Beba Selimović – Biografija 2019, Visina, Težina, Godište

Izeta Beba Selimović je jedna od najboljih i najpoštovanijih pevačica sevdalinki sa prostora bivše Jugoslavije, a od samog početka svoje karijere, pa i danas, važi za veliku damu, koja odiše besprekornim stilom.

Svojom upornošću i ljubavlju prema ovoj vrsti muzike je Izeta Beba Selimović u svojoj interpretaciji uspela da očuva tradicionalni duh sevdalinki.

Biografija

Izeta Beba Selimović je rođena 27. marta 1939. godine u Trebinju, u tadašnjoj Jugoslaviji.

Loading...

Kada je imala svega 4 godine, Izeta Beba Selimović se sa svojom porodicom preselila u Sarajevo, gde je završila i osnovnu i srednju školu.

1975.godine Beba Selimović započinje svoju muzičku karijeru, a ubrzo se udaje i za svoju veliku ljubav, sa kojim kasnije dobija i 2 sina.

Kako sama kaže Beba Selimović, ona se od samog početka trudila da svoje sinove muzički opismeni, ali nikada nije želela da ih opterećuje svojom profesijom.

Tako bi se ona, istog momenta kada bi ušla u kuću posle snimanja ili nastupa, odmah transformisala u majku i domaćicu, koja bi dan provela kuvajući, perući veš, peglajući, čisteći i u igri i brizi sa svojim mališanima.

O njenoj profesiji se ređe pričalo, čak je i izbegavala da ugošćava veliki broj svojih kolega, kako ne bi vršila pritisak na svoju decu.

Danas, jedan od njenih sinova se bavi medicinom, a drugi arhitekturom. Obojica su srećno oženjeni i Beba Selimović ima 3 unučadi.

Pošto je sa svega 33 godine ostala udovica i samohrana majka, Beba Selimović je bila primorana da svojim sinovima predstavlja figuru i oca i majke, a bilo joj je naročito teško kada je trebalo da ih ostavi neko na čuvanje, kako bi otišla na neki nastup.

Zbog toga su organizatori i njeni asistenti uvek morali imati pripremljen telefon za nju, da bi mogla da pozove i čuje se sa svojom decom svaki put kada siđe sa bine.

Loading...

25 godina nakon smrti svog prvog supruga, Beba Selimović započinje romansu sa sadašnjim mužem Dževadom Šabanagićem.

Sama Beba Selimović kaže da je svog sadašnjeg supruga znala kao velikog umetnika još dok je njen prvi suprug bio živ, te da su se i njih dvojica međusobno poznavali.

Njih dvoje su počeli da se često sreću na koncertima, a onda se vremenom između njih dvoje rodila ljubav, koja je kasnije prerasla u srećan brak.

Karijera

Beba Selimović je počela da peva već sa 15 godina, ali njena profesionalna karijera je započeta tek 1957. godine, kada je imala 18 godina.

Kako je sama kasnije izjavila, Beba Selimović nikada nije želela da peva u kafanama, te  od početka njene karijere nikada nije nastupala ni u jednoj, iz prostog razloga što je tako vaspitana.

Loading...

Od samog početka svoje karijere, Beba Selimović je važila za jednu gracioznu, ali distanciranu umetnicu, kojoj niko nije smeo da priđe ukoliko je ne bi od ranije znao, jer je imala malo arogantniji stav.

Od 1957. godine do danas, Beba Selimović je objavila veliki broj singl ploča:

