 TV i filmskih uloga, i to – „Stan“ i „Kružna putovanja“; „Kasno, natporučniče“; „Zalazak sunca“; „Mennyei sergenek“; „Otac na službenom putu“; „Lepota poroka“ i „Sivi dom“; „Uvek spremne žene“; „Za sada bez dobrog naslova“; „Špijun na štiklama“; „Bolji život“; „Vuk Karadžić“ i „Put na jug“; „Iskušavanje đavola“ i „Drugarica ministarka“;

Uspešna karijera poznate glumice, nastavljena je novim ulogama u razdoblju od 1990. do 1999. godine, kada je glumila u sledećim ostvarenjima – „Granica“; „Hajde da se volimo 3“; „Bolji život 2“ i „Holivud ili propast“; „Igrač na žici – Radomir Stević Ras“; „Mi nismo anđeli“; „Teatar u Srba“ i „Velika frka“; „Vizantijsko plavo“ i „Gorila se kupa u podne“; „Najviše na svetu celom“; „Dnevnik uvreda“; „Srećni ljudi“; „Vukovar, jedna priča“ i „Policajac sa Petlovog brda“; „Oriđinali“; „Nasleđe“ i „Srećni ljudi“; „Gore – dole“ i „Porodično blago“;

Od 2000. do 2009. godine, uloge koje je ostvarila Eva Ras su u filmovima i serijama – „“Senke uspomena“ i „A sad adio“; „Porodično blago 2“ i „Država mrtvih“; „Jesen stiže, dunjo moja“; „Deugo stanje“; „Sinovci“; „Šejtanov ratnik“ i „Stižu dolari 2“; „Seljaci“ i „Gorki plodovi“, „Hitna pomoć“ i „Jesen stiže, Dunjo moja“ (TV serija);

U periodu od 2010. godine pa sve do danas, poznata glumica je odigrala ukupno 8 uloga – „Bela lađa 3“; „Ma nije on takav“; „Parada“; „Most na Ibru“; „Najlepša je zemlja moja“; „Zvezdara“; „Mamurluci“ i „Petak 13.“, ali se Eva još uvek bavi aktivno glumačkim poslom, te ima u planu i pripremi nekoliko novih projekata.

Među brojnim glumačkim nagradama koje je u svojoj bogatoj karijeri Eva Ras dobila, kao dve najznačajnije se izdvajaju – „Zlatni leptir“ u Mađarskoj 1996. godine, i „Veliki pečat“, nagrada Jugoslovenske kinoteke za životno delo, koju je glumica dobila 2001. godine.

Loading...

Književni rad Eve Ras 

Eva je književnošću počela da se bavi 1972. godine, kada je i objavila svoju prvu knjigu, a do danas je napisala i izdala ukupno 18 književnih dela (romane; pripovetke i poeziju), od kojih su tri njene knjige prevedene na engleski jezik.

Književna dela Eve Ras su – „Nemoj da grakćeš za mnom na stepeništu da sam najlepši“ (prvo delo iz 1972. godine); „Siva žena“; „U divna davna vremena“; „Kad mi mama kupi pare“; „Petla na panj“ (prevedena na engleski pod naslovom „Cock on the block“); „Rođeni mrtvi“ (knjiga prevedena na engleski jezik, pod naslovom „Born dead“); kao i „Kuća na prodaju“; „Sa vrha mesečeve planine gledala sam svoj okrugli grob“; „Sa Evom u Raj“; „Srebrna postelja“ (prevedena na engleski jezik kao „Bed of Silver“); „U areni“; „Divlji jaganjci“ i knjige „Devojka koju nisu naučili da kaže ne“; „Tiho bez holivudizovanja“; „Vad baranyok“; „Baderisani Ekrem i Eva“ i knjiga iz 2016. godine „Srbijo, ljubavi moja“.

Slikarstvo kao velika ljubav Eve Ras 

Kako je na početku teksta i napomenuto, Eva Ras je imala ambiciju da se profesionalno bavi slikarstvom, ali kako nije uspela da upiše Likovnu akademiju, nastavila je da slika, te se kao slikar naivne i marginalne umetnosti, istakla na brojnim samostalnim i grupnim izložbama.

Najpoznatije slike Eve Ras su urađene u akvarel, akrilik, pastel ili kombinovanoj tehnici, i to su dela – „Monahinja Jefimija“; „Elohim u Kniću“; „Mesečeva planina na Madagaskaru“; „Pastel“; „Svetlosti severa“; „Dugoga dana“; „Ana Karenjina“; „San se ne snio“; „Sv Đorđe na plavom konju“; „Ovim šorom, hej ovim šorom“ i „Božja svetlost“.

Privatni život Eve Ras 

Iako je postigla velike profesionalne uspehe na raznim poljima iz sfere umetnosti, Eva Ras je imala veoma velike tragedije u svom životu, a što je već na početku ovog teksta i navedeno.

Naime, Evin suprug Rdomir Stević Ras, doživeo je srčani udar, od koga je preminuo 1982. godine, a Eva je od tada pa do danas „u crnini“, i kaže da svog supruga nikada nije prestala da voli, te da iako je on umro, „jena ljubav nije ni za jednog drugog muškarca na ovom svetu“.

Druga velika tragedija poznate glumice, dogodila se 1993 godine, kada je njena kćer jedinica Kruna, umrla u svojoj 24. godini u Parizu gde je studirala, pod i danas sumnjivim i nedovoljno jasnim okolnostima i takav gubitak je ostavio traga na našoj velikoj glumici, te se od svoje tuge nikada nije oporavila.

Ime i Prezime: Eva Ras (rođena Eva Marija Balaša Vagner; udata Stević Ras)

Nadimak: /

Datum i mesto rođenja: 1. januar 1941. godine, Subotica

 Zanimanje: TV, pozorišna i filmska glumica; slikarka i književnica

Visina: /

 Težina: /

 Facebook: /

 Instagram: /

 Twitter: /

 YouTube: /

 IMDb: https://www.imdb.com/name/nm0711003/

Sponzorisano:

Loading...