Bebi Dol – Biografija 2019, Visina, Težina, Godište

Bebi Dol je bila jedna od najpoznatijih jugoslovenskih i srpskih pevačica zabavne pop muzike, koja je imala veliki talenat, te na vrhuncu svoje muzičke karijere bila predstavnik Jugoslavije na festivalu „Pesma Evrovizije“.

Međutim, poslednjih godina, popularna pevačica je odustala od bavljenja muzikom, te je postala poznata kao učesnica brojnih reality programa, te je javnost gledala u „Farmi“ i u „Zadruzi“, kao takmičarku, a upamtila je i kao nekada veliko ime domaće muzičke scene.

Bebi Dol – biografija 

Poznata pevačica je rođena kao Dragana Šarić, 2. oktobra 1962. godine u Beogradu, kao ćerka poznatog džez muzičara Milisava Šarića i majke Magdalene.

Loading...

Kako je njen otac tada bio veoma popularan, porodica se kada je pevačica imala samo dva meseca preselila u Hamburg, te je Bebi Dol tokom svog odrastanja stalno putovala i menjala adrese, ali se sa njenih sedam godina na insistiranje njene majke, porodica ponovo vratila u srpsku prestonicu, kako bi se Bebi Dol upisala u osnovnu školu.

Pored osnovnog obrazovanja i srednje XIV Beogradske gimnazije, Bebi je završila i osnovnu i srednju muzičku školu „Stevan Mokranjac“, u koju ju je upisala njena baka, jer se roditelji nisu slagali sa njenom željom da se bavi muzikom.

U muzičkoj školi, pevačica je pohađala klavir i solo pevanje, a sebi je dala umetničko ime Bebi Dol, kako bi izbegla teret slave svoga oca, te kako ne bi bila poznata preko njegovog imena.

Iako je imala nameru da upiše Muzičku akademiju u Beogradu, od te ideje je odustala, jer joj je osamdesetih godina karijera pevačice krenula uzlaznom putanjom, te je donela odluku da joj se potpuno posveti.

  1. godine, Bebi Dol se udala za svog dečka Aleksandra Todorovića, sa kojim je bila punih pet godina u emotivnoj vezi, te danas živi i radi u Beogradu, ali retko nastupa kao pevačica, već se posvetila učešću u reality formatima, gde se na žalost predstavila u vrlo lošem svetlu.

Prošle godine, poznata pevačica je iznenadila domaću javnost, kada je donela odluku da promeni svoje ime u Dana Todorović, te je kako je sama i objasnila, Dana njeno crkveno ime, a prezime Todorović je uzela od svog supruga, te ima želju da sa novim imenom, otpočne i sasvim novi i drugačiji život.

U Beogradu povremeno drži časove pevanja, te je zadovoljna svojim novim zanimanjem, i kako kaže ima tri vrlo talentovana polaznika, kojima nesebično daje savete kako da se što bole razviju u vrhunske pevače i iskoriste svoj potencijal.

Muzička karijera Bebi Dol 

Loading...

Svoju pevačku karijeru, Bebi Dol je započela u bendu „Tarkus“, krajem sedamdesetih godina, da bi već davne 1981. godine, osnovala bend „Anoda Ruž“, sa Goranom Vejvodom, i snimila je dva singla – „Snovi od slame“ i „Enigma“, koji nisu imali zapaženiji uspeh kod publike.

Ubrzo nakon toga, Bebi Dol je odlučila da počne solo karijeru, te je za tadašnji PGP RTS snimila hit singlove „Mustafa“ i „Na planeti uzdaha“, te je tada i započeo njen vrtoglavi uspeh, a poesma „Mustafa“, koja je i danas jedan od najvećih hitova zabavne muzike, proglašena je u tadašnjoj Jugoslaviji pesmom godine, i donela je pevačici brojna priznanja i nagrade.

Kako je postala veoma tražena pevačica, zbog svoje autentične pojave i velikog pevačkog talenta, Bebi Dol je učestvovala na tadašnjoj „Jugoviziji“, 1983. godine sa hit pesmom „Rudi“, sa kojom je pobedila, i plasirala se i na takmičenje za „Pesmu Evrovizije“, u Minhenu, gde je predstavljala Jugoslaviju, i osvojila odlično šesto mesto.

Nakon uspeha na „Evroviziji“, Bebi Dol je uradila remix pesme „Rudi“ i snimila još jedan singl „Baby love“, a pomenuta pesma „Rudi“, postala je najslušanija pop-rok pesma u Jugoslaviji, te i proglašena svojevrsnom „himnom ljubavi“.

