Dino Merlin – Biografija 2019, Visina, Težina, Godište

Dino Merlin, rođen kao Edin Dervišhalidović, svojim kantautorskim pesmama već decenijama unazad topi ženska srca, mada ni pripadnici muškog pola slabo ostaju imuni na njegove tekstove. Do sada je objavio 11 albuma – 5 sa grupom ,,Merlin” i 6 solo albuma, a, pored toga, objavio je i 4 koncertna albuma i još 3 kompilacije.

Ono po čemu je ostao najzapaženiji na prostoru rodne Bosne i Hercegovine su njegovo učešće na ,,Eurosong” – u 1999. godine, na kom je, zajedno sa svojom koleginicom iz Francuske Beatrice Poulot, otpevao duetsku numeru ,,Putnici”, sa kojom su osvojili 7. mesto, a imao je i čast da napiše prvu himnu Bosne i Hercegovine – ,,Jedina si jedina”.

Biografija

Edin Dervišhalidović, aka Dino Merlin, rođen je 12. septembra 1962. godine u Sarajevu, u nekadašnjoj Jugoslaviji. Kada je bio mali, Edina i njegovu majku je napustio Edinov otac, što mu je on posle izvesnog vremena oprostio, ali nikada neće zaboraviti, jer, kako on kaže ”ne voli da dugo gleda u retrovizor, jer mu to otežava da vozi napred”.

Loading...

Zbog toga se, kao mali, prihvatao najrazličitijih poslova, a svoju prvu gitaru je kupio baš pomažući u težim fizičkim poslovima svojim komšijama. Kao mlad momak se zaposlio u jednoj fabrici, a ubrzo oženio svoju doživotnju ljubav Amelu.

Amelu Dervišhalidović Dino Merlin i dan danas uzdiže u nebesa i neretko ističe da je svaki dan proveden sa njom savršen.

Ovaj zaljubljeni par ima dvoje dece – ćerku Naidu i sina Hamzu, a, vođen svojim iskustvom, svojoj deci dopušta da idu svojim putem, bez ikakvog forsiranja i naturanja sopstvenih ideja o njihovim životima.

Ono što mu je najteže palo jeste što je nakon svoje prve muzičke turneje svojoj ženi i deci došao bez para.

Ipak, uprkos svemu, Dino Merlin je uspeo da stvori i održi porodičnu harmoniju i mir, a pored toga postane i jedan od najpoznatijih kantautora, pisaca, pevača i kompozitora na prostoru bivše Jugoslavije.

Karijera

-Grupa ,,Merlin”-

Svoju profesionalnu muzičku karijeru je Dino Merlin započeo 70 – ih godina, kada je zajedno sa Mensurom Lutkicom osnovao grupu ,,Dino”, a probe su im bile u pratnji Lutkicine klavijature. Jedne noći su u jednoj sarajevskoj mahali Edin Dervišhalidović i Mensur Lutkica oprobali svoje veštine i izveli pesmu ,,Kad bih bio bijelo dugme”.

Loading...

Ovom prilikom je Edin Dervišhalidović svirao bas gitaru i pevao, a Mensur Lutkica svirao običnu gitaru. Te večeri, nažalost, dvojica pionira muzičke scene nisu pobrali simpatije publike, a brojne kritike su im poljuljale samopouzdanje i naterale ih da krenu svako svojim putem, bez ikakvih muzičkih tendencija.

1983.godine, Edin Dervišhalidović i Mensur Lutkica odlučuju da još jednom okušaju svoju sreću na muzičkoj sceni i ponovo oformljuju grupu, ali odlučuju da joj promene naziv. Novi naziv grupe, ,,Merlin”, nastao je tako što su na jednoj zabavi svi ubacili papiriće sa različitim imenima u šešir, a tadašnja devojka Mensura Lutkice, Davorka, imala je tu čast da izvuče pobednički listić, a na njemu se nalazilo ime ,,Merlin”. Grupi ,,Merlin” se priključuju još 3 člana, te je novi sastav grupe ,,Merlin” bio sledeći: Edin Dervišhalidović – vokal, Mensur Lutkica – klavijature, Enver Milišić – Mili – bas – gitara. Amir Bjelanović – Tula – gitara i Džafer Saračević – Džaf – bubnjevi.

