Bora Drljača – Biografija 2019, Visina, Težina, Godište

Ma koliko nekima i nije baš omiljeno TV lice, moramo priznati da je folker Bora Drljača pravi šoumen.

Pored brojnih hitova koji su obeležili njegovu višedecenijsku karijeru, Bora Drljača je publiku kraj malih ekrana zasmejavao i svojim učešćima u reality show programima, kao što su ,,Parovi” i ,,Veliki brat”.

Ono što mu, pak, mnogi zameraju, jeste njegova otvorena strast prema pripadnicama lepšeg pola, koje su znatno mlađe od njega, te mu se takve stvari i javno prebacuju, naročito na društvenim mrežama.

Loading...

Biografija

Borislav Drljača, poznatiji kao Bora Drljača, rođen je 29. avgusta 1941. godine, u Donjoj Suvaji, u nekadašnjoj Jugoslaviji. Kada je imao samo 2 godine, majku Bore Drljače, Stoju, su ubile ustaše, te je on ostao sam sa svojim ocem Brankom.

Nakon završetka rata, otac Bore Drljače se oženio, a Bora Drljača je posle osnovne škole, koju je završio u rodnoj Suvaji, prešao da živi kod strica u Bačku Topolu, u kojoj je završio srednju poljoprivrednu školu.

Nakon završetka srednje škole, Bora Drljača je prešao u Beograd, gde je pevao u KUD ,,Španac” i KUD ,,Branko Radičević”. Činjenica da je odrastao u siromaštvu je Bori Drljači kasnije dosta pomogla u karijeri. Tačnije, naterala ga je da se do poslednjeg daha sam izbori za ono što želi.

Tako se u Beogradu prijavio na audiciju u ,,Radio Beograd” i taj početak 70 – ih godina se uzima kao zvaničan početak njegove karijere.

U jednom periodu svog života je Bora Drljača imao dosta problema u okviru svoje karijere zbog svog porekla i mesta rođenja. Naime, s obzirom na to da je bio Srbin, tokom ratnog perioda niko nije želeo da radi sa njim na prostoru rodne Bosne i Hercegovine.

Sa druge strane, pored statusa ponosnog Srbina, Bora Drljača se deklarisao i kao rođeni Bosanac, što mu je i bila prepreka da se svojom profesijom bavi na teritoriji Srbije, te je bio primoran da se izvesno vreme pomuči, kako bi nastavio da se bavi svojim pozivom sve do kraja rata.

Bora Drljača je bio oženjen dva puta. Njegova prva supruga, Verica, izvršila je samoubistvo, popivši preveliku dozu sedativa, a pored sebe je ostavila i oproštajno pismo, u kom navodi da za svoju odluku o samoubistvu ne okrivljuje nikog.

Iz braka sa Vericom, Bora Drljača ima dva sina – Vladimira, koji je magistrirao menadžment u Parizu, i Branislava, inače poznatog srpskog slikara, koji je završio Akademiju umetnosti u Beogradu.

Loading...

Bora Drljača je dugo bio neutešan zbog smrti svoje supruge Verice, sve dok 2007. godine na jednom svom nastupu nije upoznao Radomirku Sladić, koja je ubrzo postala i njegova supruga, a sa kojom je i dan danas u skladnom braku.

Karijera

Ono što je manje poznato, jeste da je Bora Drljača izvesno vreme, odnosno tokom ratnog stanja, bio primoran da prestane da se bavi pevanjem.

Naime, on je Srbin bošnjačkohercegovačkog porekla, zbog čega ni jedna ni druga država nije želela niti da snima sa njim, niti da mu dozvoli da nastupa u istoj.

Iako se za početak karijere Bore Drljače uzima 1970. godina, Bora Drljača ju je zapravo započeo par godina ranije, tačnije 1967. godine.