  1. godine, Bebi Dol je za PGP RTS objavila i svoj prvi solo album „Ruže i krv“, te je za taj debi album dobila priznanje „Album godine“, a na njemu su se našle neke od njenih najvećih hit pesama – „Ljubav na pesku“; „Lapis Lazzuli“; „1001 noć“; „Superboy“ i „Ruže i krv“.

Kako je učešćem na „Pesmi Evrovizije“, bila zapažena kao jedan od najvećih pevačkih talenata tog vremena, Bebi Dol je od 1984. – 1986. godine nastupala u Egiptu, u hotelu „Sheraton“, gde ju je čuo i poznati pevač grupe „Djuran Djuran“, Sajmon Le Bon, koji je tom prilikom izjavio da je ona „najbolja pevačica koju je ikada čuo“.

Iako joj je tada velika i svetski poznata produkcijska kuća „Virgin“ iz Kaira, ponudila ugovor za snimanje albuma, te su joj mnogi predviđali vrhunsku svetsku karijeru, Bebi Dol je tu ponudu bez dvoumljenja odbila, te odlučila da se vrati u Jugoslaviju.

Poznato je da je školska drugarica i kasnije velika prijateljica poznate pevačice bila lepa glumica Sonja Savić, kojoj je za ulogu pevačice u filmu „Život je lep“, iz 1985. godine, glas „pozajmila“ upravo Bebi Dol.

Loading...

Već naredne 1986. godine, Bebi Dol je izdala dva nova singla – „Prove to all“ i „How good not to love“, na engleskom jeziku, te je iste godine osvojila prvo mesto na festivalu „MESAM“, sa pesmom „Inš-Allah“, ali je kasnioje ta pesma postala zabranjena za emitovanje i javnu izvedbu.

Svoj prvi solistički koncert, Bebi Dol je održala u „Ateljeu 212“, krajem 1986. godine, a za njega se tražila karta više.

Pevačica se 1987. godine ponovo prijavila za „Jugoviziju“ sa pesmom „Zrno nežnosti“, te je tad osvojila treće mesto, a već 1988. godine je ponovo nastupila na pomenutom takmičenju, sa hitom „Zatvori, mama, prozore“, te opet bila na trećoj poziciji.

Na festivalu „MESAM“, pevačica je nastupila 1988. godine sa pesmom „Slatke suze ljubavi“, kada je opsvojila drugo mesto, te i kasnije 1989. godine sa numerom „Kad sreća odlazi“, kada je ponovo bila druga, ali je dobila specijalnu nagradu stručnog žirija za „najbolju interpretaciju“.

Na pomenutom festivalu, pevačica je opet nastupila i 1990. godine, sa pesmom „Izvini“, ali je tada bila tek deseta.

Kao glumica, Bebi Dol se pojavila u hit serijama „Bolji život“ i „Lisice“, a imala je i ulogu u pozorišnoj predstavi „Ofelija“, po deli Vilijama Šekspira, u tadašnjem Titogradskom pozorištu.

Tokom 1988. godine, Bebi Dol je pevala i prateće vokale bendu „Leb i sol“ u pesmi „Femme Fatale“, a sa poznatim muzičarem Massimom Savićem snimila je dve pesme „Riječi čarobne“ i „Sunce sija, trava miriše“.

Tih osamdesetih godina je Bebi Dol je bila na vrhuncu svoje popularnosti, te je tada sarađivala sa velikim muzičkim imenima – Oliverom Mandićem, te sa grupama „Bulevar“ i „Du Du A“, a bila je i gost na jugoslovenskoj turneji legendarnog pevača Zdravka Čolića.

  1. godine, sa hit pesmom „Brazil“, Bebi Dol je odnela pobedu na „Jugoviziji“, te je na Malti predstavljala Jugoslaviju na „Pesmi Evrovizije“ po drugi put.

Međutim, kako se pesma vrlo loše kotirala na pomenutom takmičenju, po povratku u Jugoslaviju, ni jedna izdavačka kuća nije želela da snimi singl „Brazil“, ali je on uz četri spota postao jedna od najpopularnijih pesama Bebi Dol, te je imala vrhunske uspehe na top-listama širom Evrope, i tada donela pevačici i poziv da učestvuje na festivalu „San Remo“ u Italiji.

