Dragan Stojković Bosanac – Biografija 2019, Visina, Težina, Godište

Starijim generacijama, Dragan Stojković Bosanac je poznat kao vrsni kompozitor, harmonikaš i muzički producent i aranžer, dok ga mlađa populacija „poznaje“ kao jednog od članova žirija u takmičenju „Zvezde Granda“.

Dragan Stojković Bosanac – biografija 

Poznati muzičar je rođen u Sarajevu, u Republici Bosni i Hercegovini (odakle i datira njegov nadimak Bosanac), 2. decembra 1953. godine.

Bosanac je u rodnom Sarajevu proveo samo manji deo svog detinjstva, jer se ubrzo sa svojim roditeljima, preselio u Konjic gde je završio osnovnu i srednju školu.

Loading...

Kako mu je otac iz okoline Leskovca, a majka je rodom iz Šapca, Dragan Stojković Bosanac se ubrzo nakon školovanja preselio u Srbiju, gde danas radi i živi u Beogradu sa svojom suprugom Dunjom, i sinom Aleksandrom, i ćerkom Aleksandrom Žižom Stojanović (koja je poznata pop i folk pevačica „Granda“).

Kako je Bosanac od malih nogu zavoleo harmoniku, sa svojim orkestrom koji je osnovao, vrlo uspešno je sarađivao tokom osamdesetih godina, sa najvećim pevačkim imenima sa bogate i vrlo poznate jugoslovenske estrade, među kojima se ističu Ana Bekuta; Miloš Bojanić; Halid Bešlić; Ljuba Lukić; Bora Drljača, i mnogi drugi.

Već punih deset godina, Bosanac je deo muzičkog takmičenja „Zvezde Granda“, gde ga smatraju najstrožijim, ali i najkompetentnijim članom žirija, koji bez ustezanja iznosi i kritike ali i pohvale na račun učesnika ovog programa.

Od svojih kolega ali i brojnih fanova, Stojković je dobio titulu „doktor za muziku“, a tokom njegovog žiriranja u pomenutom takmičenju, jedna od učesnica je bila i njegova ćerka Žiža, koju je on otvoreno i kritikovao kada ne bi bio zadovoljan njenim nastupom i izvođenjem numere koju je izabrala.

Manje je poznata činjenica da je Dragan Stojković Bosanac, po dolasku u Beograd (a u koji se preselio zbog tadašnje devojke, a sadašnje supruge Dunje), upisao najpre Pravni fakultet, ali se onda prebacio na Ekonomski fakultet na kome je studirala i njegova supruga, te on ima zvanje diplomiranog ekonomiste.

Karijera Dragana Stojkovića Bosanca – od početaka pa sve do danas 

Kako je i napomenuto, Draganova velika ljubav je bila harmonika, ali je postao svestan i svog talenta za komponovanje, te i za muzičku produkciju, pa je tako osamdesetih godina osnovao svoj orkestar, koji je kao prateći svirao sa brojnim popularnim imenima jugoslovenske narodne muzike.

Kada se pročulo za orkestar popularnog „brke“, svi tadašnji pevači u usponu, želeli su da im upravo Bosanac bude prateći ansambl, te i da im komponuje pesme i da im uradi aranžmane.

Loading...

Samo neka od imena sa kojima je Bosanac u svojoj dugogodišnjoj karijeri sarađivao su – Biljana Jevtić; Aca Ilić; Lepa Lukić; Usnija Redžepova; Zorica Marković; Snežana Savić i drugi.

Po nekim informacijama, Dragan Stojković Bosanac ima oko 160 „nosača zvuka“ u svojoj karijeri, a komponovanjem se bavi i danas, pa ne propušta priliku da onim takmičarima koji ga u zvezdama granda oduševe svojim talentom, uradi kvalitetne kompozicije i da im tako pomogne u karijeri, kao vrhunski profesionalac i veliki poznavalac muzike uopšte.

Iako se njegova ćerka Žiža, bavi pop-folk muzikom, a Bosanac je pobornik prave narodne i baš tradicionalne muzike, on se trudi da svoju ćerku maksimalno podrži, ali joj kako sam kaže nikada ne pomaže da „preko njegovog imena stekne slavu“, već je uči da za sve u životu mora da se izbori sama, sopstvenim radom i trudom.

Porodica kao oslonac i podrška 

Bosanac je jedan od onih ljudi koji je naučen pravim tradicionalnim vrednostima, te kako kaže svoju decu uči istim onim kvalitetima koje su njemu preneli roditelji.

Svako ko poznaje i Aleksandra i Žižu, ima za njih samo reči hvale, a Bosanac ne propušta priliku da pohvali svoju dugogodišnju suprugu Dunju, kojaje njegova ljubav iz srednjoškolskih dana, pa i zbog koje je i došao u Beograd, upisao i završio isti fakultet koji je ona upisala i na kom je sama diplomirala.

Danas sa svojom porodicom, popularni kompozitor živi u elitnom naselju Bežanijska kosa u Beogradu, a prvi susedi su mu Saša Popović, Lepa Brena i Dragan Kojić Keba.

Loading...

Iako deluje kao vrlo stroga osoba, malo kome je poznato da je Bosanac privatno veoma duhovit, te i da je aktivan na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Tako je nedavno na svom Instagramu, poznati kompozitor podelio želju da mu ćerka što pre podari unučiće, „a ne da šeta psa i mačku“, na šta se šaljivo nadovezala njegova mezimica, koja je otkrila da oni uopšte i nemaju kućnog ljubimca, te da je to samo jedan od načina njenog oca da je što pre privoli da se uda i ostvari kao majka.

Lažna vest koja je potresla čitavu estradu 

Iako porodica Stojković pa i sam Bosanac, svoju privatnost brižljivo čuvaju od očiju javnosti, te nikada nisu bili poznati po skandalima, u medijima se krajem 2017. godine pojavila lažna vest da je poznati muzičar preminuo.

Usledili su brojni pozivi najbližih prijatelja, poštovalaca i saradnika, te se na medijskom polju podigla velika prašina, zbog takvih malicioznih vesti, koje su uznemirile sve bliske osobe ovog muzičara.

Na žalost, vest se ubrzo proširila i na You Tube kanalu popularnog takmičara Armina Dedića, koji nije mogao da učini ništa tim povodom, i njegovi demantiji i poruka da mu je neko „hakovao kanal“ na ovoj internet platformi, nisu urodili nikakvim rezultatima.

Vest je demantovala Džidža Stojković, koja je najavila tužbu protiv pojedinih medija, te takođe i protiv administratora popularnog kanala YouTube, na kome se vest ubrzo proširila, te su tada pak i počeli da porodici pristižu telegrami saučešća.

Iako je aktuelna sezona „Zvezda Granda“ upravo završena, sva je prilika da će se Bosanac kao i do sada, ponovo naći kao kompetentan član žirija, a njegove nekada vrlo ozbiljne savete treba da uvaži svaki mladi kandidat, koji ima nameru da se na dalje ozbiljno bavi muzikom.

Ime i Prezime: Dragan Stojković

Nadimak: Bosanac; “lepi brka”

Datum i mesto rođenja: 2. decembar 1953. godine, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Zanimanje: kompozitor; aranžer; muzički producent; harmonikaš; diplomirani ekonomista

Visina: /

Težina: /

Facebook: https://www.facebook.com/bosanacofficial/

Instagram: https://www.instagram.com/d.s.bosanac_official/

Twitter: /

YouTube: /

Sponzorisano:

Loading...