Prvi nastup novonastale muzičke grupe ,,Merlin” je ovekovečen 1984. godine, kada su na festivalu ,,Nove nade, nove snage” nastupili sa obradom pesme ,,Motori” i odneli pobedu. Vođeni novonastalim entuzijazmom, članovi grupe ,,Merlin” su odlučili da snime i svoj prvi album. Kako bi u tome uspeli, bila im je potrebna diskografska kuća, koja će objaviti njihov album. Uprkos tome što su obišli sve izdavačke kuće na prostoru tadašnje Jugoslavije, nisu uspeli da pronađu onu koja će stati iza njih u ovom poduhvatu.

Naposletku su petorica muzičara došla do studija ,,Blap”, koji je u to vreme bio u vlasništvu Brane Likića, inače lidera grupe ,,Rezonansa”, u kom snimaju i svoj prvi album ,,Kokuzna vremena”, sa pesmama ,,Kokuzna vremena”, ,,Ljubav nije paradajz”, ,,Jutro u Splitu”, ,,U kandžama jastreba”, ,,Svetla Zagreba”, ,,Pričalica”, ,,Ružan san”, ,,Duhovi konjaka” i ,,Daj, nazovi me”. Sve pesme sa albuma ,,Kokuzna vremena” je napisao lično Dino Merlin, a album je 1985. godine objavila izdavačka kuća ,,Diskoton”.

Nakon prvog albuma, grupu ,,Merlin” javnost počinje da karakteriše kao ”bledu kopiju Bijelog dugmeta”. Već sledeće godine grupa ,,Merlin” objavljuje album pod nazivom ,,Teško meni sa tobom, a još teže bez tebe”, čime demantuje sve optužbe. Na omotu ovog albuma se nalazila slika ,,Kozarčanka” Žorža Skrigina, na kojoj se nalazi jugoslovenska partizanka Milja Marin, koja je za vreme Drugog svetskog rata bila bolničarka u Jedanaestoj krajiškoj udarnoj brigadi. Na ovom albumu su se našle pesme ,,Dođi il’ me se prođi”, ,,Teško meni sa tobom, a još teže bez tebe”, ,,Cijela Juga jedna avlija”, ,,Ne budi me, seno”, ,,Sibirska”, ,,Nek’ padaju ćuskije”, ,,Mama, neću da sam živ”, ,,E, otkad mi se nisi javila”, ,,Lažu me” i ,,Uspavanka za Gorana B.”, inače posvećena Goranu Bregoviću.

Te 1986. godine grupa ,,Merlin” održava koncert u sarajevskoj olimpijskoj dvorani ,,Juan Antonio Samaranch” ili ,,Zetra”, i uspeva da je popuni  do poslednjeg mesta, što je i danas veliki uspeh za izvođače.

Loading...

Treću godinu za redom, 1987. godine, grupa ,,Merlin” objavljuje album, a ovaj nosi naziv ,,Merlin” i na njemu se nalaze pesme ,,Sretna nova”, ,,Tebi je lako”, ,,Na te mislim, dušo”, ,,Niko kao ja(tvoj veseli Bosanac”, ,,Dobro veče, tugo”, ,,Samo sam ti ja isto ost’o”, ,,Božić je”, ,,Bez obzira na sve”, ,,Lejlo” i ,,Kad ti dođem, nesrećo”, u kojoj Dino Merlin koristi refren iz pesme Tome Zdravkovića – ,,Noćas mi srce pati”.

1988.godine je grupa ,,Merlin” napravila manju pauzu u snimanju i manju promenu u sastavu svog benda: umesto Mensura Lutkice, na mesto klavijaturiste dolazi Mustafa Nurak – Bugi, a umesto Envera Milišića – Milija, na mesto basiste dolazi Aleksandar Aćimović – Aća. Iako su mnogi mislili da su prva tri albuma grupe ,,Merlin” bili samo prolazni, te da se grupa gasi, grupa ,,Merlin” je zajedno sa Vesnom Zmijanac snimila svima dobro poznati evergreen ,,Kad zamirišu jorgovani”.