Tada je, u saradnji sa diskografskom kućom ,,Diskos”, snimio singlove – ,,Sinoć dođe draga”, ,,Ne znam mlađan gde ću pre”, ,,Ne čekaj me ti večeras, majko” i ,,Zaluto sam jednog dana”, a potom 1968. godine, u saradnji sa RTB – om, ,,Šta ću, jadan”, ,,Sve đevojke Banja Luke”, ,,Vrati se jer srce te voli”, ,,Fehro, bona, Fehira”, ,,Fatima”, ,,Tri jarana”, ,,Vatra stara dogorijeva” i ,,Hajrudine, mili sine”.

Loading...

1969.godine Bora Drljača učestvuje na festivalu ,,Ilidža”, na kom nastupa sa numerom ,,Usamljen lutam”, a odmah potom snima i singlove ,,Ljubiti te, dušo, neću”, ,,Zauvek poklon taj”, ,,Vojničko pismo”, ,,Vječno patim, majko”, ,,Za ljubav tvoju”, ,,Poslednja noć, ljubavi”, ,,Nek’ plače stara majka”, , ,,Svaka cura” i ,,Neću te kleti”.

1970.godine, koja inače i nezvanično označava početak njegove karijere, Bora Drljača učestvuje na dva nova festivala – ,,Beogradski sabor”, na kom izvodi numeru ,,Pozdravljam te”, i festivalu ,,Ilidža”, sa pesmom ,,Ljubav je radost najveća”. Iste godine, u saradnji sa diskografskom kućom ,,Jugoton”, snima ploče sa numerama ,,Ti si sve što želim”, ,,Bolujem, dragu milujem”, ,,Kriv sam što te drugi voli”, ,,Dođi u snu, majko” i ,,Al’ ipak idi drugom”.

Sledeće godine Bora Drljača ponavlja učešće na festivalima, te na ,,Beogradskom saboru učestvuje sa” ,,Sve za ljubav ja sam dao” i na ,,Ilidži” ,,Zaborav, zaborav”, nakon čega snima singlove ,,Verenica”, ,,Pijano srce”, ,,Poslednju paru za pjesmu dajem” i ,,Pjesmu volim ponajviše”.

1972.godine Bora Drljača objavljuje i singlove ,,Grliću i ljubiću”, ,,Danima tražim dragu” i ,,Muziko sviraj, sviraj” i učestvuje na ,,Beogradskom saboru” sa numerom ,,Živeti se mora”.

U saradnji sa diskografskim kućama ,,Diskos” i RTB, tokom 1973. godine Bora Drljača snima i singlove ,,Ljubimac”, ,,Lijepa Krupa”, ,,Oj oraje, oraje”, ,,Ostaješ sama ti”, ,,Oj, Suvajo, moje rodno mesto”, ,,Budi moje blago” i ,,Noćima te sanjam”, a te godine izlazi i njegov album prvenac ,,Stare dobre pjesme”, koji je objavio u saradnji sa diskografskom kućom RTV ,,Ljubljana”. Za ovaj album je Bora Drljača otpevao pesme ,,Oj, devojko pod brdom”, ,,Ljubav je radost najveća”, ,,Narodno kolo”, ,,Sandino kolo”, ,,S one strane Pive”, ,,Svadbarka”, ,,Ljubav je radost najveća”, ,,Sarajevo, divno mesto”, ,,Vojino kolo”, ,,Verenica”, ,,Lijepa Krupo”, ,,Poslednju paru za pjesmu dajem” i ,,Oj Jelena, kćeri moja jedina”.

Bora Drljača posećuje i festival ,,Beogradski sabor” 1974. godine, na kom nastupa sa pesmom ,,Od sinoć te čekam”, a te godine i zajedno sa grupom ,,Krajišnici” snima numere ,,Krajišnici, gde ćemo na prelo?” i ,,Mala moja, iz Bosanske Krupe”.