– ,,Po mojoj bašti zumbuli cvjetaju” (1958. godina); ‎
– ,,Danju slušam pjesme tužne” / ,,Proljeće se budi” (1959. godina);
– ,,Kiša pada, trava raste” (1962. godina);
– ,,Put putuje Latif aga” (1962. godina);
– ,,Tugo moja” (1964. godina);
– ,,Kraj potoka bistre vode” (1966. godina);
– ,,Što te nisam dragi srela davno” (1967. godina);
– ,,Tiho teci vodo Mošćanice” (1967. godina);
– ,,Vrati mi se, ljubavi” (1968. godina);
– ,,Mene moja majka gleda sa čardaka” (1969. godina);
– ,,O ćuti, ćuti, srce moje” / ,,Dođi makar jedan dan” (1970. godina);
– ,,Na zemlji se jednom diše” (1970. godina);
– ,,Plačem ja, plači ti” / ,,Uspomeno, uspomeno” (1971. godina);
– ,,Ostaje još jedan dug” (1972. godina);
– ,,U srcu mome živiš ti” / ,,Ja lutam” (1972. godina);
– ,,Oprosti, oprosti” / ,,Ostani, ostani” (1972. godina);
– ,,Zbogom” (1973. godina);
– ,,Pruži mi ruke” / ,,Kako srcu svom da kažem” (1974. godina);
– ,,Samo ti” / ,,Kad bih znala” (1975. godina);
– ,,Tužno je nebo, ljubavi” / ,,Možda ćemo sada voljeti se više” (1977. godina);
– ,,Svu noć sam te čekala” / ,,Još me jednom poljubi” (1978. godina);
-,,Voljeni, ljubljeni” / ”Još nije kasno za ljubav ‎” (1979. godina)

Tokom svoje karijere, Beba Selimović je objavila 4 albuma i svi su objavljeni u saradnji sa diskografskom kućom ,,Jugoton”. To su bili:

– ,,Mene moja majka gleda sa čardaka” iz 1971. godine, na kom su se nalazile numere ,,Mene moja majka gleda sa čardaka”, ,,Ah, ljubav, ljubav”, ,,O ćuti, ćuti, srce moje”, ,,Plačem ja, plačeš ti”, ,,Dani dugi”, ,,U proljeće mirisno”, ,,Prolaze dani”, ,,Mene moja zaklinjala majka”, ,,Tugo moja”, ,,Tecite suze”, ,,Dođi mi, proljeću mladosti” i ,,Uspomeno, uspomeno”.

– ,,Od sevdaha goreg jada nema” iz 1979. godine, na kom su se nalazile numere ,,Sinje more i dubine tvoje”, ,,Vezak vezla Adem – Kada”, ,,Star se Ćurčić pomamio”, ,,Moj pendžeru”, ,,Kolika je u Prijedoru čaršija”, ,,Poljetela dva goluba”, ,,Konja kuje brate Sulejmane”, ,,Od danas te, dragi, ljubit neću”, ,,Čempres viti, čempres ponositi”, ,,Ašikuje Adem -aga” i ,,Kaharli sam, večerala nisam”.

– ,,U srcu mome živiš samo ti” iz 1984. godine, na kom su se našle i ,,U srcu mome živiš samo ti”, ,,Sa tugom prolaze dani”, ,,O ćuti, ćuti, srce moje”, ,,Kako srcu svom da kažem”, ,,Samo ti”, ,,Tužno je nebo ljubavi”, Plačem ja, plači ti”, ,,Oprosti, oprosti”, ,,Ostaje još jedan dug”, ,,Pruži mi ruke, ljubavi”, ,,Kad bih znala” i ,,Tecite suze”.

– ,,Gorom jezde kićeni svatovi” iz 1988. godine, sa numerama ,,S one strane Plive”, ,,Gorom jezde kićeni svatovi”, ,,Djevojka sokolu zulum učinila”, ,,Kraj Vrbasa sedi momče”, ,,Po mojoj bašti zumbuli cvjetaju”, ,,Mene moja zaklinjala majka”, ,,Ja bolujem mlada od sevdaha”, ,,Svu noć sam te čekala”, ,,U avliji”, Noć je pusta”, Vrati mi se, ljubavi” i ,,Možda ćemo sada voleti se više”.

Pored toga, Beba Selimović je objavila i 3 kompilacije: ,,Prolaze dani” (1974. godine), ,,Sve behara” (1981. godine) i ,,Najveći hitovi” (2012. godine).

Pre izvesnog vremena, Beba Selimović je odlučila da stavi tačku na svoju karijeru i ustupi mesto novim mladim nadama, ali kaže da nikada neće prestati da peva.

To bilo to što se informacija o Bebi Selimović tiče, a pogledajmo sada ukratko.

Ime i prezime: Izeta Selimović

Nadimak: Beba

Datum rođenja: 27. mart 1939. godine

Mesto rođenja: Trebinje, Jugoslavija

Sponzorisano:

Loading...