U ovom periodu Dino Merlin počinje da se bavi i pisanjem pesama za druge pevače, ali mahom izvođače narodne i folk muzike, što se kasnije odražava i na pesme sa četvrtog albuma grupe ,,Merlin”, koji je izašao 1989. godine – ,,Nešto lijepo treba da se desi”. Skoro sve pesme sa ovog albuma – ,,Mjesečina”, ,,Svuda behar probeharao”, ,,Zar je to sve što imam ja od tebe?”, ,,Nešto lijepo treba da se desi”, ,,Kad zamirišu jorgovani”, ,,Danas sam ok”, ,,Je l’ Sarajevo gde je nekad bilo?” i ,,Ne plači, mati”, a tada je objavljena i rok verzija pesme ,,Kad zamirišu jorgoani”, koja je 1988. godine snimljena u duetu sa Vesnom Zmijanac, postale veliki hitovi, a ovaj album je prodat u 300.000 primeraka.

Zahvaljujući njemu, sve karte za predstojeći koncert grupe ,,Merlin” su rasprodate, a grupa je dobila i nagradu za Dijamantsku ploču. Interesantno je da je britanska rege grupa ,,UB40” zbog pesme ,,Mjesečina” čak želela da tuži grupu ,,Merlin”, ali su ih organizatori u tome sprečili. Naime, kada su na svom nastupu počeli da pevaju pesmu ,,Where Did I Go Wrong?”, publika je umesto refrena te pesme, počela da peva refren pesme ,,Mjesečina”.

Poslednji album pred raspad grupe ,,Merlin” je objavljen 1990. godine i nosio je naziv ,,Peta strana sveta”. Na njemu su se našle pesme ,,Harmonika”, ,,Šta ti značim ja?”, ,,Palidrvce”, ,,I ovo prođe”, ,,Pala magla”, ,,Učini mi pravu stvar”, ,,Sa mojih usana”, ,,Ja sam na te navik’o” i ,,Pogledaj sa prozora”. Uvideći kako napreduje grupa, diskografska kuća ,,Diskoton” objavljuje kompilaciju ,,Najveći hitovi” sa 15 najpoznatijih pesama grupe ,,Merlin”, a potom ova grupa nastupa na ,,Yutel” – ovom koncertu za mir, na kojoj su nastupali sa obradom pesme grupe ,,Queen” – ,,We Will Rock You”, ,,Ljubav nema granica”. Nažalost, 1992. godine, na početku rata u Bosni, Aleksandar Aćimović – Aća, Mustafa Nurak – Bugi i menadžer grupe Kemal Bisić gube svoje živote na ratištu, što označava i kraj grupe ,,Merlin”, ali početak solo karijere Edina Dervišhalidovića, koji u spomen svojih palih drugova uzima umetničko ime Dino Merlin.

-Solo karijera-

Nakon raspada grupe ,,Merlin”, Edin Dervišhalidović uzima umetničko ime Dino Merlin i započinje svoju solo karijeru. Njegove nove pesme još uvek odišu popom, ali sada ubacuje i primese etno, orijentalne i elektronske muzike.

Njegov prvi solistički album je objavljen 1993. godine – ,,Moja bogda sna”, na kom se, pored naslovne numere, i ,,Prokletog me Bog stvorio”, ,,Šta će mi sad ljubav?”, ,,Ti i ja”, ,,Ako me ikada sretneš”, ,,Da se kući vratim”, ,,Ostat će istine dvije (kao nikad prije)”, ,,Zaboravi”, ,,Poljubih te sinoć” i ,,Vojnik sreće”, a te iste godine je napisao i pesmu ,,Sva bol svijeta” za takmičenje za Pesmu Evrovizije u Dablinu, koju je izveo Muhamed Fazlagić – Fazla, frontmen sarajevske pop grupe ,,Fazla bend”.