1975.godina je bila znatno zaposlenija za Boru Drljaču, te je on tokom ove godine učestvovao na 3 festivala, i to – ,,Beogradski sabor”, sa numerom ,,Dobar dan”, ,,Hit paradi”, na kojoj je nastupao sa numerom ,,Podkozarko, djevojko”, i ,,Jugoslovenskom festivalu”, na kom je izveo pesmu ,,Nas dvoje smo srećni”. Pored učešća na festivalima, Bora Drljača se u ovom periodu bavio i snimanjem singlova, a u saradnji sa RTB – om objavljuje i svoj drugi solo album, na kom su se našle numere ,,Ti si sve što želim sada”, ,,Niz polje idu, babo, sejmeni”, ,,Put putuje mlad latife”, ,,Djevojka sokolu zulum učinila”, ,,Srdo moja, ne srdi se na me”, ,,Zarasle su staze”, ,,Jovo, Jovane, jedini sine”, ,,Zlatibore, moj zeleni bore” i ,,Haj, san zaspala”.

I sledeće godine Bora Drljača učestvuje na ,,Beogradskom saboru”, ovaj put sa numerom ,,Nit je kasno, nit opasno” i ,,Hit paradi”, sa numerom ,,Sliku tvoju na grudima držim”, a potom snima i 2 singl ploče, na kojima se nalaze numere ,,Bez tebe srce mi je prazno” i ,,Dođi u snu, majko” i ,,Aj, san zaspala” i ,,Budimo zajedno, bićemo najjači”.

Na ,,Hit paradi” učestvuje i 1977. i 1978. godine, a 1979. godine na istom festivalu nastupa sa numerom ,,Kume, izgore ti kesa”, pored koje snima i numeru ,,U mladosti bogatstvo sam hteo”, te izdaje novu singl ploču.

1980.godinu obeležava pojavljivanje Bore Drljače na još 2 festivala, i to festivalu ,,Ilidži”, sa numerom ,,Prijo moja, kako ćemo” i ,,Hit paradi”, sa numerom ,,Zapjevajmo veselo”, a te godine izdaje i najnoviji album, pod nazivom ,,Ajde, pobro, da ga zapjevamo”.

U narednim godinama, iako se pojavljuje na nekoliko festivala, Bora Drljača svoju karijeru usmerava na snimanje novog materijala, te tako već 1981. godine, u saradnji sa RTB – om, izlazi novi album Bore Drljače, a 1982. i album pod nazivom ,,Jugosloven”. 1984. godine, na kioscima se pojavljuje i Borin album ,,Nas dvoje veže ljubav”, a 1985. godine i ,,Čovjek sam iz naroda”, te 1986. godine i ,,Pjevaj srce”.

Dalje, hronološkim redom, Bora Drljača objavljuje i albume ,,Alal vera, majstore” – 1988. godine, ,,Ko će da te čuva” – 1989. godine, ,,Ko te uze, zlato moje?” i ,,Ne dam krajine” – 1990. godine, ,,Krajino, Krajino” i ,,Ja sam čovjek za tebe” – 1991. godine, a 1995. godine stiže i nov album Bore Drljače sa numerama ,,Hoću srećnu da te pamtim”, ,,Nema raja bez svog zavičaja”, ,,Danijela”, ,,Tugo moja, još nas rane bole” i ,,Kako da zaboravim te”, ,,Krajišnik sam ja” – 1996. godine, ,,Sine, sine” – 1998. godine, ,,Rača 2” – 1999. godine, a od 2002. godine počinje da snima sa produkcijskom kućom ,,Grand” i objavljuje CD – ove 2002, 2004. i 2007. godine, a po završenoj pauzi snima i 3 CD – a, u periodu od 2010. do 2015. godine.

Ime i prezime: Borislav Drljača

Nadimak: Bora

Datum rođenja: 29. avgust 1941. godine

Mesto rođenja: Donja Suvaja, Bosna i Hercegovina

Zanimanje: Pevač narodne i folk muzike

Facebook: https://www.facebook.com/bora.drljaca

Twitter:  https://twitter.com/drljacaborislav

Instagram: https://www.instagram.com/boradrljaca/

Sponzorisano:

Loading...