Biljana Vraneš – Biografija 2019, Visina, Težina, Godište

Biljana Vraneš je poznato TV lice, urednica i voditeljka vremenske prognoze na RTS-u, i jedini je diplomirani meteorolog koji na malim ekranima izveštava o vremenskim prilikama u zemlji i u svetu.

Iako je poznata voditeljka pohađala i dramsku sekciju tokom svog školovanja, kaže da je gluma nikada nije privlačila kao „profesija za ceo život“, već da je sanjala o tome da se bavi prirodnim naukama, jer joj je priroda sama po sebi uvek bila misterija.

Zanimljiva je i činjenica da Biljana u svom stanu ima i takozvanu „mini metereološku stanicu“, a često kroz smeh ističe kako je i komšije i prolaznici stalno pitaju za vremensku prognozu koja će da ih očekuje u narednom periodu.

Loading...

Biljana Vraneš – biografija 

Biljana Vraneš je rođena u Beogradu, 1968. godine, ali je veliki deo svog detinjstva provela na selu kod očevih i majčinih roditelja, te odatle i datira njena fasciniranost prirodom i vremenskim promenama.

Nakon završene osnovne škole, Biljana je upisala srednju elektrotehničku školu „Nikola Tesla“ u Beogradu, a uporedo je išla i na časove glume kod Bate Miladinovića, te je uspešno učestvovala i u takmičenjima u recitovanju poezije.

Iako je planirala da upiše ETF ili glumu, u poslednjem trenutku je lepa voditeljka shvatila da je njena prava ljubav meterologija, te je upisala Fizički fakultet, i postala diplomirani meterolog i kako kaže i dan danas bi isto postupila, jer u njenom poslu nema ni jednog istog dana, niti dosade i rutine, već se stalno dešava nešto novo i zanimljivo u atmosferi, i stalno je potrebno novo istraživanje i novo učenje.

Karijera Biljane Vraneš 

Iako nije bila novinarka po svojoj vokaciji, Biljana je vrlo brzo uspela da se snađe u toj ulozi, a kako kaže najbolji zanat je „izučila“ na trećem kanalu RTS-a (3K), na kome je počela da radi još u svojim studentskim danima, sada već daleke 1990. godine.

Biljana je jedna od retkih voditeljki koja nije menjala svoju „matičnu TV kuću“, te na RTS-u već blizu 30 godina vodi i uređuje emisije koje su povezane sa vremenskom prognozom.

Lepa voditeljka je jedan period vodila i emisiju „Beogradski program“, a kasnije je bila i urednik i voditelj „Jutarnjeg programa“, ali je ipak vremenska prognoza ostala njena najveća ljubav.

Tako je u toku 2000. godine, Biljana je prešla u informativni program RTS-a, te uređuje i vodi emisiju o vremenskoj prognozi, koja se emituje neposredno pred početak „Dnevnika“, kao i na samom kraju ove informativne emisije.

Loading...

Kada su Biljanu pitali da li bi ikada promenila posao koji radi, ona je odgovorila da bi jedino mesto za koje bi „menjala“ sadašnje, „Centar za praćenje uragana“ u Majamiju, jer je kako sama ističe pravi zaljubljenik u uragane kao prirodni fenomen, te ih i posebno izučava i istražuje.

Kako se Biljana našla i u ulozi voditeljke, kaže da su joj nekadašnji časovi glume, kao i razna takmičenja u recitovanju, nenadano pomogli da najpre nema tremu kada prezentuje vremensku prognozu, ali i da ima pravilnu dikciju i izgovor, što je veoma važna stavka, kako bi ipak široke narodne mase razumele njena izlaganja.

Inače, može se slobodno reći da ova voditeljka spada u red omiljenih TV lica, jer nikada nije niti izgledala pretenciozno, ili govorila previše stručno i nerazumljivo, te se uvek trudila da baš svima izlaganja o vremenu, učini i razumljivim i zanimljivim.