Iako je imala želju da prihvati poziv za učešće na pomenutom festivalu, zbog političke situacije u zemlji, do toga ipoak nije došlo, te je Bebi Dol sa svojom koleginicom, koja je tada predstavljala Veliku Britaniju na „Evroviziji“, Samantom Remus, krenula na veliku turneju širom Evrope.

U tom periodu, nastala je i jedna od najpoznatijih pesama Bebi Dol, „Iznad duge“, a koja je bila obrada čuvenog hita „Over the rainbow“.

  1. godine, za PGP RTS je Bebi Dol izdala svoj drugi album „Ritam srca“, na kome su se našli neki od njenih najvećih hitova – „Hajde da uzmemo neki dobar auto“ (koja se danas prema broju pregleda na kanalu YouTube, smatra njenom najpopularnijom numerom); „Brazil“; „Bez srca“ „Iznad duge“; „Ritam srca“; „Rudi se budi“.
  1. godine, učešćem na festivalu u Zrenjaninu, sa pesmom „Krv, suze i znoj“, Bebi Dol je tada najavila i svoj treći album, „Ljuta sam“, gde se pored pomenute pesme sa festivala, našao i veliki broj novih hitova – „Smejem se, smejem se“; „Maza, maza“; „Ja sam imala“; „Šapni mi“, ali i neke obrade njenih starih pesama, te se ovaj album smatra najboljim u karijeri poznate pevačice, i njime je ostvarila šansu da učestvuje na dva prestižna muzička festivala – u Makedoniji i Malti.

Pevačica je 2005. godine održala drugi solistički koncert u „Ateljeu 212“, a već 2006. godine je izdala svoj četvrti i ujedno i poslednji solo album „Čovek rado izvan sebe živi“, sa obradama vrlo poznatih pesama kao što su „Puppy love“; „It’s a man’s world“; „Fool to cry“, „Memories“; kao i „Help“; „Lush life“; „Papa’s got a brand new bag“; „You’ve got a friend“ i „Moon river“.

Od 2009. godine pa do danas, pevačica je učestvovala u nekoliko reality programa, te je tako pomenute godine bila finalista „Farme“, a kasnije je bila učesnica šou programa „Dvor“, te opet „Farme“ 2013. i 2015. godine (gde je ostala upamćena po čestim svađama i sukobu sa pevačicom Saškom Karan), a ove godine je bila i takmičarka poznatog reality formata „Zadruga“.

Iako su mediji često iznosili tvrdnje da je Bebi Dol upala u tešku finansijsku krizu, te da se odala alkoholu, ona nikada nije odgovarala na takve tvrdnje, te ih nije ni potvrdila ali ni demantovala.

  1. godine je imala u planu da izda album „Sonične vibracije“, ali do danas taj projekat nije ni ostvaren.
  2. godine, poznata pevačica je imala ulogu u filmu „Maleš“, reditelja Ivana Bakrača.

Privatni život Bebi Dol 

Iako je od početka svoje karijere pa sve do danas, Bebi Dol živela podalje od medija, te nikada nije volela da daje nikakve izjave o svom privatnom životu, ipak je javnosti poznato da je njena prva velika ljubav, bio poznati hrvatski kantautor Massimo Savić, sa kojim se zabavljala u vreme svoje najveće popularnosti.

  1. septembra 2014. godine, u krugu od dvadeset najbližih prijatelja, Bebi Dol se udala za svog dečka Aleksandra Aleksa Todorovića, a kum na venčanju bio joj je njen veliki prijatelj, pevač Oliver Mandić.

Danas poznata pevačica živi sa svojim suprugom i majkom Magdalenom u beogradskom naselju Vračar, te ima ukupno sedam mačaka i psa Mazu.

Iako bebi Dol nema puno prijatelja u svetu estrade, jer kako sama kaže ne voli laž i licemerje, poznato je da joj je dugogodišnja prijateljica bila pokojna glumica Sonja Savić, a da se danas privatno druži sa Milicom Mitrović (suprugom vlasnika TV „Pink“, Željka Mitrovića).

Ime i Prezime: Dragana Šarić (umetničko ime Bebi Dol); „novo ime“ Dana Todorović

Nadimak: Bebica

Datum i mesto rođenja: 2. oktobar 1962. godine, Beograd

Zanimanje: pop-rok i džez pevačica

Visina: /

Težina: /

Facebook: https://sr-rs.facebook.com/bebi.dol/

Instagram: https://www.instagram.com/bebisaric/

Twitter: https://twitter.com/bebdol

YouTube: /

Sponzorisano:

Loading...