U narednom periodu je Dino Merlin pripremao nov materijal i 2 kompilacije, te tako 1995. godine objavljuje kompilacije: ,,Balade”, sa pesmama ,,Lažu me”, ,,Je l’ Sarajevo gde je nekad bilo?”, ,,Šta ti značim ja?”, ,,I ovo prođe”, ,,Ako me ikada sretneš”, ,,Lejlo”, ,,Božić je”, ,,Šta će mi sad ljubav”, ,,Sa mojih usana”, ,,Mostarska”, ,,Kad ti dođem, nesrećo”, i ,,Teško meni sa tobom” i kompilaciju ,,Najljepše pjesme”, sa pesmama ,,Učini mi pravu stvar”, ,,Vojnik sreće”, ,,Nek’ padaju ćuskije”, ,,Kad zamirišu jorgovani”, ,,Mjesečina”, ,,Kokuzna vremena”, ,,Danas sam ok”, ,,Pala magla”, ,,Moja bogda zna”, ,,Nešto lijepo treba da se desi”, ,,Zaboravi” i ,,Bosnom behar probeharao”. Iste godine, Dino Merlin objavljuje i drugi solo album ,,Fotografija”, na kom se, pored naslovne numere, nalaze i pesme ,,Ja potpuno trijezan umirem”, ,,De facto, Fato”, ,,Ne zovi me na grijeh”, ,,Nemam ja osamnaest godina”, ,,Kad sve ovo bude juče”, ,,Merjema”, ,,Ne daj me nikome”, ,,Paša moj solidni” i ,,Moja pjesma”.

Sledeće godine Dino Merlin objavljuje novu kompilaciju pesama pod nazivom ,,Rest of the Best”, a na kojoj se nalaze pesme ,,Zaspao je mjesec”, ,,E, otkad mi se nisi javila”, ,,Ljubav nije paradajz”, ,,Ne budi me, seno”, ,,Ostat’ će istine dvije”, ,,Tebi je lako”, ,,U kandžama jastreba”, ,,Ne plači mati”, ,,Ružan san”, ,,Uspavanka za Gorana B.”, ,,Sibirska”, ,,Ja sam na te’ navik’o”, ,,Zar je to sve što je ostalo?”, ,,Prokletog me Bog stvorio” i ,,Poljubih te sinoć”. Te 1996. godine on nastupa i na festivalu ,,Kopenhagen”, a sledeće na festivalu ,,Turkovizija”.

Nakon ove kompilacije, Dino Merlin prestaje sa snimanjima sve do 1999. godine, kada sa svojom koleginicom iz Francuske Beatrice Poulot na Eurosong – u u Jerusalimu nastupa sa pesmom ,,Putnici”, a u međuvremenu obeležava brojne nastupe i radove za svoje kolege. 2000. godine on objavljuje album pod nazivom ,,Sredinom”, na kom se nalaze pesme ,,Sredinom”, ,,Umri prije smrti”, ,,Godinama”, ,,Kremen”, ,,Kad si rekla da me voliš”, ,,Esma”, ,,Da je tuga snijeg”, ,,Halima”, ,,Baška ti”, ,,Moj je život Švicarska”, ,,Sve je laž”, ,,Hitna”, ,,Sam” i ,,Putnici”. Ovaj album je bio ispraćen sa više od 200 koncerata, među kojima je bio i onaj na Olimpijskom stadionu Koševo.

2004.godine Dino Merlin objavljuje album ,,Burek”, a naslovna numera postaje jedna od 2 najpoznatije sa ovog albuma. Pored nje, na albumu se nalaze i pesme ,,Zid”, ,,Želja”, ,,Sarajevo”, ,,Subota”, ,,Verletzt”, ,,Majka ruži kćer”, ,,Kad čovjek voli ženu”, ,,Na ‘Vi”, ,,Svila”, ,,Ako nastaviš ovako”, ,,Svila”, ,,Mišići”, ,,Bijelo” i duet sa Željkom Joksimovićem – ,,Supermen”.

2005.godine objavljen je album ,,Ispočetka” sa istoimenom numerom, kao i pesmama ,,Dabogda”, ,,Hadžija”, ,,Grudobolja”, ,,Drama”, ,,Ptica bijela”, ,,Klupko”, ,,Nedostaješ”, ,,Deset mlađa”, ,,Individualizam”, ,,Nedostaješ”, ,,Da šutiš”,, ,,Otkrit ću ti tajnu” i ,,Grudobolja”.

2006.godine je Dino Merlin još jednom otišao na ,,Eurosong”, na kom je predstavljao Bosnu i Hercegovinu sa pesmom ,,Ljubav unazad”, sa kojom osvaja 6. mesto. 30. maja iste godine on objavljuje pesmu ,,Ruža”, kojom najavljuje svoj 11. album, koji će izaći 3 godine kasnije – ,,Hotel Nacional”. Na ovom albumu, pored same pesme ,,Hotel Nacional”, našle su se i pesme ,,Školjka”, ,,Sve dok te bude imalo”, ,,Moja mala Židovko”, ,,Rane”, ,,Uzmi ovaj dar”, ,,Ako izgovorim ljubav”, ,,Sunce”, ,,Sve do medalje”, ,,Undo” i ,,Hotel Nacional” Mix.