Mini-meteorološka stanica kao neophodan „mali kućni aparat“

Koliko je posao i ljubav prema meterologiji velika, pokazuje i pomenuta činjenica da Biljana u svom stanu ima mini bežičnu meterološku stanicu, koja je poklon od njenog supruga, a koju lepa voditeljka „prvo konsultuje“ svakoga jutra kada se probudi.

Kako sama često ističe, iako je ovakav aparat kod nas redak, u Americi ga poseduje skoro svako domaćinstvo, a on pokazuje promene pritiska, strujanje vazduha i temperaturu, te jačinu vetra kao i do neke mere, potencijalne vremenske prilike koje će da obeleže naredni vremenski period.

Biljana je sa svojim suprugom u Americi obišla i pomenuti „Centar za praćenje uragana“, i ostala je kako sama kaže fascinirana stručnošću i tehnologijom koja se tamo primenjuje, jer kako ističe u ovoj zemlji je vrlo važno da se vreme tačno predvidi, jer veliki broj poslova zavisi od određenih vremenskih prilika.

Loading...

Privatni život Biljane Vraneš 

Biljana je udata za profesionalnog pilota Borisa, sa kojim je čak išla i u istu srednju školu, ali kako kaže, tada se nisu družili, jer je on išao u avio-odeljenje.

Sa svojim suprugom, iz braka koji traje već 25 godina, lepa voditeljka ima dva sina, starijeg Marka (18), i mlađeg Dušana (15), i često se šali da je oni prvi pitaju kada pođu svako svojim obavezama, kakvo ih vreme očekuje u toku dana.

Kako je Biljanin suprug i instruktor letenja, ona ponosno ističe da ume da upravlja i avionom „cesna 182“, ali kako nema dozvolu, ipak je zadovoljna što je makar ovladala vožnjom aviona u „dnevnim i u noćnim uslovima“ letenja.

Za svoja dva sina ima samo reči hvale, a ponosno ističe i da su obojica odlični u matematici, te kako Biljana kaže, ako znaju matematiku, to onda znači da umeju da razmišljaju i da budu logičari, pa je sigurna da će u izboru svojih budućih profesuja, oba sina da donesu ispravne odluke.

Obzirom na posao kojim se bavi, kao i na činjenicu da joj je suprug profesionalni pilot, nije ni čudno da Biljana obožava putovanja, te su tako ona i Boris sa decom do sada obišli mnoge delove sveta, a najveći utisak su kako voditeljka ističe ostavile Amerika; Kanada; Velika Britanija i Dubai.

Uz ljubav i porodične radosti, vreme je uvek sunčano 

Iako Biljana kaže da je često i poznati i nepoznati, pitaju kakvo će vreme biti sutra ili za sedam dana, ona je svesna da sreća i raspoloženje nisu povezani sa vremenskom prognozom, već sa ljubavlju i srtećom koju donosi toplina porodičnog doma.

Kako kaže, iako ni ona ni njen suprug nemaju neko „fiksno“ radno vreme, trude se da se usklade i da što više vremena provedu sa svojim sinovima, od kojih je stariji već završna godina u IX Beogradskoj gimnaziji, a mlađi je završio osmi razred osnovne škole.

Po pitanju strogoće, Biljana kaže da je njen suprug veći autoritet, dok je ona prema sinovima popustljivija, ali ponosno ističe da su vrlo lepo vaspitani momci, koji znaju prave vrednosti i koji su deca za primer.

Kada je u pitanju „recept za dugovečan brak“, voditeljka često u šali ističe kako su to ona i muž nasledili od njihovih roditelja, koji su u braku po 50, odnosno 55 godina, i da je potrebno veliko međusobno razumevanje, razgovor i ljubav, te da se tako svi problemi mogu rešiti i prebroditi.

Ime i Prezime: Biljana Vraneš

Nadimak: Bilja

Datum i mesto rođenja: 1968. godine, Beograd

Zanimanje: diplomirani meterolog; Tv urednik i voditelj vremenske prognoze

Visina: /

Težina: /

Facebook: /

Instagram: /

Twitter: /

YouTube: /

Sponzorisano:

Loading...