Između snimanja sopstvenih pesama i albuma i održavanja koncerata širom teritorije bivše Jugoslavije, Dino Merlin je sarađivao i sa drugim velikim imenima muzičke scene, kojima je napisao neke od njihovih najvećih hitova. Tako je 1989. godine napisao pesme ,,Jablane” i ,,Igraj dragi”, koje su se našle na albumu ,,Četiri godine” folk pevačice Lepe Brene.

Nakon dueta ,,Kad zamirišu jorgovani”, Dino Merlin je za Vesnu Zmijanac napisao i pesmu ,,Sto života” 1990. godine, a kasnije je za Muhameda Fazlagića – Fazlu napisao pesmu ,,Sva bol svijeta”, sa kojom je on nastupao na ,,Eurosong” – u  u Dablinu 1993. godine.

Za Svetlanu Cecu Ražnatović je Dino Merlin napisao dve pesme – ,,Zaboravi”, koja je objavljena 1993. godine, i ,,Beograd”, objavljenu 1995. godine.

Sa hrvatskom pevačicom Ivanom Banfić je Dino Merlin sarađivao 2001. godine, kada je za nju napisao 3 pesme – ,,Ja nikad neću znati”, ,,Sretan ti stoti rođendan” i ,,Predaleko”.
2002. godine je Dino Merlin napisao pesmu ,,Tačka” za Eminu Jahović, a njih dvoje su 2009. godine objavili duet ,,Med”.

Za Zdravka Čolića je Dino Merlin 2006. godine napisao veliki hit ,,Kao moja mati”, a za Harija Mata Harija 2009. godine pesme ,,Sreća” i ,,U znaku djevice”.

Ono što je predstavilo najveću čast za Dina Merlina je bilo usvajanje pesme ,,Jedna si jedina” 25. novembra 1995. godine kao nacionalne himne Bosne i Hercegovine. Tadašnja himna je snimljena na instrumentalu sevdalinke ,,S one strane Plive”. Himna ,,Jedna si jedina” je 1998. godine zamenjena himnom ,,Intermezzo”, koja je i dan danas u upotrebi.

Još jedan veliki uspeh Dina Merlina, kojim zaista retko koji pevač može da se pohvali, jeste da je uspeo da rasproda sve karte za beogradsku Kombank arenu i to 2011. i 2015. godine. Još interesantnije je da je 2011. godine Dino Merlin  u Kombank areni pevao 3 večeri za redom, a 2015. godine 2 puta, što nikom do tad nije uspelo.
31. decembra 2016. godine je održao koncert na Trgu Bosne i Hercegovine, koji je, prema nekim procenama, pratilo 100.000 ljudi iz Bosne i Hercegovine i sa prostora bivše Jugoslavije.

Osim na prostoru bivše Jugoslavije, Dino Merlin je nastupao u Koloseumu u Rimu, Sound Academy u Torontu, La Bataclan u Parizu, The Vic Theatre u Čikagu i Gasometer u Beču, a sarađivao je i sa poznatim svetskim umetnicima, poput Britanca Cat Stevensa, Mustafe Sandala iz Turske, Lutvi Bošnjaka iz Tunisa, Britanca Arjindera, Izraelca Ganija Tamira, Nemca Eda Zankija i brojnih drugih.

Ime i prezime: Edin Dervišhalidović

Nadimak: Dino Merlin (umetničko ime)

Datum rođenja: 12. septembar 1962. godine

Mesto rođenja: Sarajevo, Bosna i Hercegovina, bivša Jugoslavija

Zanimanje: Pevač pop, pop – folk, pop – rock i disko muzike, kantautor, tekstopisac

Facebook: https://sr-rs.facebook.com/dinomerlinofficial/

Twitter: https://twitter.com/dino_merlin

Instagram: https://www.instagram.com/dinomerlinofficial/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjWr62wxK6tO2HDL6HI96BQ

Sponzorisano:

Loading...